skip to Main Content
Bedrijven en banken beginnen Catalonië te verlaten vanwege onafhankelijkheidsdreiging *UPDATE* (2017)

Bedrijven en banken beginnen Catalonië te verlaten vanwege onafhankelijkheidsdreiging *UPDATE* (2017)

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

BARCELONA – Nog voordat het Catalaanse parlement vermoedelijk op maandag 9 oktober de afscheiding van Spanje zal aankondigen na een debat in het parlement in Barcelona, zijn bedrijven en banken al begonnen met het verlaten van Catalonië. Vrijdag maakte de Sabadell bank bekend dat ze hun fiscaal hoofdkantoor gaan verplaatsen naar Alicante terwijl Caixabank op vrijdag beraadslaagd of ze verhuizen naar Palma de Mallorca of Madrid en nu ook verzekeringsbedrijf Catalana Occidente heeft aangegeven Catalonië te willen verlaten.

De mogelijkheid van een Catalaanse republiek, de mogelijkheid van het verdwijnen van Catalonië uit de Europese Unie en de mogelijkheid van het verdwijnen van Catalonië uit de eurozone hebben ervoor gezorgd dat het bedrijfsleven nerveus begint te worden. Veel bedrijven die in Catalonië hun hoofdkantoor hebben en voorstanders zijn van een onafhankelijk Catalonië weten het zeker en blijven (voorlopig) gewoon in Catalonië. Andere bedrijven die zien dat anders en besluiten nu al vanwege het hele onafhankelijkheidsproces de regio te verlaten om ergens anders buiten Catalonië hun hoofdkantoor te vestigen.

Banco Sabadell naar Alicante

Deze donderdag heeft een van de grootste Catalaanse banken Banco Sabadell besloten hun fiscaal hoofdkantoor van Barcelona naar Alicante te verhuizen. Ondanks de rust op de markt zijn de klanten, investeerders en aandeelhouders van Banco Sabadell erg nerveus en zien ze de bui al hangen dat ze geld gaan verliezen. In principe gaat het om de verhuizing van het fiscaal hoofdkantoor wat niet inhoudt dat de kantoren van Banco Sabadell verdwijnen uit Catalonië. Wat echter wel zal verdwijnen zijn de miljarden inkomsten die de Catalaanse autoriteiten zullen mislopen nu het fiscaal hoofdkantoor buiten Catalonië gevestigd zal zijn en dat heeft effect op het Catalaanse bbp (bruto binnenlands product). De beslissing is blijkbaar goed gevallen bij de aandeelhouders aangezien de aandelen met 6% stegen op de markten.

Caixabank naar Mallorca of Madrid?

Een andere grote bank van Catalonië is de Caixabank (en La Caixa) die nu ook hebben aangegeven dat ze wellicht de autonome deelstaat Catalonië zullen verlaten omdat ze het risico niet kunnen en willen lopen dat ze buiten de Europese Unie en de eurozone vallen. Op vrijdag gaat de directie van de Caixabank met hun juristen om de tafel zitten om te besluiten wat zij gaan doen, of in Catalonië blijven of het fiscale hoofdkantoor naar Palma de Mallorca of Madrid verhuizen. Mocht dat gebeuren dan is dat een ander groot fiscaal verlies voor Catalonië wat opnieuw in de miljarden euro’s kan lopen. Alleen de mogelijkheid van verhuizen heeft de Caixabank geen windeieren gelegd en ook zij zagen hun aandelen met 4% stijgen, iets wat nog veel hoger kan worden op het moment er een definitieve beslissing valt bij de Caixabank.

UPDATE vrijdag 18.50 uur: In eerste instantie werd er vrijdag gesproken over het blijven in Catalonië van de Caixabank en dat mocht er een afscheiding zou komen men meteen zou verhuizen naar Madrid of Palma de Mallorca. Uiteindelijk heeft de directie van de Caixabank, een van de grote economische motoren van Catalonië, vrijdagmiddag besloten met het fiscale hoofdkantoor naar Valencia te gaan.

Catalana Occidente?

De Catalaanse verzekeraar Catalana Occidente heeft toegegeven ook naar mogelijkheden te kijken om het fiscale hoofdkantoor te verplaatsen om hun klanten, aandeelhouders en investeerders gerust te stellen want ook zij hebben gemerkt dat iedereen nerveus is over de toekomst van Catalonië en het effect op de Catalaanse verzekeraar.

Andere bedrijven

Een van de eerste bedrijven die Catalonië heeft verlaten was Naturhouse welke gevolgd werd door diverse andere grote multinationals zoals Oryzon Genomics die naar Madrid gaat, Eurona die ook naar Madrid verhuist en Proclinic Expert die het fiscale hoofdkantoor in Zaragoza gaat opzetten. Er gaan geruchten dat een van de grootste economische motoren, de SEAT fabriek in Martorell, ook nadenkt over een vertrek uit Catalonië als deze regio een republiek wordt. SEAT kan het zich niet permitteren om binnen een “land” te blijven welke niet bij de Europese Unie en eurozone hoort. SEAT heeft echter officieel nog niet hun positie bevestigd maar ook niet ontkent. Sinds het begin van het afscheidingsproces zijn er meer dan 2.500 bedrijven verdwenen uit Catalonië omdat ze de toekomst niet positief zien. De kans is aanwezig dat de komende dagen en weken nog veel meer bedrijven Catalonië kunnen verlaten maar dat hangt allemaal af van wat er gaat gebeuren.

UPDATE vrijdag 10.15 uur: Er worden steeds meer namen van bedrijven bekend die aangeven Catalonië te verlaten als het een eigen republiek gaat worden. De Cava (Champagne) maker Freixenet denkt over een vertrek na net zoals de multinational Gas Natural of Albertis (van de tolwegen). Er zijn ook geruchten dat Amazon, die nu juist hun hoofdkantoor in Barcelona hebben gevestigd en flink hebben geïnvesteerd in nieuwe distributiecentra in Catalonië, ook nadenkt over een vertrek. Maar dat laatste zijn slechts geruchten, zoals er nog wel meer zullen volgen. Gas Natural heeft vrijdag besloten om het hoofdkantoor te verplaatsen naar Madrid

Catalaanse vicepremier ontkent

In een tv-interview heeft de Catalaanse vicepremier Oriol Junqueras ontkent dat er een vlucht van bedrijven plaatsvindt. Dat interview werd opgenomen voordat een van de grootste banken van Catalonië, Banco Sabadell, Catalonië gaat verlaten. Volgens Junqueras wordt er meer geïnvesteerd in Catalonië dan ooit tevoren maar volgens deskundigen gebeurt dat hoofdzakelijk in onroerend goed zoals gebouwen, winkelcentra en kantoren welke op zich geen werk genereren. Feit is dat vanwege de onzekerheid in Catalonië dit jaar 2.625 bedrijven Catalonië hebben verlaten en de afgelopen vijf jaar meer dan 8.000 bedrijven verdwenen. daartegenover staat dat er meer dan 5.000 bedrijven naar Catalonië zijn gekomen waarvan onder andere Amazon die het hoofdkantoor van Madrid naar Barcelona verhuisde en ook het Nederlands/Britse Hema die hun hoofdkantoor in Barcelona heeft..

UPDATE vrijdag 10.00 uur: Volgens de Catalaanse vicepremier Oriol Junqueras zijn de beslissingen van o.a. Banco Sabadell tijdelijk van aard en keren ze terug naar Catalonië zodra dat mogelijk is. Daarnaast geeft hij aan dat deze bedrijven ervoor kiezen om naar de “Paisos Catalans” te gaan, zijnde Alicante een provincie van de Comunidad Valenciana die samen met de Balearen als de “paisos Catalans” gezien worden. Daarnaast geeft Junqueras aan dat de banken onder druk van de Spaanse regering weggaan waarbij hij achterwege laat dat de banken nu net de regio vanwege andere redenen verlaten.

CUP partij wil een boycot

De Catalaanse politieke formatie Candidatura d’Unitat Popular (CUP) is een linkse catalanistische politieke partij die samen met Junts Pel Si in het Catalaanse parlement zit en de katalysators zijn van het onafhankelijkheidsproces. Deze partij heeft nu om een boycot gevraagd van bedrijven en banken als La Caixa, Caixabank, Banco Sabadell en de BBVA vanwege het feit dat ze Catalonië willen verlaten en dus gezien kunnen worden als verraders van het proces. De CUP vraagt of de Catalanen met andere banken kunnen gaan werken en hun rekeningen te verplaatsen terwijl de politieke partij voorstanders zijn van een grote Catalaanse bank.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 9 reacties
 1. Wie in een regio geboren en getogen is moet logischer wijze fier op zijn tot die regio te behoren.
  Heeft de Spaanse regering de onafhankelijkheidsverklaring niet uitgelokt, door bij hun aantreden – via het grondwettelijk hof, die niet echt onafhankelijk is ! – de verworven rechten te beknotten.
  In Catalonië werken en wonen heel veel Spanjaarden, aangetrokken door de bloeiende plaatselijke economie. Die geboren en getogen zijn in Spanje …
  Is het niet te eenvoudig naar de wettelijkheid te refereren als je die zelf creëerd !
  Alle Spaanse regio’s tegen een.
  Europa is bang voor navolging van andere regio’s !
  En de legitieme verzuchtingen krijgen daardoor geen steun !

 2. En weet u waarom de caixabank naar Valencia gaat en niet, zoals eerder gezegd naar Palma? Juist, omdat Jonqueras ( die man weet dus niet eens zijn naam in het Catalaans!) orakelde over dat groot Catalonië ! Daarop vond de bank het toch te link om naar de Balearen te gaan. Ze zullen woest zijn in Palma.

 3. Viva Espana. De verwende kinderen van Catalina zullen nog veel meer tikken op hun neuzen krijgen. Democratie is niet je zin doordrijven via herverkiezing en en terrein van een minderheid. En al helemaal niet de spelregels tijdens het spel veranderen in het eigen voordeel. De Staat (en dus niet Rajoy) kan niet anders reageren dan ze doet: wetteloosheid aanpakken. Anders zou het hek pas echt van de dam zijn. Puigdemont is niets meer dan een volksmenner en nepdemocraat.

 4. De enige reden waarom de banken hun hoofdzetel verplaatsen is de afhankelijkheid van de ECB.

  1. En de eurozone en de Europese Unie en de Centrale Spaanse Bank en …. de hele situatie en vooral de onzekerheid over de toekomst waardoor de aandelen flink daalden op de beurs en nu dus weer zullen stijgen omdat de aandeelhouders gerust zijn gesteld.

 5. De Sabadell bank zal wel niet bekend maken hoeveel Catalanen de bank de rug toekeren omwille van deze beslissing om een kant te kiezen in het dispuut.

  1. Nee, maar dat zal nog altijd minder zijn denk ik dan de Catalanen en vooral Spanjaarden die maar wat blij zijn. Overigens is het deel aandeelhouders waarschijnlijk veel belangrijker voor de directie.

  2. Je kan ook denken hoeveel Spanjaarden bij die banken komen omdat ze voor Spanje kiezen

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken