skip to Main Content
2017 zal afsluiten met een elektriciteitsrekening die 10% duurder zal zijn in Spanje

2017 zal afsluiten met een elektriciteitsrekening die 10% duurder zal zijn in Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Zoals het er nu naar uitziet zullen de Spanjaarden gedurende het jaar 2017 zo’n 10% meer voor hun stroom betalen dan het jaar daarvoor. Het gaat voorlopig nog om voorspellingen van de minister van Energie Álvaro Nadal maar de weersomstandigheden met de aanhoudende droogte en gebrek aan regen en wind hebben ervoor gezorgd dat de elektriciteit dit jaar opnieuw duurder zal zijn.

De minister van Energie gaat bij deze berekeningen dan uit van een potentie van 4,4 kWh die de meeste mensen in Spanje hebben gecontracteerd en die dit jaar gemiddeld zo’n 835 euro zullen hebben betaald voor de elektriciteit wat zo’n 76 euro meer zal zijn op jaarbasis wat gelijk staat aan een gemiddeld verbruik van 3.900 kWh. Uiteindelijk wordt voorspeld dat de energierekening dit jaar 10% hoger zal zijn terwijl 2016 ook al werd afgesloten met een verhoging van 26%.

2017 is voor de elektriciteitsopwekking een slecht jaar want door het gebrek van regen zijn de stuwmeren nagenoeg leeg waardoor er niet alleen een gebrek aan kraanwater kan ontstaan op veel plaatsen in het land (met name noordwest Spanje in Galicië) maar ook de stroomopwekking via de hydro-elektrische opwekking is niet of nauwelijks mogelijk. In vergelijking met dezelfde periode in 2016 is de daling van deze vorm van energieopwekking maar liefst 49,2% dit jaar.

Ook het opwekken van stroom door windturbines is flink gedaald dit jaar in Spanje waardoor voor de windenergie als alternatief gekozen werd voor de minder milieuvriendelijke oplossing van aardgas en kolen. Het gebruik van steenkool is met 27,8% toegenomen en dat van aardgas om elektriciteit op te wekken met 30,7%.

Dat is voor de consumenten te merken in de portemonnee aangezien de elektriciteit duurder is geworden omdat slechts 32,8% van de stroom tot nu toe dit jaar opgewekt is door middel van een hernieuwbare bron zoals hydro-elektrische opwekking, windenergie en zonne energie.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 9 reacties
 1. Castilla y León wekt 5x zoveel stroom op dan dat ze zelf verbruikt. Hoofdzakelijk windenergie. Spanje loopt aanzienlijk vooruit mbt duurzame energie op landen zoals NL en BE. Ze pakken het alleen wat anders aan dan in NL. Maar gezien de geografische omstandigheden in Spanje lijkt me dat logisch.

  1. In Nederland verdienen de mensen 3x zoveel als in Spanje en Spanje is de duurste van Europa als het om elektriciteit gaat. Het zijn eerste levens behoeftes waar je over praat dus de regering faalt en faalt en faalt, en blijft falen zolang de PP aan de macht is. Met al dat geklooi zitten straks delen van Spanje ook helemaal zonder water omdat men gewoonweg niet vooruit denkt. Om het over de Spaanse pensioenen maar niet te gaan hebben. Ik heb nog nooit zo´n slechte regering meegemaakt als nu in Spanje.

 2. Gelukkig heb ik er dit jaar 0,82 Euros per maand bij gekregen van Rajoy.

 3. ter info
  Potentie wordt niet uitgedrukt in kWh
  je verbruik is in kWh
  je potentie is in Watt of kW (kilowatt)

 4. Ongelofelijk toch dat men in dit land nog maar zo weinig gebruik wenst te maken van duurzame energie. Zelfs in Marokko heeft al men velden vol met zonnepanelen aangelegd die een steeds groter aandeel vormen in de levering van energie. In Spanje wordt je er (bijna) voor beboet.
  Ook zou men, vooral aan de NW kant, meer kunnen doen aan het opwekken van stroom door de getijden. Maar ook op dit punt laten ze het liggen.
  Helaas is er nog veel te veel invloed op de politiek door alle oud-politici met hun ere-baantjes in de raden van bestuur van de energiebedrijven! Misschien dat een fikse boete van de EU de regering kan wakker schudden om meer aan duurzame energie te doen?

  1. Een fikse boete van de EU en de bevolking zal ze betalen. Degenen die nu hun zakken vullen zullen het blijven doen.

  2. Spanje wekt 10% meer duurzame energie op (in relatie tot het totale verbruik) dan Nederland.

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken