skip to Main Content
Is de harde woordenwisseling tussen de Spaanse PP en het Belgische N-VA het begin van een diplomatieke crisis?

Is de harde woordenwisseling tussen de Spaanse PP en het Belgische N-VA het begin van een diplomatieke crisis?

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Terwijl de Catalaanse ex-regiopremier door de Belgische rechter op zondag voorlopig is vrijgelaten in afwachting van zijn uitlevering (of niet) aan de Spaanse justitie, zijn er op politiek niveau wel meer schermutselingen. Het gaat dan om woordenwisselingen en beschuldigingen over en weer tussen politici van de Belgische N-VA partij en de Spaanse PP partij die steeds harder lijken te worden en die wel eens zouden kunnen leiden tot een diplomatieke crisis tussen beide landen en wellicht binnen de Europese Unie.

Was het eerst de Belgische staatssecretaris Theo Francken die voor enige ophef zorgde door mee te delen dat Puigdemont theoretisch politiek asiel kan aanvragen in België, dan zijn het nu de N-VA vicevoorzitter Jan Jambon en de N-VA voorzitter Bart de Wever die olie op het vuur gooien en met hun opmerkingen over de Spaanse politiek en met name de regeringspartij Partido Popular (PP) en de minister-president Mariano Rajoy geen goede indruk achterlaten in Madrid.

Jan Jambon

N-VA vicevoorzitter Jan Jambon was zondag hard in zijn opmerkingen over Spanje en de Catalaanse crisis waarbij hij zo zijn vragen stelde bij het opsluiten van leden van de afgezette Catalaanse regioregering. Ook de overname van het Catalaans bestuur door Madrid door middel van artikel 155 en het politiegeweld op de dag van het illegale referendum zijn niet goed te praten volgens Jambon.

González Pons

Europarlementariër en PP lid González Pons verdedigde zijn partij en Spanje na de uitspraken van Jan Jambon door aan te geven dat deze weinig verrassend zijn aangezien de N-VA partij van Jambon een nationalistische en anti-europese partij is die tegen de waarden van de Europese Unie is waarbij de N-VA ook een voorgeschiedenis heeft van xenofobie, een afwijzing van immigranten heeft en in strijd met de gelijkheid van personen handelt. Volgens Pons is het beter als Jambon de Spaanse democratie waarin mensenrechten en de rechtsstaat gerespecteerd worden niet de les wil leren.

Bart de Wever

Het was echter niet de N-VA vicevoorzitter die op de PP reactie reageerde maar de voorzitter zelf waarbij Bart de Wever aangaf dat de PP partij beter eerst naar de eigen geschiedenis kan kijken waarmee hij duidt op het Franco, de dictator die er steeds door velen bijgehaald wordt, verleden. Volgens de Wever heeft de PP niet het recht om andere landen binnen de Europese Unie de les te leren zolang de conservatieve Partido Popular de door hen afgezette Catalaanse ministers in de gevangenis smijt (iets wat niet helemaal correct is want het is de rechter die dat heeft gedaan en niet de PP partij). Volgens de Wever gebeuren er dingen in Spanje die niet waardig zijn voor een Europese lidstaat waarbij hij tevens aangeeft dat hij het vreemd vindt dat de EU niets hiervan zegt.

Nieuw-Vlaamse Alliantie

De Belgische politieke partij Nieuw-Vlaamse Alliantie heeft in hun statuten staan dat het oprichten van een eigen onafhankelijke Vlaamse staat een van de doelstellingen is. Dat streven zorgt ervoor dat de N-VA sympathiek is met het Catalaanse volk en de Catalaanse politici die hetzelfde willen dan de Belgische partij met als uitzondering dat de Catalanen tot actie zijn overgegaan en de Belgen het voorlopig bij woorden houden. Tussen de Catalaanse afgezette regioregering en het Belgische N-VA is al vaker contact geweest en de Belgische partij stuurde zelfs “onpartijdige” leden naar Barcelona om tijdens het illegale onafhankelijkheidsreferendum te controleren op de voortgang.

Nadat Puigdemont afgezet was door de centrale regering in Madrid vluchtte/reisde hij naar Brussel om onder de klauwen van de Spaanse justitie uit te komen terwijl zijn collega partijleden en ministers wel voor hun acties (niet hun ideeën maar acties) naar de gevangenis zijn gestuurd in voorlopige hechtenis. Er werd al snel geschreven dat de N-VA Puigdemont had uitgenodigd maar tot op de dag van vandaag houden de Belgische partij en Puigdemont vol dat dit niet zo is.

België

Puigdemont zegt dat hij naar Brussel is gereisd om vanuit de Europese hoofdstad verder in vrijheid te kunnen werken aan het onafhankelijkheidsproces want in zijn ogen is hij nog steeds de regiopremier van Catalonië. De Belgische premier Michel wil zich niet bemoeien met de Catalaanse problemen en heeft zijn ministers gevraagd niet te praten over de Catalaanse kwestie maar helaas is dat wel gebeurd en is nu op internationaal vlak het beeld gevormd dat België als land de kant van de Catalanen kiest. Geen enkel ander land binnen de Europese Unie en ook daarbuiten heeft de Catalaanse Republiek geaccepteerd maar het beeld wordt nu gevormd dat België dat wel doet en daar zijn veel Belgen niet blij mee.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 40 reacties
 1. Inderdaad, dat heb jullie scherp gezien !! Het leek me echter niet fout om ook eens een andere klok te laten luiden dan de anti-Catalonië gekleurde verslaggeving (?) van SpanjeVandaag. Ieder zijn mening , toch ? Doorbraak geeft een gekleurde maar wel degelijk gefundeerde visie en formuleert bovendien een vreedzame oplossing, wat ik in SpanjeVandaag nog niet heb gelezen.

  1. Doorbraak is wel een krant die erg aan de kant van Catalonië staat valt me op. Heb nog geen een artikel gelezen wat iets schrijft over de fouten die de Catalaanse politici hebben begaan of de leugens die ze vertellen aan de separatistische Catalanen.

   1. Idd redactie, is zowat de meest extreme groep en zweepgroep voor vlaams nationalistische partijen. Vandaar ook mijn oproep om, zeker bij het kort nieuws “update” de bron te vermelden zodat je als lezer het item kunt plaatsen. Met dank.

 2. Toen in de 16e eeuw de Nederlanden probeerden te dialogeren met de Spaanse leiders (Filips II en de hertog van Alva, weet je nog) over zelfbestuur, antwoordden deze met onthoofding van de “rebellen”, de graven van Egmont en Hoorn.
  Nu riskeer je maar enkele tientallen jaren gevangenis meer.
  De democratie en rechtsstaat is er in 5 eeuwen serieus op vooruitgegaan in Spanje.

 3. Vol lof over de verscheidenheid en neutraliteit van uw artikelen!
  Onlangs abusievelijk uw nieuwsbrief verwijderd. Diverse malen opnieuw aangemeld, echter tot nu toe zonder resultaat. Duurt dit zo lang??
  m.vr.groet Paul Sluitman

 4. Puigdemont is het blijkbaar niet zo eens met die Spaanse democratie.
  Elke democratie kent een grondwet die democratisch is aangenomen.
  Als die eenmaal is aangenomen moet je als democraat er ook naar handelen.
  Dat heeft Puigdemont niet gedaan,dus dat maakt hem dan ook geen echt democraat. Ik speur communistische trekjes bij Puigdemont maar ook bij zijn aanhangers en eerdere seperatist strijders zoals Fredi Bentanachs i Chalaux.
  Misschien dat daarom Madrid op z’n hoede is voor de partij van Puigdemont. Misschien dat België ook maar eens op z’n hoede moet zijn voor de trucjes die Puigdemont met z’n circus bewerktstelt. Een verdeeld Spanje ligt immers niet echt in het voordeel van één Europa wat democratie nastreeft.
  Democratie kan volgens mijn visie alleen echt werken als een land zich ook conform zijn eigen grondwet handhaaft.
  Als een overtreding van een grondwet na verbale/schriftelijke waarschuwing niet gehonoreerd wordt, is het begrijpelijk dat er een straf geëist wordt.

  1. Goh, Ik zou toch willen zeggen dat democratie en democratie twee zijn.
   Grondwetten zijn in de loop der tijden steeds erg veranderd, en vaak niet omdat “het volk” daar goed mee was, maar vooral omdat machthebbers er beter van werden. Nu is het ook nog zo. Welk land heeft dan volgens jou een “goede, democratische” grondwet? Dat is heel verschillend van land tot land.
   Persoonlijk vind ik dat een echte democratie, ten eerste moet handelen in kracht naar wat ze beslissen, maar evenzeer de rechten van minderheden moet erkennen. Is het in een gezin, familie ook niet zo dat je niet iedereen over dezelfde kam kan scheren. Zelf ben ik niet voor een onafhankelijk Catalunie, maar nog minder voor een “afhankelijk’ Catalunie. Ik ben toch vooral verontwaardigt als ik het stoere discours van Madrid hoor, zie hoe ze snel wetten aanpassen en burgers die (al is het niet legaal) stemmen afranselen en zelfs provoceren (politie met Spaanse vlaggen). Het is in elk geval duidelijk dat er een dikke barst is en ik weet dat enkel dialoog kan helpen. En als ik gewoon de speeches van de politici in Spanje hoor, dan is het vooral Rajoy, Soraya (of hoe noemt ze) en de koning die niet over dialoog spreken.
   Ja en gek hoe Belgie erbij betrokken geraakt, en nog gekker hoe mensen nu geen chocolade meer willen kopen, of een voetbalshirt afkeuren… Ik weet dat uiteindelijk meer samen leven en eenheid beter is, maar met respect voor eigenheid….we zien wel.

   1. Wat heeft Nederland hier mee te maken? Ik constateer nog steeds dat de Hollandse kaas hier bij de Hiperdino in Tacoronte (Tenerife) aanzienlijk goedkoper is dan bij de CO-Op in de Tweede Jan van der Heijdenstraat in Amsterdam. Dus misschien moeten we die volkomen malloot en geschifte Don Quichote Poezemond nog dankbaar zijn. Hij ruïneert zijn eigen land met leugens en bedrog, ook dat onderwijs is één grote historische leugen, maarb het plkakje kaas

 5. Hopelijk wordt heel Europa hier beter van en zingen al die politici die naar micro-onafhankelijkheid streven straks een toontje lager.

 6. Mild Worden.
  Mild Worden is de rijpste groei van de mens.
  Het is zacht worden in je woorden.
  In de klank van je stem en indeel je zijn.
  De blik uit je ogen wordt een warm aanvoelen.
  Omdat je in de mensen om je heen jezelf herkent.
  Het heeft niets te maken met zwakheid, het zit veel dieper.
  Het is de kracht die je doet ontwaken en doet leven.

  Mensen, die van binnen mild worden, beseffen wie ze zelf zijn.
  Je oordeelt niet meer over anderen.
  Je bent niet langer hard.
  Je wiltniet overal gelden ten koste van je medemensen.
  Je luistert omdat elke andere een voortdurend wonder is.
  Je geniet van zon en regen en van heel kleine dingen.

  Dikwijls zie je die mildheid bij mensen die veel geleden hebben.
  Ze horen en zien alles anders.
  Wie mild wordt heeft zichzelf overwonnen.
  Een dankbare zucht van bevrijding, welt uit je op.
  Je houdt van mensen.
  Omdat je geleerd hebt van jezelf te houden.
  Niet zoals je zou willen zijn, maar gewoon zoals je bent.

  Harrie

 7. De raad van Europa zet Spanje op één va de laatste plaatsen wat betreft de onafhankelijkheid van de justitie, dus wat dat aangaat heeft Puigdemont ergens wel gelijk. Maar dat neemt niet weg dat wat hij gedaan heeft daarmee het recht krijgt dat zijn straf minder gaat worden. Misschien zal die hele toestand langer duren, maar uiteindelijk wet is wet, want anders is het einde zoek. Ik sluit me verder bij de mening van CORNELIS aan.

 8. Welke rechtsgeldigheid heeft de beslissing om een internationaal gezochte persoon vrij te laten ?
  Me dunkt dat onze Belgische regering hoe langer hoe duidelijker partij kiest voor krakers, terroristen, coup-plegers en ander uitschot !
  En dan maar heel verwonderd kijken als er plotseling toch ergens iemand zal opstaan die letterlijk ‘doorslaggevende’ argumenten of daden zal gebruiken…
  Politici, verkozen door het volk en voor het volk is duidelijk geen richtlijn voor wat betreft België

  1. Het is een nationalistische partij duidelijk separatistische ingestelde kaderleden een derde kiezers overgekomen van het Vlaams belang met hun gekende leuze België barst!.Dus……

 9. In alle commotie wordt door de betrokkenen wel vergeten dat men zaken doet en bescherming biedt aan een criminineel en niet aan een ‘president van Catalunya’. Als u of ik een crimínele aktie pleegt in Spanje, ongeacht in welke deelstaat, dan worden we opgepakt en veroordeelt door justitie tot een straf die hoort bij het delict. Zo simpel is het. Dat Puigmanneke nog even rustig mocht flierefluiten en vrij mocht reizen hadden ze moeten zien aankomen en had men nooit moeten toelaten. Dat doen ze niet met mij en ook niet met u. Dat een aantal Vlaamse vrijbuiters zoveel noten op hun zang hebben richting het Spaanse rechtssysteem is een schande en had allang de kop ingedrukt moeten worden door de minister president van België. Puigmanneke lacht in z’n vuistje en vindt het allang best, dat hij met hulp van zijn achterban en honderden ‘burgervaders’ zijn internationale pódium mag blijven gebruiken. Wie ó wie grijpt in en stuurt dat hele zootje naar weet ik waar. Wat doen we ook alweer met haatprekende imans ? Het getuigt van slapheid en besluiteloosheid als niemand ingrijpt. Nee, we gaan lekker ruzie maken over en weer en spugen onze gal. Triest !!

  1. Volledig mee eens. De NV-A moet zich maar beter in Vlaanderen moeien. Puigdemont en co wisten zeer goed waarmee ze bezig waren en werden vooraf meermaals gewezen op de gevolgen als ze er mee zouden doorgaan. Ze plaatsten zichzelf buiten de wet en moeten zich nu rechtvaardigen voor een rechtbank. De nomaalste zaak.

  2. Wie is de minister-president in Belgie?Wat weet je eigenlijk over NVA?Naar waar stuur je dat zogenaamde zootje?Ik ga hier niet schrijven waar ik in een eerste reactie aan dacht!Kortom je taalgebruik in je reactie zegt voldoende over de persoon Cornelis.Conclusie…Wat je niet hebt, kan je niet gebruiken!

 10. Uit onderzoek van amnesty internacional naar de onafhankelijkheid van de Europese rechtbanken, blijkt dat Spanje op een beschamende plaats 25 van 27 landen staat. Zonder twijfels danst die rechter naar de pijpen van de meeste corrupte politieke partij van Europa, gelegd door die superschurk Rajo y.

  1. Gilbert helaas moet ik je zeggen dat de Belgen zelf niet betrouwbaar zijn
   ik woon hier nu al 50 jaar in Catalunya
   maar ik heb het zelf ondervonden
   en wat Rajoy betreft je moet niet zo met je naamkaartje gooien
   dus volgende keer even opletten met wat je daar zegt
   ik heb het idee dat je hier helemaal niets van de wet en van de politiek afweet

   1. Arm arm spanje van een democratisch land vervallen in een dictatuur a la franco zulke toestanden vindt men enkel terug in landen zoals Turkije

 11. Internationale aandacht? Misschien, maar dan wel negatieve.
  Wat de N-VA betreft: gefrustreerde reacties omdat ze in Vlaanderen nooit zullen bereiken wat de Catalanen gedaan hebben.
  Misschien kunnen ze, net als de Catalanen, de leerplannen op school aanpassen en zeggen dat Vlaanderen heel de geschiedenis door verdrukt is geweest. Maar tegen welk land moeten we ons dan keren? ‘t Zijn er zoveel….

  1. Gewoon een eigen Vlaamse grondwet aannemen, een paar uren later een onafhankelijkheidsreferendum uitschrijven, aanhang mobiliseren om te gaan stemmen en last-but-not-least uiteraard lak hebben aan de Belgische grondwet, geheel op zijn Catalaans.

  2. Inderdaad Jeannic Vlaanderen is heel lang onderdukt geweest door<Franstaligen welke een minderheid zijn in Belgie dank zij partijen zoals nva is dat aan het veranderen

 12. Ja, ik wil de Belgen wederom waarschuwen: uw regering is in gevaar.
  En dat is toch iets dat je Bergpiek C.S. niet zou willen gunnen.
  Hou de rijen dus gesloten in België.

 13. Wordt steeds lastiger voor de EU om de kop in het zand te steken. Puigdemont wilde internationale aandacht voor zijn zaak. Als ik een beetje de internationale media bekijk lijkt hem dat aardig te lukken.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken