Een overzicht van het corona-vaccinatie proces in Spanje

Een overzicht van het corona-vaccinatie proces in Spanje
Beeld: 123rf
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Op 27 december 2020 werd bij de 96-jarige Araceli in Castilla-La Mancha de allereerste corona-vaccinatie geplaatst in Spanje. Nu zijn we bijna 6 maanden verder en zijn er in heel Spanje meer dan 28,7 miljoen prikken gezet en zijn er meer dan 10,2 miljoen inwoners die gevaccineerd zijn, met twee prikken dus. Maar de vaccinatie gaat niet in alle autonome regio’s gelijk op. Daarom een kort overzicht van de situatie op 7 juni 2021.

Spanje heeft circa 47,5 miljoen inwoners waarvan volgens de plannen tegen het einde van de zomer 70% gevaccineerd moet zijn. De vraag is natuurlijk of dat gaat lukken maar het corona-vaccinatieplan gaat steeds sneller, al is dit geheel afhankelijk van het beschikbaar aantal corona-vaccins.

Bijna 6 maanden nadat op 27 december 2020 de eerste corona-prik werd gezet is het aantal geprikte inwoners van Spanje opgelopen naar 28.752.570 personen waarvan 19.038.135 personen (40,1%) een prik hebben gehad en 10.257.209 personen (21,6%) twee prikken hebben gehad en als gevaccineerd kunnen worden beschouwd (behalve bij het Janssen-vaccin waar maar een prik nodig is)

Leeftijden

In praktisch alle autonome regio’s is het vaccinatie bij de 80-plussers en de groep 70-79 jaar afgerond en gaat de vaccinatie bij de groep 60-69 jaar ook steeds sneller. 

Terwijl men in alle autonome regio’s druk bezig is met het vaccineren van de leeftijdsgroep 50-59 jaar, kondigen steeds meer regionale overheden aan dat ze deze week gaan beginnen met de vaccinatie van de volgende leeftijdsgroep, die van alle inwoners tussen 40-49 jaar. Andere regio’s zoals de Canarische Eilanden, Murcia regio, Balearen, Asturië, Cantabrië, Aragón en castilla-La Mancha zijn vorige week al begonnen met de vaccinatie van de leeftijdsgroep 40-49 jaar.

Alleen op de Canarische Eilanden heeft men het systeem opengezet voor alle eilandbewoners vanaf 16 jaar en kan iedereen vanaf die leeftijd een afspraak maken om geprikt te worden.

Vaccins

Spanje heeft in totaal 93.509.245 vaccins van verschillende fabrikanten besteld maar daar zijn tot op de dag van vandaag 33.153.945 vaccins van geleverd, dat is 35,5% van het totaal aantal bestelde vaccins.

Er zijn 11.662.819 personen die tenminste één prik van het Pfizer/BioNtech vaccins hebben gehad en 8.626.110 personen met twee prikken. Van het Moderna vaccin zijn er 1.858.384 personen die een eerste prik hebben gehad en 766.056 personen met twee prikken.

Van het AstraZeneca/Oxford vaccin zijn er 4.974.158 personen die één prik hebben gehad en zijn er 322.269 personen die twee prikken hebben gehad. In Spanje kunnen de personen die een eerste prik hebben gehad daarna kiezen of ze de tweede prik willen van AstraZeneca of van Pfizer. Het blijkt dat het merendeel gewoon kiest voor AstraZeneca.

Het vierde vaccin dat in Spanje gebruikt wordt is van Janssen waarvan er 542.774 personen zijn die gevaccineerd zijn met één prik (de dosis die noodzakelijk is voor het Johnson & Johnson vaccin).

Links naar andere artikelen

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.