skip to Main Content
PP-leider Casado wil terug naar de abortuswet van 1985 in Spanje
123rf

PP-leider Casado wil terug naar de abortuswet van 1985 in Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – De Partido Popular partijleider Pablo Casado heeft in een interview gezegd dat hij terug wil naar de abortuswet van 1985. Zo wil Casado dat de tijdslimiet van de huidige toegestane abortus in Spanje wordt teruggedraaid. Een andere reden voor het afschaffen van de abortuswet is dat Spanje meer kinderen nodig heeft om de pensioenen en gezondheidszorg te kunnen blijven betalen.

In 2010 werd de abortuswet van 1985 door de regering van de socialist José Luis Zapatero (PSOE) veranderd naar de huidige regels rondom abortus in Spanje. Ten tijde van de regering van de socialist Felipe Gonzalez (PSOE) werd in 1985 bepaald dat een abortus alleen gelegaliseerd was in gevallen van verkrachting, gevaar voor de lichamelijke en geestelijke gezondheid van de moeder en de misvorming van de foetus.

In 2010 werd de abortuswet aangepast waarna het mogelijk werd gedurende de eerste 14 weken van de zwangerschap legaal abortus te plegen. De conservatieve rechtse partij Partido Popular (PP) is het daar nooit mee eens geweest.

Volgens Pablo Casado moet er een analyse plaatsvinden van de samenleving in Spanje waarna men waarschijnlijk kan concluderen dat de abortus afgeschaft moet worden of in ieder geval dat men de wet van 1985 weer moet invoeren zodat de pensioenen en gezondheidszorg in de toekomst betaald kunnen worden. Simpelweg moeten er meer kinderen komen in Spanje, aldus Casado.

Poging

In 2014 probeerde de regering-Rajoy (PP) ook al de abortuswet te herzien. Als het aan de toenmalige minister van Justitie Alberto Ruiz-Gallardón had gelegen dan moest er een vergaande herziening plaatsvinden in Spanje. Nadat de voormalige premier Rajoy uiteindelijk niet doorzette met deze herziening stapte de minister op.

De Partido Popular is zeer kerkelijk gezind en heeft al vaker laten weten dat ze een vergaande herziening wil hebben van de abortuswet. Het is nu aan Casado om wat Rajoy niet heeft gedaan wel te doen, als hij de kans daarvoor krijgt. Voorlopig heeft hij niet de steun van de Ciudadanos partij en van Albert Rivera.

Abortussen

In 2018 hebben er 94.123 abortussen plaatsgevonden in Spanje, dat is ongeveer 10,5 abortussen per 1.000 vrouwen in Spanje, 1% meer dan in 2017. Bij de vrouwen jonger dan 20 jaar is het aantal abortussen met 0,2% gedaald in 2018 naar 9.755 abortussen. Sinds dat men in 2010 de abortuswet veranderde is het aantal abortussen in Spanje met 16,71% gedaald en bij jongeren onder de 20 jaar zelfs met 31%, aldus de cijfers van het ministerie van Volksgezondheid.

Kinderen

Spanje staat samen met Italië op de laagste plaats wat betreft de Europese geboortecijfers wat in de loop van de jaren een groot probleem kan worden voor het aantal inwoners in Spanje. Het geboortecijfer in Spanje staat gemiddeld op 1,34 kinderen per vrouw terwijl het Europees gemiddeld 1,6 kinderen is. Spanje staat ver achter bijvoorbeeld Frankrijk, Zweden of Ierland waar dat gemiddeld 1,8 kinderen per vrouw is.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 33 reacties
 1. Beste Janus,

  Nogmaals, ik heb zelf kinderen.
  4 stuks. Ik weet echt alles wat daar bij komt kijken.
  Van de pil word je dus NIET dik!
  Als jij bewijs hebt dat het wel zo is, dan graag, maar anders hou AUB je domme commentaar voor je, als je namelijk een pil hebt waarbij je gewicht wel toeneemt, ga je naar de dokter en vraag en krijg je een andere waarbij dat probleem verholpen is.

  Verder geef je dus geen antwoord op mijn vraag maar erkent mijn stelling, dat namelijk de ouders van zo´n meisje gefaald hebben…..dus wie is nu de schoenmaker hier heh?
  Jij stelt dat zij een uitzondering is?
  Ik zei dus dat ik er zo in de directe omgeving al 4 ken die hetzelfde probleem hebben en als je eens de tijd zou nemen om echt met jongeren te spreken, jij hebt die tijd kennelijk niet of neemt de moeite niet, dan zou je dus horen dat dit de praktijk van elke dag is en enorm veel voorkomt in Spanje, in Nederland, de UK en ga zo maar door.

  Ik ben het zeker NIET eens met wat de PP leider zegt hoor, maar ik ben het ook zeker niet met jou en vele anderen eens dat er alleen maar abortussen nodig zijn voor zwangerschappen die gedwongen zouden zijn. Je bent echt niet van deze wereld als je denkt dat mensen alleen maar abortus plegen als ze echt niet anders kunnen. Er worden dagelijks abortussen gepleegd omdat het men niet uitkomt, omdat men op de wintersport wil, omdat men er ff geen tijd voor heeft en ga zo maar door, als je dat ontkent, dan heb je nooit ingelezen in dit soort problemen en wil je gewoon mee lullen met de massa omdat je dan zo lekker makkelijk kan scoren.

  En toon of stuur mij dan eens een abortus die wel op een leuke lekkere manier gaat voor het ongeboren kind….welke manieren zijn er dan volgens jou om een ongeboren kind uit de baarmoeder te halen die niet zo erg zijn????
  Sorry, die zijn er niet.
  Nogmaals ik heb 4 gezonde kinderen, wij zijn ook nog een kind verloren tijdens de zwangerschap en er is geen ene mens op de wereld die mij kan wijs maken dat een kind onder de 14 weken of in Nederland onder de 22 weken, niets voelt, niets kan of niets meemaakt…wil je dat iemand wijs maken, dan moet je in een inrichting zitten!!
  Abortus is voor de moeder geen pretje, maar kom op zeg, voor het ongeboren kind in kwestie is het gewoon een iets dat jij nooit zult hoeven meemaken, althans dat hoop ik voor je….
  Kom dus ff niet aan met ¨schoenmaker blijf bij je leest¨ want ik heb die leest van zeer dichtbij meegemaakt, eikel! Jij zit achter je PC of op je smartphone lekker populair te doen nu over een item waar je zelf NUL verstand van hebt en nul in hebt meegemaakt. Ik zie de praktijk elke dag weer bij vele meisjes die NOOIT info krijgen over alternatieven, want waarom geven er zo weinig meisjes of vrouwen het ongewenste kind op ter adoptie????
  Mensen die voor mij werken, begeleiden dit soort meisjes en vrouwen, ik wilde er niet over beginnen omdat ik er niet mee wil scoren, zoals jij wel wilt scoren, maar ik weet echt wel waar ik het over heb, jij totaal niet!
  Dus verwijt mij dit soort zaken niet, want echt, je bent aan het verkeerde adres.
  En het zegt al genoeg dat geen enkele andere moraal ridder nu nog iets durft te zeggen erop….
  En ja, ik ben zeer boos over dit soort mafkezen reacties omdat mensen echt geen idee hebben waar ze het over hebben!!

  1. De échte Juan74 is blijkbaar terug:
   … Ik weet echt alles wat daar bij komt kijken…
   …. hou AUB je domme commentaar voor je…
   … dat namelijk de ouders van zo´n meisje gefaald hebben…
   … jij hebt die tijd kennelijk niet of neemt de moeite niet …
   … en wil je gewoon mee lullen met de massa ….
   … wil je dat iemand wijs maken, dan moet je in een inrichting zitten!! …
   … want ik heb die leest van zeer dichtbij meegemaakt, eikel! …
   … waar je zelf NUL verstand van hebt en nul in hebt meegemaakt….
   … maar ik weet echt wel waar ik het over heb, jij totaal niet! …
   … geen enkele andere moraal ridder nu nog iets durft te zeggen erop….

   Hollanders worden al eens geroemd om hun zelfzekerheid en assertiviteit, maar wanneer die assertiviteit agressiviteit wordt, wordt die zelfzekerheid arrogantie.

   1. Dit komt van de man die hier regelmatig mensen komt uitschelden en daarbij woorden in de mond neemt die een ander nog niet eens in de hand neemt???

    In tegenstelling tot jou Miel, ben ik niet alleen maar met mijzelf bezig en roep overal hoe geweldig ik, de grote Miel, het wel niet voor elkaar heb.
    Dit is een onderwerp dat mij persoonlijk erg aan het hart gaat en dan kunnen we het prima doen, zonder jouw nutteloze commentaar, welke ook nog eens niets met het onderwerp te maken heeft.

  2. JUAN74 Het ongeboren leven verhinderen om aan een echt leven te beginnen is niet leuk maar er zijn al meer dan 7 miljard mensen op deze planeet dat is al teveel en velen zullen in hun leven niet eens één duizendste geluk hebben om in een warm nest terecht te komen zoals (vermoedelijk) jou kinderen, een ongewilde zwangerschap – hoe ze dan ook ontstaan is – is draait na de geboorte vaak uit op een triest leven zonder mogelijkheden, warmte, liefde, opleiding, respect, armoede en ga zomaar door. Het gevoel om een ongewenst kind te zijn is veel ondraaglijker dan niet geboren worden. Want hier kan je niets meer aan veranderen je zal het lot en de psychologische gevolgen je ganse leven moeten dragen. En steeds komen zulke discussies voort vanuit religieuze belemmeringen. Men moet uit humanitair oogpunt gelijk welke religie eindelijk eens verbieden, het doet meer kwaad dan goed voor de mensen, kijk maar naar de laatste schandalen alweer van kindermishandeling en nonnen die als seks slavinnen gebruikt worden en ga zo maar door. De schaamte voorbij maar toch komen zeggen wat iemand moet doen en denken. Kom nou, wordt allemaal eens wakker en durf je ogen open doen en wees niet hypocriet of schijnheilig.

   1. Niets met hypocriet of schijnheilig te maken.
    Jij gaat er dus vanuit dat wanneer er geen abortus was, dat al die mensen die dan wel zouden geboren worden, het heel slecht zouden gaan krijgen.
    Jij hebt kennelijk nog nooit gehoord van adoptie?
    Er zijn zat mensen die geen kinderen hebben en die ze maar dolgraag zouden willen. Waarom zou je niet eerst kijken of iemand een kind toch op de wereld kan zetten en het dan gaat afstaan aan mensen die via een strikte procedure dus in aanmerking komen voor het adopteren van een kindje? Zouden dat soort kinderen vallen onder de argumenten die jij komt aandragen? Ik denk het toch niet. Ik mis die optie in alle commentaren tot nu toe, vind ik zeer opvallend.

    En telkens de kaart trekken dat er misbruik in de katholieke kerk plaats heeft gevonden. Leg mij uit wat het misbruik binnen welke religie dan ook en abortus met elkaar te maken hebben?
    Alleen omdat mensen met een religieuze achtergrond over het algemeen eerder tegen abortus zijn dan mensen zonder die achtergrond?
    Laten we vaststellen dat het misbruiken van kinderen, helaas, helaas van alle tijden is en helaas helaas ook nog door zal gaan. Met of zonder religies, met of zonder abortus. Daarover kunnen we het denk ik wel eens zijn, dat het misbruiken van kinderen, het meest lage is dat een mens zijn medemens kan aandoen. Met dat punt van je, ben ik het helemaal eens.

 2. Ik kan mij niet voorstellen dat dit bericht echt is, kunt u mij het Spaanse artikel zenden? Een abortus doe je niet zomaar, ik heb jaren in een ziekenhuis gewerkt en weet waar ik het over heb. Is er werkelijk een politieke partij die het maken van ongewenste kinderen wil promoten? Ongelukkig en ongewenst geboren worden in een gezin waar moeder 16 is en vader met de noorderzon is vertrokken? Alleen maar omdat zijn of haar moeder een “foutje” maakte? Waarom maken de Spaanse kinderen geen kinderen meer of te weinig? omdat er weinig perspectief is voor hen, enorme werkeloosheid onder de jeugd en geen sociale voorzieningen zoals in Nederland. Werk daar eerst aan, dan komen de baby’s vanzelf.

 3. Wel apart dat het toch iedere keer weer mannen zijn die en verbod op abortus willen. laat lekker de vrouwen zelf daarover beslissen.

  1. Henry , De reden die ze aanvoeren is gewoon belachelijk , dat je tegen moord bent kan ik begrijpen , maar om de bevolking te laten groeien. ???

 4. Geachte redactie, Remco,
  Ik volg het nieuws op uw site dagelijks. Uw redactioneel commentaar is soms ongenuanceerd. Ik vergelijk het met De Telegraaf. In dit geval, over het standpunt van PP mbt abortus, kon ik mijn ogen niet geloven. Ik geloof dat u zich vergist. Als het waar is, is PP een partij van macho’s. Vraag mij af hoe het mogelijk is dat zoveel mensen op partijen als PP en Vox stemmen.

  1. Best Sjef,
   De redactie doet alleen de vertaling van Spaanse artikelen uit andere media.
   Soms reageren ze zelf ook onder een artikel, maar wat je hier dus leest, is zoals het ergens in een krant of redactioneel stuk heeft gestaan!
   Dat kan je dus niet de redactie hier verwijten.

 5. Dat men de abortuswet wil terugdraaien uit morele en/of godsdienstige overwegingen zou ik misschien nog kunnen begrijpen, maar abortus verbieden om economische redenen … Ongelooflijk, hoe komt hij erbij ?
  De PP was altijd al een wereldvreemde autoritaire partij, maar met Casado wordt het duidelijk nog een stuk erger dan in de tijd van Rajoy met zijn ‘Ley Mordaza’. Hopelijk komt die idioot nooit aan de macht.

 6. Wel of geen abortuswet aanpassing, laat de regering eerst maar zorgen dat er voldoende werkgelegenheid is. Meer kinderen en geen werk, is het paard achter de wagen spannen. Hoe hoog is de werkloosheid ook al weer? Meer dan 20 % ??

  1. Fredje er zijn veel meer werklozen dan er aangegeven wordt in de cijfers want bij elk klein dingetje tel je al niet meer mee als werkloze. Door al dat gesjoemel gaat in de kranten het cijfer wel omlaag maar de werkelijkheid is geheel anders. En abortus moet mogelijk zijn je zult maar opgroeien bij ouders die jou helemaal niet wilden hebben en die jou dus een verschrikkelijke jeugd bezorgt hebben waardoor je uiteindelijk een inzinking krijgt of gewoon iemand anders het leven zuur maakt omdat je zelf niemand meer een goed leven gunt. De PP moet zich niet bemoeien met het leven van een vrouw, als een zwangerschap ongewenst is dan is die ongewenst punt uit. Het enige waar de PP ons in terrecht wil laten komen is de Franco tijd.

  2. Helemaal mee eens, dit zal totaal zinloos blijken indien er geen betere economische mogelijkheden voor de bevolking komen. De inkomens zijn voor het gros van de mensen te klein om zich meerdere kinderen te kunnen veroorloven, dus moet daar de focus op gericht worden. Maar daar zijn het geen helden in, die politici.???

  1. Arme gezinnen hebben geen geld om voorbehoedmiddelen te kopen.
   Maar een abortus is hier gratis. De PP en de Cuidadanos zijn hier puur rechtse partijen. Alleen Podemos is links.

   1. Er is bij de Centro Saluds een speciaal spreekuur over voorbehoedsmiddelen.
    Dat weet ik omdat wij 4 kinderen hebben en ze ons bij de 4de vroegen of we daar niet eens heen wilden hahahaha.
    Dat gezicht van die dokter toen we zeiden dat we er zelf voor hadden gekozen, dat was echt geweldig.
    Maar ik wil er maar mee zeggen, dat iedereen nu heel zwart-wit aan het reageren, zonder volgens mij iets verder te kijken dan de welbekende neus lang is.
    Een abortus is niet altijd gratis, dat is 1 ding.
    Maar een abortus wordt wel vaak gedaan alsof het om een gratis ding gaat, namelijk het weghalen van een ongeboren leven. Dat lees ik hier nergens in de reacties. Men spreekt erover of je iemand vraagt ¨wil je een broodje ham of kaas¨ Men kan ook kiezen om een kind af te staan voor adoptie heh.
    Het tweede is, dat als je dus gewoon via je reguliere arts aan voorbehoedsmiddelen wilt komen, kun je die vaak gewoon krijgen tegen een zeer goedkoop tarief. Daarnaast zijn er dus speciale cursussen voor mensen die ook gratis zijn, om hen voor te lichten over de bloemetjes en de bijtjes.
    Wat iemand anders hier al zegt, het ontbreekt zelfs in deze moderne tijd, domweg aan voorlichting. Op scholen komen ze wel langs, maar dat is dus niet voldoende. Dan krijgen ze wel 1 hele condoom mee, en die haalt het einde van het lesuur vaak niet eens, omdat men er grappen mee uit aan het halen is.

 7. Bij deze moet men de mens vrijlaten en doen wat goed is en de reden voor de pensioenen te betalen die nu op pensioen zijn hebben indertijd toch genoeg afgedragen voor hun pensioen nu waar is dat geld o ja in de zakken van de politiekers

 8. Zijn bij deze gemiddelden de kinderen van de immigranten uit Noord Afrika mee gerekend. ?? Er stond vorige week in onze plaatselijke krant (we hebben hier veel Marokkaanse werknemers) dat het gemiddelde aantal kinderen van deze Noord Afrikaanse vrouwen gemiddeld 6.8 is.

 9. Abortus is een gruwel, dus goed van de Partido Popular om die terug te dringen. Afgezien daarvan, worden er in Spanje steeds minder kinderen geboren. Het land vergrijst.

   1. Klaas, Robert, is het wel eens in jullie opgekomen dat bij een ongewenste zwangerschap vader vaak niet thuis geeft en moeder dus voor alles opdraait. En dat dat heus geen makkelijk besluit is? Als mannen hebben jullie makkelijk praten hoor. Bovendien is het motief van de PP er nu niet bepaald eentje van naastenliefde. Ik denk dat veel ouders meer kinderen willen maar het niet aandurven omdat ze hun kind niet kunnen geven wat het verdient. Meer werk zou structureel meer oplossen dan een strenge abortuswet. Om nog maar niet te spreken van de vrouwen die mentaal en fysiek verminkt uit een illegale abortus komen.
    Eigenlijk vind ik jullie reacties ronduit walgelijk.

  1. De regering kan beter zorgdragen voor haar bestaande jeugd, minder corruptie en dat bestaande kruisje wat automatisch wordt ingevuld op je belastingbiljet, weg te halen, zodat al dat geld wat naar de kerk gaat en aan corruptie opgaat, op een andere betere manier besteed kan worden.

  2. Het terugdringen van abortus doe je door open en eerlijk met de jeugd over sex te communiceren. Maar juist in kerkelijke en rechtse kringen is dit onderwerp taboe.
   Wat pas echt misdadig is om een kind geboren te laten worden is als de moeder hier niet klaar voor is, als zij te jong is of nog niet de goede partner heeft gevonden.

   1. Beste HSL ,

    Volgens mij is het heel makkelijk , als je sex wilt hebben , ben je er klaar voor, anders moet je geen sex hebben en als je dat dan toch wilt , gebruik je verstand en voorbehoedsmiddelen.

    1. En Klaas als een vrouw nu ongewild zwanger wordt waar enorm veel ongewilde mogelijkheden van zijn, hoe dan je verstand te gebruiken? De vrouw moet altijd baas blijven over haar eigen lichaam daar moet de politiek zich helemaal niet mee bemoeien. Van de zotte dat de PP nu al begint is het belemmeren van de eigen keuze vrijheid van de vrouw. Deze club mag nooit meer aan de macht komen.

    2. Ik snap wel wat Klaas zegt.
     Koos spreekt over de gevallen waar het gaat om gedwongen seks, maar daar heeft Klaas het helemaal niet over, dus misschien even lezen waar je op wilt hakken Koos. Bij jou heeft de PP het hoe dan ook gedaan, eerder hadden we leo, die ik overigens nooit meer lees, die deed hetzelfde, bij alles wat PP was, kwam dat op als poepen en moest er negatief gedaan worden.
     Okey, even een voorbeeld dan maar.
     Ik heb dus 4 kinderen, 1 dochter is 15.
     Haar vriendin is bijna 15, heeft al 2 abortussen achter de rug!!!
     Ja, Sonja, 2!! Nu jij weer.
     Deze jongedame, laat zich dus op 1 avond door 5 verschillende jongens nemen, ik zeg het maar even zo plat als het is….ze weet niet welke van de 5 de vader zou zijn van haar eerste kindje. Ik zeg bewust kindje.
     Huppa dus naar de abortus dokter en zonder problemen, wegzuigen die handel…kijk overigens dan als je allemaal zo voor bent ook eens de filmpje die er zijn over wat er dan met zo´n kindje gebeurd, maar dat ter zijde.
     Deze jongedame wil niet aan de pil, want volgens anderen wordt ze daar dik van, dat ze al 20 kilo te zwaar is, dat telt dan niet. Overigens onzin dat je er dik van wordt, van zwanger worden dus wel!
     Wat doet dit kind, want nog geen 15…die gaat gewoon door met wat ze deed, jongetjes meenemen en er bewust seks mee hebben, zonder bescherming.
     Afgezien van de ziektes etc. komt er dus een 2de zwangerschap.
     Huppa, weg ermee, nog een keer een abortus.
     Mag ik dan nu AUB ook even de mening horen van de mensen die hier zo met het vingertje wijzen?
     Ben er echt benieuwd naar, wat men hier van vind, en begin niet over de ouders, die hebben al gefaald, dat is helder en duidelijk.
     Graag jullie mening, en geloof me, dit is een ECHT geval, en het staat dus NIET op zichzelf, ik ken zo al van 4 meisjes de verhalen uit de eerste hand.

     1. Dat er hele domme onverantwoorde meiden van 15 bestaan, zoals jij hier vrij plastisch omschrijft, valt niet te ontkennen.
      Maar zij zijn de norm niet! Feitelijk zijn dit ook slachtoffers van onkundige ouders, die wellicht op dezelfde wijze ouder van een (niet gewenst) kind zijn geworden, omdat het ook hen aan de nodige kennis ontbrak.
      Moeten alle domme meiden, die ongewenst zwanger zijn, die kinderen nu maar gaan baren, omdat het land vergrijst met alle gevolgen van dien!? Het lijkt mij sterk dat dit veel zoden aan de dijk zet.
      Wat de abortus zelf betreft, hoeft deze niet half zo dramatisch te zijn als jij omschrijft, als deze maar bijtijds uitgevoerd wordt. Drempels zorgen er alleen maar voor dat een ingreep (te) laat wordt uitgevoerd en dat moet juist voorkomen worden.
      Tenslotte wijst je onwetendheid over de pil (daar wordt je niet dik van!) er op dat je hier absoluut geen kennis van hebt op wat dit voor invloed kan hebben op jonge vrouwen. Dus schoenmaker blijf bij je leest en kraam niet zoveel onzin uit over dit gevoelige onderwerp!

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken
1
Hola. Heb je een nieuwsfeit voor ons? Laat het de redactie weten via WhatsApp.
Powered by