skip to Main Content
Low cost vliegmaatschappijen nemen het Spaanse luchtruim over

Low cost vliegmaatschappijen nemen het Spaanse luchtruim over

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Het aantal vliegtuigpassagiers van de low cost vliegmaatschappijen is in Spanje dusdanig gestegen dat dit het aantal vliegpassagiers van de traditionele luchtvaartmaatschappijen overtreft. Tot nu toe dit jaar is 52,5% van alle vliegpassagiers met een low cost vliegmaatschappij gereisd terwijl 47,5% dat deed in een vliegtuig van een traditionele luchtvaartmaatschappij. Bij de low cost vliegers is Ryanair de heer en meester met een 17,4% aandeel.

Low cost vliegtuigmaatschappijen zijn o.a. het Ierse Ryanair, het Noorse Norwegian, het Britse EasyJet en het Spaanse Vueling die samen goed zijn voor 52,5% van alle vliegtuigbewegingen in het Spaanse luchtruim. Het gaat hier om cijfers tot en met de maand september, de maand waarin er 9,1 miljoen internationale passagiers naar Spanje kwamen, een stijging van 8,9% ten opzichte van september 2016. Tussen begin januari en eind september waren er alweer 69,1 miljoen passagiers in zowel low cost alsook traditionele vliegtuigmaatschappijen, een stijging van 9,1% ten opzichte van 2016.

Nationaliteiten

Van het totaal aan 69.144.228 vliegtuigpassagiers dit jaar tot eind september was 52,5% ofwel 36.274.864 afkomstig van een low cost vliegmaatschappij. Van dat aantal was 13,5 miljoen afkomstig uit Groot Brittannië, 4,2 miljoen uit Duitsland, 4,1 miljoen uit Italië en 2,9 miljoen uit Frankrijk. Het aantal Nederlanders die gebruik maakten van de goedkope vliegtuigmaatschappijen was tot eind september met 16,3% gestegen naar 2.303.050 passagiers terwijl dit aantal bij de Belgische passagiers met 5,5% steeg naar 1.024.740 passagiers.

Regio’s en vliegvelden

Van de 36,2 miljoen low cost vliegtuigpassagiers vlogen er 9,6 miljoen naar Catalonië waarvan 8,6 miljoen naar het vliegveld van Barcelona (let op: dit zijn gegevens tot eind september dus niet de maand oktober meegerekend, de maand van het Catalonië conflict). 6,2 miljoen passagiers vlogen naar de Balearen eilanden waarvan 4.4 miljoen passagiers op het vliegveld Palma de Mallorca. Als derde op de lijst staat de regio Andalusië met 5,4 miljoen low cost vliegpassagiers waarvan 4,4 miljoen passagiers gebruik maakten van het Málaga vliegveld. De Comunidad Valenciana staat met 5,3 miljoen passagiers op de lijst waarvan 4 miljoen naar Alicante vlogen en 1,3 miljoen naar Valencia. De Canarische Eilanden kregen 4,5 miljoen los cost passagiers op bezoek waarvan 1,8 miljoen naar Tenerife, 1,1 miljoen naar Gran Canaria en 1 miljoen naar Lanzarote vlogen.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 8 reacties
 1. Vraag mij af in afwachting van de toekomstige moderne technieken die voor de deur staan . De straalmotoren onder vliegtuigen zijn de laatste jaren flink verbetert. Langere afstanden met minder brandstof.
  De vliegtuigen zelf wat betreft de prototypen die ook in gebruik zuiniger worden door de vormgeving. Het moment van overstappen naar deze Hi-Tech vliegtuigen voor mijn gevoel zal die ommekeer nog wel wat teweeg gaan brengen.

  Worden de vliegreizen daarop aangepast of worden de prijzen kunstmatig opgevoerd.
  http://globetrendermagazine.com/2015/08/15/this-new-concept-plane-could-be-in-our-skies-by-2050/

  De wat kleinere vliegtuigen o.a. Lear-jets ook bijzonder en apart.
  http://www.luxury4play.com/aviation-and-private-planes/see-the-world-in-a-new-way-aboard-this-windowless-private-jet-concept-20150728/

  How hoog worden de vliegroutes. Buiten de dampkring wordt als een normale vliegreis gezien . Een dagelijks fenomeen dat niet meer de mond opent van verbazing. De reistijden gaan flink naar beneden. Dus wordt de vorm van vliegen korter , comfortabeler en goedkoper de tijd zal de antwoorden geven.

  https://www.dezeen.com/2016/03/16/electric-commercial-aircraft-concept-airport-parking-and-hotels-aph-adam-omar-future-design/

  http://luxurylaunches.com/transport/elon-musk-is-mulling-over-his-next-visionary-idea-a-supersonic-electric-jet.php

 2. Harry ,alle informatie is meegenomen he .
  Lees iedere dag Spanje Vandaag ,met veel plezier

 3. Valt Transavia niet onder ‘low cost’ maatschappij? Als ik zie hoeveel vluchten die bv. alleen al naar Alicante of Valencia maken moet dat toch ook procentueel zichtbaar zijn?

  1. Ja je zou zeggen van wel maar deze staat niet op de lijst dus de aantallen passagiers vallen wat betreft de overige in het niet. Transavia zal wel bij de 19,2% andere vliegmaatschappijen horen 🙂

   1. Juist, aandeel is te klein, beperking is dat Transavia vrijwel alleen vanuit NL vliegt naar Spanje.

 4. Op dit soort berichten komen nauwelijks reacties.
  Het zal de doorsnee lezer dan ook weinig interesseren met hoeveel procentpunten achter de komma het marktaandeel van de diverse maatschappijen is.

  1. haha ja als we hier nou Catalaanse low cost maatschappijen van hadden gemaakt dan was het wel anders geweest 🙂

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken