skip to Main Content
Catalaans adviesorgaan ziet het afzetten van de Catalaanse regioregering als iets ongrondwettelijk

Catalaans adviesorgaan ziet het afzetten van de Catalaanse regioregering als iets ongrondwettelijk

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

BARCELONA – De Catalaanse instantie Consell de Garanties Estatutàries de Catalunya (CGE) concludeert dat het afzetten van de regiopremier Carles Puigdemont en zijn ministers van de regioregering ongrondwettelijk is omdat dit de principes van geleidelijkheid en proportionaliteit niet respecteert. De afzetting van de Catalaanse regioregering was in het kader van artikel 155 niet noodzakelijk of van essentieel belang. Het Catalaanse adviesorgaan twijfelt niet aan de grondwettelijkheid van artikel 155 maar wel aan enkele onderdelen daarvan.

Alleen door invoering van artikel 155 was het doel al verwezenlijkt schrijft het CGE waarmee de organisatie aangeeft dat andere minder beperkende maatregelen ook al effectief waren geweest. Ondanks deze bevestiging is het adviesorgaan van mening dat het besluit van de Spaanse minister-president Mariano Rajoy om vervroegde verkiezingen te houden in Catalonië en het Catalaanse Parlement te ontbinden niet in strijd is met artikel 155 van de Spaanse Grondwet.

Overigens geeft dit Catalaanse adviesorgaan aan dat artikel 155 niet in strijd is met de Spaanse grondwet en dat het correct is toegepast maar dat alleen het afzetten van de Catalaanse regering ongrondwettelijk of in strijd is met de Spaanse grondwet en het volledige herstel van zelfbestuur van de autonome deelstaat niet heeft vergemakkelijkt en zal vergemakkelijken.

De CGE is de Raad van wettelijke garanties van Catalonië en is een instelling van de Generalitat de Catalunya die is opgezet na het goedkeuren van de statuten van autonomie in 2006 (Estatuto de Autonomía de Cataluña de 2006). De instantie zorgt voor afstemming van het Catalaanse statuut met de Spaanse grondwet. De belangrijkste taak van dit orgaan is het geven van juridische adviezen en het controleren van alle wettelijke besluiten en of deze in strijd zijn met de Spaanse grondwet.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 3 reacties
  1. De mening van dit adviesorgaan komt op mij toch een beetje over als:
    “Wij van WC-eend, adviseren WC-eend voor uw toilet reiniging!”

  2. Al die ellende, dus ook eventuele fouten, is het gevolg van de politieke houding die vele Catalanen innemen. Ze blijven hun kop stoten tegen de muur en dat doen ze al eeuwen zo.

  3. Dit clubje heeft de Indeps-regering al gewaarschuwd dat het niet naleven van de parlementaire regels om de referenda wet te wijzigen en het houden van de separatie referenda (1-O) on(grond)wettig is.
    Maar dat boeiden de Indeps niet, nu is er een ander oordeel waarmee die Indeps propaganda kunnen maken.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken