Invloed van COVID-19 op de brandstofprijzen in Spanje

Invloed van COVID-19 op de brandstofprijzen in Spanje
Beeld: 123rf
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Je kunt er niet meer om heen, het coronavirus mof COVID-19 dat niet alleen invloed heeft op de gezondheid van de mens maar ook invloed heeft op de economie. Ook de brandstofprijzen worden blijkbaar beïnvloed door het coronavirus want de literprijzen voor benzine en diesel zijn in Spanje volgens het Weekly Oil Bulletin van de EU gedaald.

Gemiddeld kost een liter benzine (gasolina) op dit moment 1,29 euro, de laagste prijs sinds april 2019. In het geval van diesel (gasóleo) betaalt men nu 1,19 euro per liter, de laagste prijs sinds eind 2018. In een maand tijd is de benzine 2,1% goedkoper geworden terwijl de prijzen voor diesel met 5% daalden  

Met deze prijzen kost het vullen van een 55 liter tank benzine op dit moment 71,11 euro wat 1,82 euro minder is dan begin 2020. Het vullen van een 55 liter tank diesel kost nu 65,45 euro wat 3,46 euro meer is dan begin dit jaar.

Met deze prijsdalingen is de brandstof in Spanje nog steeds goedkoper dan het gemiddelde in de EU en de eurozone. De gemiddelde literprijs voor Eurosuper 95 is in de EU 1,387 euro en in de eurozone 1,431 euro. De gemiddelde literprijs voor diesel in de EU is 1,277 euro en in de eurozone 1,293 euro.

SpanjeFrankrijkNederlandBelgië
Benzine 951,2931,4881,6511,377
Diesel1,1901,3911,3421,417

Het lagere niveau van de definitieve brandstofprijzen in Spanje ten opzichte van de omringende landen is te wijten aan het feit dat Spanje ondanks btw-verhogingen, hogere belastingen en biodiesel heffingen in het algemeen nog steeds een lagere fiscale druk heeft dan het gemiddelde in de Europese Unie.

LET OP: Het gaat hier om gemiddelde prijzen in Spanje zoals vermeld in de Weekly Oil Bulletin (PDF). Bij het tankstation in Spanje zijn de prijzen meestal anders want dit hangt er helemaal vanaf waar men tankt, in welke regio, stad of op welk eiland (Canarische Eilanden zijn doorgaans goedkoper).

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.