skip to Main Content
Spanje laat Brussel weten dat er een nieuw milieubeleid komt wat betreft hernieuwbare energie
Freepik

Spanje laat Brussel weten dat er een nieuw milieubeleid komt wat betreft hernieuwbare energie

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Nieuwe regels rondom hernieuwbare energie in Spanje

Freepik

MADRID – Het zal je inmiddels bekend zijn dat Spanje sinds 1 juni (2018) een nieuwe regering heeft en dat de socialistische Pedro Sánchez het roer heeft overgenomen van de conservatieve Mariano Rajoy. Deze wijziging zal op veel vlakken effect gaan hebben en enkele daarvan zullen de hernieuwbare energie en het beleid rondom zonne- en windenergie en het milieu in het algemeen zijn. Spanje heeft Brussel alvast laten weten dat er veranderingen aan zitten te komen.

De nieuwe regering-Sánchez zal ambitieuzer zijn met de strijd tegen de klimaatverandering, zo heeft Spanje de Europese partners laten weten. Ook het beleid wat betreft de hernieuwbare energie moet volledig omgegooid gaan worden.

Nu moet men niet meteen een gat in de lucht gaan springen want de regering van Pedro Sánchez is in principe een overgangsregering totdat er nieuwe verkiezingen komen. Het is echter nog niet bekend wanneer die landelijke verkiezingen dan moeten plaatsvinden.

Zonbelasting

Het ministerie van Milieu staat vanaf nu onder leiding van de nieuwe minister Teresa Ribera en verwacht wordt dat er veranderingen zullen plaatsvinden wat betreft het beleid rondom o.a. de zonnepanelen en windmolens in Spanje. De PSOE is van plan om de zogenaamde zonbelasting (impuesto al sol) te annuleren en andere belemmeringen voor het installeren van zonnepanelen voor particulieren te verwijderen of te versoepelen.

De term “impuesto al sol” ofwel zonbelasting is een referentie aan de zogenaamde “peaje de respaldo” ofwel een tol of belasting die de instanties vragen om de kosten van de distributie en onderhoud van het elektriciteitsnetwerk in Spanje te betalen.

In werkelijkheid gaat het om een belasting die in 2015 door de toenmalige minister van industrie José Manuel Soria werd bedacht om een deel van de openstaande schuld van de overheid aan de energieproducenten op te brengen. Deze wordt nog steeds niet doorberekend aan de gebruiker van zonnepanelen maar de PSOE wil deze simpelweg verwijderen.

Kerncentrales

Er zullen ook andere regels gaan gelden omtrent bijvoorbeeld de vervuilende kolen voor het opwekken van stroom en kerncentrales om energie op te wekken in Spanje. Het land heeft 5 kerncentrales waarvan diverse al de 40 jaar hebben bereikt.

De PP heeft recent de levensduur van de oudste kerncentrales naar 50 jaar verhoogd maar dat wil de PSOE veranderen. Het liefst willen de socialisten alle kerncentrales sluiten maar de kosten daarvan zouden te hoog zijn.

Biodiesel

Ook zal men gaan debatteren binnen de EU over de biodiesel die gemaakt wordt van palmolie. Het produceren van palmolie zorgt voor ontbossing zo blijkt uit diverse studies en ook de informatie van Greenpeace. Spanje en Italië zijn Europa’s grootste producenten van biodiesel uit palmolie.

Palmolie moet worden geïmporteerd naar deze landen en tot nu toe zijn het ook Spanje en Italië die tegen de Europese wetgeving voor het volgende decennium voor het gebruik van biobrandstof te stoppen.

Voorlopig gaat het echter nog om ideeën die de nieuwe Spaanse regering aan Brussel heeft uitgelegd en die moeten nu nog uitgevoerd gaan worden.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 5 reacties
 1. Gas voor verwarming van huizen is natuurlijk veel schoner dan olie of elektriciteit die door kolen/olie centrales wordt opgewekt. Het wordt anders als elk gebouw gewoon voor het grootste deel zijn eigen stroom kan opwekken. Dan wordt elektrisch verwarmen (of met warmtepomp!) weer beter. Overigens zijn er natuurlijk in Spanje ook bouwprojecten die nu nog gaande zijn op regels en feiten van vroeger. In NL. wordt er ook nog steeds gas aangelegd terwijl iedereen nu weet dat het er met een paar jaar weer uit moet.
  Jammer dat de kerncentrales verouderd zijn en dus inderdaad dicht moeten. Op zich is kern energie een veilige en schone manier van grootschalige stroom opwekking, maar wel duur… En in Spanje zijn ze ook niet echt nodig als ze vele duizend hectaren ongebruikt land gewoon vol zetten met zonnen panelen. Net zoals ze dan in China doen. En het kan een mooie economische boost betekenen voor de Spaanse economie.

  En die ‘oude’ elektriciteitsbedrijven die zeggen nog met een tekort te zitten? Afserveren. Het zijn nog steeds de rijkste bedrijven van Spanje dus inslikken die tekorten en mee werken met het daadwerkelijk ‘groener’ maken van Spanje. Spanje kan notabene dé energie leverancier van Europa worden! Gaan ze daar maar hun geld mee verdienen!

 2. Onbegrijpelijke zin: Palmolie moet worden geïmporteerd naar deze landen en tot nu toe zijn het ook Spanje en Italië die tegen de Europese wetgeving voor het volgende decennium voor het gebruik van biobrandstof te stoppen.

 3. De reden dat in Nederland de gaskraan wordt dichtgedraaid is niet zozeer het milieu, maar het feit dat Groningen langzaam wegzakt.
  Dat is voor Spanje natuurlijk niet heel relevant.

 4. Hier in Mazarrón zijn ze juist gasleidingen aan het aanleggen. Te gek voor woorden. De firma die dat doet beweert dat dat goed is voor het milieu en meer van dat soort leugens in de krant. Op mijn Facebook bericht dat in Nederland juist een wet is aangenomen om met gas te stoppen en dat het nogal raar is dat ze hier leidingen aanleggen terwijl ze er in andere landen uitgehaald worden kwam wel bijval maar echt protest is er niet. Dit wordt niks zo met het milieu.

  1. Gas is beter maar je moet er wel voor boren naar Gas en als dat zich onder de bewoonde wereld bevind kun je problemen verwachten. Als de Gas bron niet onder bewoonde wereld ligt is dat natuurlijk perfect aangezien enorm minder schadelijk is als alle andere brandstoffen. De Nederlandse politiek heeft een enorme fout begaan om Gas boringen toe te staan te dicht op bevolkte gebieden met alle gevolgen van dien en dat probeerd men nu te verbloemen met de woorden dat Gas slecht is en het bij iedereen weg moet terwijl het winnen van elektriciteit nog altijd de meest vervuilende faktor is waar de regering je maar al te graag voor wilt laten betalen. Op Diesel rijden vervuild ook minder dan opwekken van elektriciteit doet. Je wordt belazerd waar je bij staat en voor de zakken vuller maakt dat ook niet uit want tegen de tijd dat het echt uit de hand gaat lopen is meneer al in de zevende hemel dus maakt dat voor hem geen drol uit.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken