Het wordt weer tijd voor de ‘batamanta’ in Spanje nu het kouder gaat worden

Amazon
Beeld: Amazon

MADRID – Ooit gehoord van de “batamanta”? Het is een item dat je niet overal zult vinden en niet overal verkocht wordt maar nu de winter eraan komt wordt het ook kouder in huis. Om op stookkosten te besparen kun je op de bank onder een deken gaan zitten in een huispak maar een andere mogelijkheid is de zogenaamde “batamanta”.

Eerst maar wat uitleg. De “batamanta” is niets meer of minder dan een deken met mouwen. In het Spaans bestaat ”batamanta” uit twee woorden te weten “bata” wat badjas is en “manta” wat deken is. Dat is de naam in Spanje maar wereldwijd kent men deze dekens als “snuggie” en in het Nederlands soms ook als “fleece deken met mouwen” zoals hier bij bol.com of bij de blokker.

“batamanta” is dus een deken met mouwen die gedragen wordt als een extra lange badjas met de opening aan de achterkant in plaats van de voorkant. Maar waar komt deze “batamanta” of “snuggie” vandaan?

Het verhaal van de “snuggie” begon ongeveer 10 jaar geleden in de Verenigde Staten waar deze deken met mouwen via de televisie verkoop aan werd geboden of als geschenk mee werd gegeven bij andere producten. Het duurde niet lang of de “snuggie” verscheen al snel in populaire series en praatprogramma’s en het werd een fenomeen.

Naast “snuggie” staat deze deken met mouwen ook bekend als: Snuggler, Doojo, Toasty Wrap en Slanket maar in Spanje dus als “batamanta”. In Spanje kwam deze warmtedeken in 2010 op de markt nadat de Catalaanse humorist Isaac Sánchez (Loulogio) een eigen reclame parodie maakte.

De “batamanta” verschijnt meestal in de herfst en winter in de kledingrekken bij de winkels in Spanje waarbij er veel verschillende kleuren, ontwerpen en materialen zijn. Er zijn ook bij Amazon “batamantas” te vinden zoals de traditionele, de deken met mouwen voor twee personen, de deken voor het bed met mouwen, deken met mouwen met oren, zeemermin stijl of superman, krokodil, haai etc. Je kunt het zo gek niet bedenken.

Heb jij al een “batamanta” of een deken met mouwen voor op de bank tijdens de koude dagen in Spanje (of Nederland en België)? De “batamanta” van de redactie is ooit gekocht bij de Lidl in Spanje en is inmiddels in beslag genomen door de hond 😉

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Aanbevolen artikelen

5
Reageer op dit artikel

5 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
  Abonneren  
Abonneren op
Anoniem

Jij hebt kennelijk een hond, Remco. Ik heb twee katten. Het resultaat is hetzelfde.. 😄

Femke

heerlijk die batamanta ¡¡¡¡

Diana

Voor mij gewoon een deken voor op de bank. Die kan ik gemakkelijker opzij leggen als ik het te warm krijg…..

cvd110@gmail.com

Ja hoor, ik gebruik dit al een tweetal jaar. Ook gekocht bij Lidl indertijd.

INCOGNITO

Ik hou het heerlijk bij de oude abrazomanta.

Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.