skip to Main Content
Waarom voertuigen met vervuilende dieselmotoren nog steeds goedkoper zijn in Spanje

Waarom voertuigen met vervuilende dieselmotoren nog steeds goedkoper zijn in Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – In plaats van het promoten van voor het milieu schonere voertuigen lijkt het erop dat in Spanje precies het tegenovergestelde gebeurt. Ondanks dat bewezen is dat voertuigen met dieselmotoren het meest vervuilend zijn hebben de eigenaren toch fiscale voordelen en kortingen terwijl dat in andere EU-landen wel anders is. Om de verkoop van dieselmotoren tegen te gaan zou men extra belastingen zoals hogere wegenbelastingen kunnen heffen maar daar wil de regering nog niets van weten.

Van de 22 miljoen personenwagens die in Spanje rondrijden is 70.09% een model wat op diesel rijdt, aldus de krant Público. Dit komt onder andere omdat begin deze eeuw er rapporten naar buiten kwamen waarin stond dat het rijden met diesel minder milieuverontreinigend zou zijn, iets wat later weer ontkend werd. Daarnaast is het rijden met diesel goedkoper dan met benzine en zegt men dat dieselmotoren langer meegaan.

Feit is echter dat dieselmotoren veel meer milieuverontreinigend zijn dan benzinemodellen. Slechts 14% van alle dieselvoertuigen haalt de limiet van 0,80 mg/km stikstofoxide volgens de Euro 6-norm. Dit kwam onder andere aan het licht in 2015 na het Dieselgate schandaal waarbij de auto industrie trucs uithaalden om vervuilende auto’s lager te laten uitkomen wat betreft de uitstoot van stikstofoxide.

Met name de grote steden Madrid en Barcelona hebben veel te maken met luchtverontreiniging wat voor 80% veroorzaakt wordt door de uitlaatgassen van voertuigen waarbij weer 80% te wijten is aan dieselmodellen. Volgens een rapport van Ecologistas en Acción hebben eigenaren van dieselvoertuigen in plaats van meer belastingen of nadelen om het gebruik van dieselmotoren minder te bevorderen juist meer voordelen waarbij dit gedurende de levensduur van een voertuig kan oplopen tot 2.500 euro.

Terwijl men in andere landen binnen de EU is begonnen met het afraden van het kopen van dieselvoertuigen en ook Europese autofabrikanten, in tegenstelling tot de Amerikaanse en Japanse merken, steeds minder dieselvoertuigen maken, is dat in Spanje compleet anders. In Spanje heb je fiscaal nog steeds een voordeel want dieselvoertuigen worden niet extra belast zoals in andere landen en de diesel is nog steeds zo’n 23% goedkoper dan benzine. Daarnaast kunnen bedrijven die diesel gebruiken als brandstof de BTW geheel of deels terugkrijgen.

Terwijl dus de brandstof goedkoper is en er fiscale voordelen zijn is ook de wegenbelasting (impuesto de matriculación) vele malen voordeliger dan in andere EU-landen. Dat is ook een van de redenen waarom men in Spanje vaak meer grotere dieselvoertuigen ziet rijden, men betaald immers net meer belasting dan een benzinemodel.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 31 reacties
 1. Nog even een aanvulling op dit artikel.

  Het beste is met deze ( maar ook andere ) forums te stoppen.
  Haantjes gedrag van vele schrijvers. En vooral wie heeft de meeste kennis e/o wil zijn gelijk halen met o.a. dit forum.
  Men kan hiervoor voortaan het beste maar Tweet gebruiken.

  Waar Dhr Remco Stoffert zijn informatie als ,,journalist ,, vandaan haalt is mij een raadsel !!
  Wanneer je je voordoet als journalist zorg er dan ook voor dat je kennis van zaken hebt en dat je niet alles kunt schrijven op een site die toch door velen wordt gelezen.
  De rechtermuisknop als kopieerder wordt ,lijkt mij,veel gebruikt.

 2. Mijnheer Stoffer.

  In dit artikel heeft u het o.a. over het prijsverschil in Spanje van benzine en diesel Dit zou ongeveer 25 % zijn !!!
  Hoe komt u daarbij ???

  Is uw wens sterker dan de gedachte !! Dit zou een reden kunnen zijn dat men in Spanje veel dieselt !!

  Benzine 1.22 Diesel 1.14.4 Dit zijn de gemiddelde prijzen
  Verschil is 7.6 cent
  En dat is geen 25 %

  Ik heb u al eens vaker betrapt op onjuistheden in artikelen.

 3. Vervoer in alle vormen die dagelijks weer terug komen zijn nu eenmaal in deze tijd nodig , anders stagneert de economie wie dat ontkent heeft zijn oren en ogen vergrendeld en wil gewoon de realiteit niet accepteren. Punt 2 is ook duidelijk te volgen ik zal het schrijven proberen kort te houden , het rijgedrag plus de manier hoe men met rijdend materieel omgaat is wel een punt van aandacht .
  In Spanje waait er een kwelgeest rond die onnodig schade toe brengt aan andermans voertuig. De mentaliteit is ver van normaal rijgedrag.
  Niet goed en helaas erg irritant. De motor stationair laten draaien is volledig ingeburgerd. Ook draaiend en dubbel geparkeerd staan . Aan de overkant even een bak koffie doen . Allemaal op afstand gezien en meegemaakt in Spanje.

  Er zijn veel straten in Spanje waar het verkeer in grote getallen elkaar ontmoet en noodgedwongen stil komt te staan door te weinig ruimte in combinatie met de stoplichten . De uitlaatgassen kunnen geen kant meer op en dat is met het warme weer / hittegolf in Spanje een groot probleem. Dit probleem komt regelmatig voor aan de boulevard niet overal . Waar geen weg is komt ook geen verkeer dat is duidelijk. Toeleveringsbedrijven voor bijv. horeca en winkels komen langs met bestellingen , rijden langs de boulevard en parkeren daar hun voertuig om te kunnen lossen en laden.

  Begrijpelijk , alleen de dagelijkse hoeveelheden van bestellingen die geleverd moeten worden is hoog en geeft meer stank en geluidsoverlast.
  Te kleine straatjes en ook over fietspaden heen rijden is een normaal beeld in Spanje. Ik moet er wel bij schrijven dat lokale gemeentes hier serieus mee bezig zijn om dit probleem de kop in te drukken.
  Van hogerhand ziet men nu wel in dat de grens van toelaatbaarheid is bereikt.

  De toekomst en de tijd zal de antwoorden geven. De techniek gaat zo snel en zal ook hier verbetering gaan brengen. De fossiele brandstof-motoren komen net als de stoom-machines in het museum terecht.
  Hoe en op welke wijze is afhankelijk van de keuze , vraag en aanbod. De winst moet bovenaan staan zelfs dat wordt kwetsbaar . Ik ben benieuwd hoe de vorderingen vanaf nu binnen 5 jaar zullen zijn.

  Meer belastingen heffen zonder visie is niet bijdehand dat gaat ten koste van het tourisme en leegloop is denk ik dan wel te verwachten. Het is te kortzichtig door de bocht om er vanuit te gaan dat emigreren alleen ontstaat vanwege het spaanse klimaat. De rekensom is zo gemaakt tijdens het vergelijken met andere landen binnen en buiten de EU.

 4. dat er mensen zijn die zich laten leiden door onderzoeken en media die niet juist of verkeerd geformuleerd worden ze nemen alles aan en ja diesel is vervuilend,tuurlijk zo worden we toch gevormd dat willen we toch horen .en ja we betalen toch graag meer belasting voor een auto belachelijk volk hier in nederland stel meelopers.ondertussen krijg je geen keuze en MOET je wel,hoe was het gezegde ” het mes op je keel” .ik rijd diesel dat blijf ik ook doen ,voor mij het prettigst.

 5. In Duitsland rijd ik altijd dieselauto’s zoals Mercedes. Daar wordt veel gedaan om dieselmotoren uit grote steden te bannen. Echter, je hebt de mogelijkheid om naast de reeds ingebouwde en verplichte katalysatoren, roetvangers te plaatsen à €1300 tot €1600 om alsnog de sticker op je ruit te plakken (groene sticker met 4 erop vermeld) om in die steden te mogen rijden.
  Vreemd dat dit in andere landen zo’n ombouw niet wordt voorgesteld of zelfs overwogen, zodat de eigenaren met hun vertrouwde oude diesels kunnen blijven rijden. Het is inderdaad een kwestie van de overheden, met Nederland voorop, om extra inkomsten te genereren. Reeds vanaf 2005 zijn Duitse dieselmotoren voorzien van roetvangers.

 6. Wat een bullshit over diesel vervuiling, alle branstoffen vervuilen, de ene erger dan de andere en diesel is nog redelijk OK. Het gaat hier louter om als maar meer belasting te laten betalen aan de melkoeien die wij zijn !

 7. Ik woon sinds kort hier, daarvoor in Duitsland, waar ik met veel pezier diesel reed voor € 360,00 belasting per jaar.
  Dezelfde auto zou € 1200,00 per jaar belasting in Nederland kosten.
  De prijs van brandstof wisselde, ik woonde in het grensgebied.
  De verzekering, all risk, was ook een stuk minder dan in Nederland.
  BPM kennen ze alleen in Nederland.
  Op dit moment rijd ik op benzine, maar ik mis het koppel van de diesel enorm. Ik overweeg weer een diesel aante schaffen.
  Verzekering bijna de helft goedkoper, benzine onder de Euro, belasting in mijn woonplaats € 80,00 per jaar.
  Waat ik woon zijn prima busverbindingen voor prijzen waar je van kunt dromen..

 8. Provocatief stukje journalistiek! Als u reacties uit wilde lokken dat gelukt! Ik heb er niet zoveel aan toe te voegen, de meest steekhoudende argumenten voor het diesel rijden zijn hier al genoemd! Wil er één aan toevoegen, en dat gaat over Nederland! In Nederland wordt de auto gezien als de nationale melk koe, er moet door de overheid flink aan verdiend worden ! Vandaar de belachelijke wegenbelasting op diesels! Vandaar ook dat men in Nederland probeert diesel’s van de weg te krijgen! Dan moeten er weer nieuwe auto’s, zijnde niet diesels, gekocht worden! En daar verdient de Nederlandse overheid heel veel geld aan! Ik vind dat men het in Spanje beter doet! Vandaar dat ik ook in Spanje woon!

  1. En geloof het of niet, nieuwe auto’s moeten vaker naar de garage dan oude auto’s. Ook een reden waarom de auto-industrie van die oude betrouwbare auto’s af wil. Ik heb een Seat Toledo met 400.000 op de teller, bijna 19 jaar oud, en doet het prima. Een taxichauffeur vertelde me dat hij ook zo’n auto had en hij bij 750.000 km de motor liet vervangen, en dat bij een gebruik als taxi, terwijl ik eigenlijk er alleen maar lange ritten mee maak. Mijn onderhoudsmonteur vertelde me ook dat nieuwe diesels vaker dienst weigeren omdat er veel technologie in de motor zit, bij het minste of geringste starten ze niet meer. En de industrie is bezig met nieuwe ontwikkelingen om de nieuwe auto’s sneller te laten slijten, zoals bijvoorbeeld de start-stoptechniek, daarmee gaat je startmotor en je motor er veel eerder aan. En er zijn nieuwe auto’s waarbij je de oliestand niet meer kunt meten, zogenaamd niet meer nodig en dus “gebruiksvriendelijk”, de echte reden is dat je dan niet op tijd olie bij kunt vullen en dan loopt je motor schade op en gaat je auto minder lang mee. Het enige wat je kunt doen is luisteren naar de motor en horen of er te weinig olie in zit, maar dan ben je al te laat. De fabrikanten doen er alles aan om nieuwe auto’s zo snel mogelijk te laten slijten, en vaker naar de garage te laten komen.

   1. Als je in de vorige eeuw een auto had die ouder dan 10, 15 jaar was of meer dan 200.000km voor een diesel dan deed je het bijzonder goed. Tegenwoordig gaat elke auto makkelijk een keer zo lang mee en een beetje diesel draait ook voor 400.000km zijn hand niet om. Auto’s worden gewoon steeds betrouwbaarder, dat heeft de ANWB, de Bovag en vele andere auto gerelateerde onderzoeken allang uitgewezen. Én aan de onderkant van de markt worden ze nog steeds goedkoper ook! Kon je in de eerste jaren van deze eeuw bijna geen nieuwe auto kopen voor rond de 10.000€ tegenwoordig heeft bijna elk merk wel een ‘kleintje’ die daar flink onder gaat….. Dat auto’s slechter worden, én duurder, dat klopt gewoon niet. Dat velen lease rijders het liefst in een steeds duurdere auto willen rijden (want meer luxe en status) is een ander verhaal.

   2. Anton 74: waar haalt U het dat nieuwe auto’s vaker naar de garage moeten? Ik rijdt al méér dan 10 jaar hybride-Toyota. Eén keer per jaar naar de garage voor onderhoud, weinig verbruik(minder dan 4l /100km!), stil rijden, en nochtans leg ik ong. 28OOOkm/jaar af. De uitstoot is minder dan 90(effectief!) en als ik in de file achter een dieselwagen sta moét ik willen of niet de buitenlucht uitschakelen.

    1. Ik las een artikel een tijd terug van Seat (VW) die pleitte dat de overheid versneld oude diesels van de weg moest halen. Daarin werd uitgelegd dat dit niet schadelijk was voor onderhoudsbedrijven omdat nieuwe auto’s vaker naar de garage gaan dan oude auto’s. En dat start-stoptechnologie slecht is voor je auto dat is een feit, vraag maar aan welke automonteur dan ook. Het plan om het peilen van olie onmogelijk te maken werd door een Franse fabrikant, ik dacht Peugeut, bekend gemaakt, maar ze waren er niet direct mee begonnen. Toch zijn er dacht ik al merken die dat doen. Bij nieuwe auto’s kun je zelf ook steeds minder, waardoor je naar de garage moet om bijvoorbeeld een lampje te vervangen. Een auto van nu gaat echt niet zo lang mee als een auto van 10 of 20 jaar geleden.

 9. Die Spanjaarden trekken zich van het milieu helemaal niets aan. Voor iedereen is zichtbaar hoe slordig ze daar over het algemeen met afval omgaan. Men gooit alles maar van zich af of dumpt het waar niemand het ziet. Grensoverschrijdend zijn de benzinedampen die als gevolg van het warme klimaat in grote hoeveelheden vrijkomen bij het laden en lossen van tankwagens op de depots en bij de benzinestations. Terwijl er sinds 1995 een EU richtlijn is ingevoerd die voorschrijft dat alle benzinedampen moeten worden teruggevoerd. In Nederland en de andere ons omringende landen, met lagere temperaturen en dus minder verdamping, zijn toen alle benzinedepots, tankwagens en benzinestations voor hoge kosten aangepast om dit te realiseren. Echter tot op de dag van vandaag niet in Spanje en het ziet er niet naar uit dat hierin op korte termijn verandering komt. Deze onnodige uitstoot van broeikasgassen gaat dus in Spanje gewoon door en men (ook de EU beleidsmakers) kijkt de andere kant op.

  1. Zo is het; heb reeds meermalen opgemerkt dat wachtende stadsbussen aan het station gewoon hun motor laten draaien, zelfs als dat niet nodig is voor airco of verwarming…..gewoon geen discipline! In Belgie staat bij bruggen het bord : “bij open brug motor af”, en zo hoort het ook!…

 10. Zéér tendentieus artikel.
  Auteur weer werkelijk niet waar hij het over heeft en verhaspelt hele en halve feiten met persoonlijke meningen.
  Journalistiek prutswerk !

 11. Eén vliegtuig Boeing 747stoot evenveel fijnstof uit ans 1 miljoen vrachtwagens.
  14 supercontainerschepen evenveel als al het autoverkeer op de wereld bij elkaar.
  Diesels zijn 20% zuiniger dan benzine auto’s en gaan langer mee.
  Allereerst stoten olieraffinaderijen ook enorm veel vuiligheid uit, dus bij het weren van diesels neemt de vervuiling van deze installaties toe en ook zullen er extra zeer vervuilende schepen nodig zijn om de extra ruwe olie te transporteren.
  En niet in de laatste plaats, voor het maken van een auto is ook enorm veel energie nodig.

  De politiek weet niet waar men het over heeft!

  Amsterdam en Rotterdam weren oude diesels maar subsidieren de vliegindustrie en scheepvaart.

  1. “Allereerst stoten olieraffinaderijen ook enorm veel vuiligheid uit”.
   Men mag niet alle olieraffinaderijen ter wereld over dezelfde kam scheren.
   Er bestaan milieunormen voor de Europese olieraffinaderijen. De laatste jaren zijn er zeer veel milieuvriendelijke miljardeninvesteringen gebeurd in deze raffinaderijen en de uitstoten zijn lager dan de milieunormen die men regelmatig neerwaarts aanpast. Bij overschrijding van deze normen worden er boetes opgelegd en bij herhalingen kan men zelfs de milieuvergunning weigeren zodat het bedrijf dient te sluiten.
   “De EU hanteert milieunormen die tot de strengste ter wereld behoren.”
   https://europa.eu/european-union/topics/environment_nl

   Voor de schepen die op internationale wateren varen is het inderdaad zo dat die op zeer hoge zwavel brandstof varen terwijl dit op nationale wateren verboden is.
   Hier kan natuurlijk wel iets aan gedaan worden. Maar dan werk je op wereldvlak en niet meer lokaal. Hier dient dan een aanpassing te komen in het Kyoto Protocol wat niet eenvoudig is. Zo zijn er zelfs landen die dit protocol verlaten.
   https://www.lenntech.nl/broeikaseffect/kyoto-verenigde-staten.htm

 12. Wat ik mis in het artikel en dat verbaast mij, is de werkelijke reden van de vermelde verschillen. In Spanje zijn er twee belangrijke oorzaken. Ten eerste is het geen dicht bevolkt land waardoor de afstanden relatief groot zijn wanneer je ergens naar toe wil of moet en ten tweede verschilt het heffen van wegenbelasting sterk van de methode in Nederland. Diesels zijn in Spanje niet populairder dan in NL maar veel minder storing gevoelig en daardoor betrouwbaarder in gebruik. De wegenbelasting in Spanje is sterk plaatsgebonden en kent grote verschillen. In de relatief kleine gemeente waar ik woon betaal ik het luttele bedrag van €69 per jaar voor een Peugeot Diesel van ongeveer 1200 kg. ( In Nl betaalde ik voor eenzelfde auto bijna € 1300 ). Dat komt voort uit de gedachte dat men, zeker buiten de grote steden, een auto ziet als eerste levensbehoefte door het veelal ontbreken van regelmatig openbaar vervoer en de reeds genoemde afstanden. De Spaanse overheid heeft in tegenstelling tot andere landen de auto niet tot nationale melkkoe gepromoveerd om allerlei leuke hobby’s mee te financieren. Ik zie dat als een vorm van beschaafd omgaan met zijn burgers.

 13. In Nederland is het prijsverschil ruim 20 procent.
  Ik zie diesel niet als de grote vervuiler.
  Voorbeelden worden hier meer da genoeg aangehaald.
  Laat de politiek zelf het voorbeeld geven, met het nutteloos op en sjouwen van Brussel naar Strassbourg.

 14. Wegenbelasting in Spanje? … Ik betaal 35 euro per jaar voor een Qashqai.

 15. Een kleine vraag, wat vervuilt het meest; 1 diesel met een verbruik van om en bij de 5,5l/100km dan een benzinemotor van 7,5l/100km. Belastingopbrengst ligt hoger. Staat denkt enkel aan inkomsten en trekt zich van het milieu niets aan.

 16. Slecht eenzijdig artikel. Stemmingmakerij, een journalist onwaardig!
  Ik rijd bijv. diesel om geheel andere redenen dan “goedkoper uit zijn”; in tegendeel. Ik betaal me scheel aan MRB en toch blijf ik diesel rijden tot ik erbij neerval!
  Een dieselmotor draait veel constanter, rustiger, is nog altijd veel minder storingsgevoelig en heeft een heerlijk hoog koppel onderin de toeren! Dat maakt diesels schakellui.
  Ook is er véél minder brandgevaar tgv het vlampunt van +65 graden Celcius voor diesel tegen -20 graden (MIN!!!) voor benzine. Er komt dus vrijwel altijd brandbare damp van benzine en vrijwel nooit van diesel.
  Toen ik in heet Oman een dikke Chevrolet V6 3,6L 4×4 huurde op -helaas- benzine vielen me diverse zaken negatief op: de benzine staat daar bij dik 40 graden continu in je tank te verdampen. Er hangt ook echt een benzinewalm om de auto tgv de tankontluchting. ‘s Morgens zat er echt minder in de tank dan de avond ervoor. Ook het koppel (trekkracht) was bedroevend voor zo’n grote motor!
  Diesel kost verder minder energie om te maken vanaf ruwe olie omdat het lager in de distilleer kolom zit. Je hebt ook een veel hoger rendement. Minder verliezen. Met een liter diesel rijd je verder dan met een liter benzine. En de motoren draaien veel minder toeren waardoor ze langer meegaan.
  Enige nadeel is de hogere stikstof uitstoot. Meer roetdeeltjes, maar bij Euro 5 en 6 motoren is de uitstoot toch heel beschaafd.

  1. Even wat duidelijkheid over vlampunt :
   Het vlampunt van een chemische stof is de laagste temperatuur waarbij de stof nog genoeg damp afgeeft om tot ontbranding te kunnen komen wanneer hij in contact komt met een ontstekingsbron.
   Vlampunt/ontstekingstemeratuur :
   Benzine vlampunt – 23 Graden Celsius (minus 23°C) en een ontstekingstemperatuur van 420°C
   DIESEL vlampunt 60 Graden Celsius (PLUS 60°C) en een ontstekingstemperatuur van 270°C
   explosiegrenzen :
   Benzine level 0,6 – 8 %
   Diesel 0,6 – 6,5 %
   https://brandweer.startpagina.nl/forum/topic/509244/brandbaarheid-van-benzine-en-diesel/

   Ontstekingstemperatuur en explosiegrens liggen lager bij diesel dan bij benzine.
   Hier is er meer gevaar bij diesel dan bij benzine.
   Als je een sigaret aan het benzinestation dooft in een benzineplas gebeurd er niets. De ontstekingstemperatuur van 420°C wordt niet bereikt met een sigaret, deze is 300-350°C
   Tevens wordt de explosiegrens ook niet bereikt daar de mengverhouding te laag is.

 17. Het is popular om diesels te bashen, maar de wereld kan niet zonder. En je kunt niet moeilijk gaan doen over diesels en de andere kant opkijken wanneer het gaat om treinen, vrachtauto’s, verwarmingsinstallaties, etc.

  In Nederland doet men nu ook moeilijk over gas terwijl dat vroeger juist als milieuvriendelijk werd gepromoot. In Spanje kun je bijna nergens gas tanken anders was ik al lang overgestapt. Electrisch vervuilt, de batterij is giftig, bij het winnen van de grondstoffen wordt kinderarbeid gebruikt en je kunt niks met je auto want de stroom is zo op. Maar nee, elektrsch is in dus laat die kinderen in afrika in die instortende gaten sterven onder toeziend oog van de VN want de economische belangen gaan voor.

  Ophouden met bashen van diesel en laat ze met echt milieu- en mensvriendelijke alternatieven komen (waterstof bijvoorbeeld, als bussen daarop kunnen rijden dan kunnen vrachtauto’s en personenwagens dat ook).

 18. De diesel is helemaal niet 23% goedkoper, maar ongeveer 10% per liter. Dit begint aardig op stemmingmakerij te lijken!

  1. Beste redactie,

   Ik vind het geen voordeel dat de motorrijtuigen belasting niet duurder wordt aangeslagen zoals in NL.Dit is een stuk normaler waarom meer betalen voor diesel en dan nog maar niet te spreken in NL over LPG.
   Kijk eens naar Frankrijk daar betaalt men helemaal niets aan wegenbelasting.

   1. Dan betaal ik toch liever wegenbelasting dan tol. In Spanje heb je een combinatie van die twee, wel een lagere wegenbelasting, maar ook tolwegen.

     1. Tolwegen zijn meestal goedkoper dan wanneer je ze niet neemt.
      Je doet meer kilometers, je rijd trager en je bent ook langer onderweg.
      Reken dat maar eens uit.

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken