skip to Main Content
Kompressen en tampons op de Canarische Eilanden worden belastingvrij

Kompressen en tampons op de Canarische Eilanden worden belastingvrij

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

LAS PALMAS – De regionale regering van de Canarische Eilanden heeft op initiatief van de Unidos-Podemos partij de belasting op tampons en kompressen opgeheven. De vrouwelijke intieme hygiëneproducten zullen vanaf nu geen zogenaamde “tasa rosa” ofwel “roze belasting” meer hebben, dit in tegenstelling tot de rest van Spanje waar men 10% btw hanteert.

Tot aan deze beslissing moest men op de Canarische Eilanden al een gereduceerd IVA of btw betalen van 3% terwijl wat in de rest van Spanje 10% is maar vanaf 1 januari 2018 zal dat btw percentage verlaagd worden naar 0% ofwel geen extra belasting meer. Hierdoor zullen 660.000 vrouwen de tampons en kompressen veel goedkoper kunnen kopen dan in de rest van Spanje.

De Canarische Eilanden volgen met het weghalen van de extra belasting het voorbeeld van Canada die in 2015 hetzelfde al deed. Volgens de Unidos-Podemos partij is een btw belasting op vrouwelijke intieme hygiëneproducten een zogenaamde “impuesto machista” ofwel iets wat de vrouwen dienen te betalen maar mannen niet.

De Canarische Eilanden is de enige autonome deelstaat van Spanje die bevoegd is om de IVA (btw) op producten en diensten aan te passen, dit dus in tegenstelling van de rest van Spanje waarbij de belastingen geregeld worden door de centrale regering in Madrid. Ook die regering in de Spaanse hoofdstad wordt vaak onder druk gezet van vrouwenbewegingen die of geen btw meer willen hebben of het super gereduceerde tarief van 4% welke ook toegepast wordt op andere eerste levensbehoefte artikelen.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 2 reacties
  1. Beste Sonja en Fran,
    Als ingezetene van de Canarische eilanden juich het initiatief van Podemos toe om geen BTW meer te heffen op vrouwelijke hygienische artikelen. Dit is een positief voorstel, want vergelijk dit nu eens met de voorgenomen plannen van Rutte 3 om de lage BTW voor levensonderhoud te verhogen. Dit gaat tientjes op jaarbasis schelen in negatieve zin voor de vaak slecht verdienende Nederlander. Iemand met veel geld merkt deze verhoging niet. Ik vind overigens dat opmerkingen als “daar moet een P .. in “, nogal discriminerend en vrouwonvriendelijk. De redactie mag hier best ingrijpen.

  2. Beste Fran, je reactie raakt kant noch wal. Het gaat over de Canarische Eilanden en ik vraag me af wat Rutte III daar nou mee te maken heeft. Wellicht is het je ontgaan dat Rutte III slechts in Nederland regeert en niet in de hele EU. Los van of het wel of geen goed idee is, je citaat van de voetbalfans “daar moet een piemel in” slaat ook nergens op. Wat wil je daarmee zeggen? Of wilde je leuk doen? Echt heel sneu dit…
    De Canarische Podemos vindt het kennelijk oneerlijk dat vrouwen die vrouwendingen moeten kopen daarover ook nog belasting moeten betalen. Het gaat over niets: 3% over een paar euro. ik vind het een onzinnig plan want het heeft m.i. niets met het tegengaan van het “machismo” te maken. Dat zeg ik als vrouwelijke inwoner van de Canarische Eilanden.

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken