Alle regio’s hebben de coronamelder app behalve brandhaarden Madrid en Catalonië

Radar Covid
Beeld: Radar Covid

Alle regio’s hebben de coronamelder app behalve brandhaarden Madrid en Catalonië

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De corona-crisis is niet alleen een wereldwijde pandemie maar ook een politieke kwestie in Spanje. Dat is te merken met corona-maatregelen en het over en weer beschuldigen en verwijten tussen politici en politieke partijen. Maar dat is ook te merken met het in werking laten treden van de Spaanse coronamelder app genaamd RadarCovid. 

15 van de 17 autonome regio’s hebben RadarCovid geactiveerd en gelinkt met hun regionale corona-systemen maar de Madrid regio en Catalonië staan daar niet bij. En nou juist dat zijn de regio’s waar de meeste besmettingen plaatsvinden en waar de meeste corona-problemen zijn.

De regionale gezondheidssystemen van de Madrid regio en Catalonië kunnen technisch makkelijk gelinkt worden met het systeem van de Spaanse coronamelder app RadarCovid. Dat is belangrijk want personen die besmet zijn moeten zelf een code invullen waarna ze geregistreerd staan in het systeem van de smartphone app wat gebaseerd is op software van Apple’s iOS en Android. Technisch is het al mogelijk maar politiek gezien wil men blijkbaar niet.

De Madrid regio en Catalonië zeggen dat ze nog aan het testen zijn, dit terwijl de coronamelder app al compleet getest is en goed blijkt te werken. Alles wijst erop dat het een pure politieke kwestie is, ook ten tijde van een pandemie waarbij levens op het spel staan.

De Madrid regio wordt namelijk geregeerd door de conservatieve Partido Popular (PP) en die hebben continue aanvaringen met de socialistische PSOE-Unidas-Podemos coalitieregering. Datzelfde geldt in Catalonië waar men weliswaar aangeeft dat over enkele weken (iets wat men al langer roept) de coronamelder app actief zal zijn maar waar men politiek gezien ook niet op dezelfde lijn zit met de regering in Madrid.

De deelname van de autonome regio’s Madrid en Catalonië is belangrijk want daar wonen miljoenen mensen en daar zijn de grootste problemen te vinden wat betreft het coronavirus, de besmettingen, het aantal ziekenhuis en ic-afdeling opnames etc.

Op dit moment is de Spaanse coronamelder app RadarCovid door 5 miljoen inwoners van Spanje gedownload wat ongeveer 14% van de Spaanse bevolking is. Maar om effectief te kunnen zijn dient de app door minimaal 9 miljoen mensen (20%) gedownload te worden, aantallen die gehaald kunnen worden wanneer de app operatief zal zijn in de Madrid regio en Catalonië.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.