skip to Main Content
Een op de vijf Spanjaarden heeft te maken met geluidsoverlast wat invloed heeft op de gezondheid
123rf

Een op de vijf Spanjaarden heeft te maken met geluidsoverlast wat invloed heeft op de gezondheid

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Bijna 20% van de inwoners van Spanje heeft dagelijks te maken met geluidsoverlast wat van invloed is of kan zijn op de gezondheid. Dat valt te lezen in een onderzoek van de World Health Organization. Het wonen dichtbij grote wegen, vliegvelden of in het drukke centrum van een stad hebben op de lange duur invloed op de gezondheid en kan meer ziektes veroorzaken.

In Spanje wonen 9 miljoen mensen die dagelijks te maken hebben met geluidsoverlast wat op den duur van invloed zal zijn op de gezondheid van de personen. Steden als Vigo, Girona, Barcelona, Logroño, Madrid en Castellón worden genoemd als steden waar men veel te maken heeft met geluidsoverlast en waar men onder andere te maken heeft met slaapstoornissen, hart- en vaatziekten, dementie, stress, prikkelbaarheid en gehoorverlies.

Buiten het feit dat Spanje zo’n beetje het luidruchtigste volk van Europa is, heeft men in Spanje ook te maken met veel geluidsoverlast op straat en/of het werk. Te denken valt aan bouw- en schoonmaakwerkzaamheden, het auto- vlieg- en treinverkeer en de overlast van geluid op straat wat van alles en nog wat kan zijn.

Wat betreft het verkeer is de stad Alicante de plaats waar de meeste wegen te vinden zijn die geluidsoverlast veroorzaken, niet alleen overdag maar zelfs nog meer ‘s-nachts. Wat betreft vliegvelden is de stad Madrid waar de meeste mensen last hebben van het vliegveld Madrid-Barajas gevolgd door het vliegveld van Ibiza en Alicante-Elche.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 13 reacties
 1. Voor ons begrijpelijk. Spanjaarden zijn m.i. het luidste volk op aarde, maar dat zij daar zelf last van hebben, blijkt niet uit hun gedrag. Zelf ook uit een badplaats verhuist vanwege stadsherrie en schreeuwende buren.
  In nieuwe rustige internationale urbanisatie zijn toch ook hier de Spanjaarden met hun honden weer de grootste veroorzakers van geluid.

 2. Geluidshinder wordt onderkend. 11 Jaar geleden ben ik naar Spanje verhuisd, daarvoor woonde ik in de Bijlmer en gingen veel landende vliegtuigen over. Hier in Spanje werd ik vaak smorgens wakker door het geluid van een landend vliegtuig. Dat zit alleen in mijn hoofd want de vliegtuigen komen hier zo hoog over dat ik die niet kan horen. Onlangs dacht ik er vanaf te zijn maar gisterochtend werd ik weer door vermeende vliegtuigherrie wakker.

 3. Het komt allemaal door de afgrijselijke vorm van urbanisatie waarvoor men in Spanje heeft gekozen, met knetterend verkeer wat tussen de hoge gebouwen galmt, vuilniswagens welke ´s morgens te vroeg en ´s avonds te laat een onbeschrijfelijke tering-herrie maken, en die arme honden die ze veelal op een balkon van 1,5 x 3 meter de nacht laten doorbrengen en apatisch maken.
  Geen wonder dat die honden agressief worden en dat de omwonenden zich daar kapot aan ergeren.
  Slecht geisoleerde woningen zijn daar ook debet aan, het onbeschamende gescheld en geschreeuw van je ruzie-makende buren, leuk hoor.
  Zo had ik een buurman die elke morgen door (waarschijnlijk) een kollega werd opgehaald om 05.30 u. Als die buurman niet op tijd zijn huis uit kwam dan begon die kollega te claxoneren, i.p.v. zijn gsm te gebruiken….

  1. Wij wonen landelijk en dachten dat het er rustig zou zijn. Niks is minder waar. In de wijde omgeving zitten honderden honden. Altijd blaft er wel een, en sommige altijd. De doorsnee Spanjaard ergert zich daar niet aan, net zoals hij het normaal vind dat hij enkel Spaans praat. Wat doe je eraan? Wij weten het echt niet meer. Een bewustwordingscampagne van de overheid zou misschien kunnen helpen, maar welke politicus zal hiervoor zijn nek durven uitsteken???
   Honden zijn trouwens Big Business…

 4. Ook voor ons zijn blaffende honden hét probleem. Urenlang blaffen zonder dat het baasje hiertegen maatregelen neemt. Wij zitten er nog 200 m vanaf maar die krengen zijn omringd door mensen die er permanent naast of tegenover wonen. Onbegrijpelijk. Geef me dan maar een vliegtuig dat overvliegt.

 5. Wij hebben ons appartement moeten verkopen omdat onder ons een bar zat. Vroeger muziek die je amper hoorde. Maar daarna kwamen de grote boxen. Keiharde muziek tot 0.4.00. Politie deed er niet veel aan als wij ze belden. Eigenaar zelf kon het niet schelen…immers het waren zijn inkomsten. Geluidsnormen….? Hebben een meting laten doen maar het heeft niets uitgehaald. P

 6. En dan nog dat onnozele vuurwerk waardoor de beestjes nog wat meer gaan blaffen.Ze hebben geen geld en moeten staken, maar om voor tientallen euros vuurwerk te kopen wel.

 7. Inderdaad,
  Blaffende honden behoren beslist tot de belangrijkste vorm van overlast. Waarom doet de overheid hier niks aan? Kan op termijn een flinke besparing betekenen in de gezondheidszorg. Ergernis kan eindigen in gezondheidsproblemen…

 8. Apart dat blaffende honden niet op deze lijst staan :O Dat is toch wel mn grootste irritatie sinds ik hier ben. Dat nachtelijke geblaf tot diep in de ochtend. Je hebt dan uuuuren de tijd om na te denken waarom de beste mensen zelf wel kunnen slapen met zo een beest en waarom niemand er wat aan doet/ wat van zegt.

  1. Maikel Blaffende honden niet alleen s´nachts ze komen overdag lekker naast je zitten op terras of restaurant . En als die honden eenmaal tegen elkaar beginnen te praten . Wil je wel voort maken om een eind aan je maaltijd te maken.

 9. Ja als men het normaal vindt dat motoren door de stad rijden een proberen of wedstrijden houden wie de meeste lawaai(decibels ) produceert. Dan is er maar eentje blij dat is de kroegbaas bij wie ze stoppen om wat te drinken.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als u geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst).

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken