Italië voert vaccinatieplicht in voor alle 50-plussers maar hoe is dat in Spanje?

Italië voert vaccinatieplicht in voor alle 50-plussers maar hoe is dat in Spanje?
Beeld: 123rf

Italië voert vaccinatieplicht in voor alle 50-plussers maar hoe is dat in Spanje?

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Italië was het eerste EU-land met een vaccinatieplicht voor al het zorgpersoneel, militairen, politieagenten en docenten en binnenkort zal het land, waar op donderdag meer dan 220.000 nieuwe positieve tests werden gemeld in 24 uur tijd, ook een vaccinatieplicht hebben voor alle 50-plussers. Maar hoe is dat in Spanje, geldt daar ook een vaccinatieplicht of komt die daar ook?

Volgens deze krant gaat het om ongeveer 2,3 miljoen inwoners van Italië die getroffen worden door deze nieuwe vaccinatieplicht. De overige 50-plussers zijn al volledig gevaccineerd waaronder veel van hen die ook de boosterprik hebben gekregen. Maar waarom dan die strenge corona-maatregel?

De reden daarvoor is dat het gezondheidssysteem goed moet blijven draaien en op dit moment zijn twee van de drie Covid-patiënten op de intensive care afdeling mensen die niet gevaccineerd zijn. De helft van de overige Covid-patiënten in ziekenhuizen is ook niet gevaccineerd.

De 50-plussers in Italië moeten vanaf 15 februari ook een speciale coronapas hebben om naar hun werkplek te kunnen gaan. Vanaf die datum geldt alleen dat mensen die volledig gevaccineerd zijn of Covid-19 hebben gehad nog naar hun werkplek mogen gaan. Een negatieve testuitslag geldt vanaf 15 februari niet meer, de zogenaamde 2G-regel. Voldoe je daar als werknemer niet aan dan kun je je baan kwijtraken of geen salaris ontvangen terwijl er ook boetes zijn tussen de 600 en 1.500 euro. Werklozen van 50 jaar en ouder die niet gevaccineerd zijn krijgen ook boetes van 100 euro.

Vanaf 15 februari geldt ook dat iedereen een coronapas (3G) moet laten zien om een bank, postkantoor, publieke gebouwen, kapper en andere persoonlijke verzorgingsinstellingen laten zien.

En hoe is dat in Spanje?

Op het moment van schrijven geldt in Spanje geen vaccinatieplicht, niet voor 50- en/of 65-plussers, zorgpersoneel, militairen en politieagenten. Ook docenten zijn niet verplicht om een coronaprik te laten plaatsen al wordt dat in alle sectoren wel aangeraden.

Spanje kent geen vaccinatieplicht en de kans dat die er komt is ook klein, simpelweg omdat daar nooit een politieke meerderheid voor zou zijn te vinden in het Parlement. Daarnaast heeft Spanje waarschijnlijk ook geen vaccinatieplicht nodig omdat meer dan 90% van de bevolking al volledig gevaccineerd is en meer dan 30% van de inwoners van Spanje vanaf 40 jaar ook al een boosterprik heeft gekregen.

De bereidheid om te vaccineren tegen Covid-19 is groot in Spanje en op dit moment geldt nergens een vaccinatieplicht. Alleen in bepaalde regio’s van Spanje eist men dat het zorgpersoneel gevaccineerd is maar dat is geen landelijke regel. Er zijn tussen de 3,5 en 4 miljoen inwoners van Spanje die nog niet gevaccineerd zijn, dat is een grote groep maar vergeleken met de meer dan 38 miljoen volledig gevaccineerden en meer dan 14 miljoen inwoners die een boosterprik hebben gekregen weer een kleine groep.

Er zijn echter wel steeds meer inwoners van Spanje die voorstander zijn van zwaardere maatregelen voor niet-gevaccineerden in het land. Dat blijkt vaak uit de diverse opiniepeilingen, enquêtes en barometers over de Covid-19-crisis. Maar voorlopig wil de regering daar nog niets van weten.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.