skip to Main Content

Seat na 31 jaar weer marktleider in thuisland Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – (Redactie) Goed nieuws voor Seat aangezien de Volkswagen-dochter zijn zestigste jaar op een mooie manier heeft kunnen afsluiten door in thuisland Spanje het marktleiderschap te grijpen. Het was al 31 jaar geleden dat Seat in zijn thuisland nog eens op de eerste positie stond in de verkooplijsten. Seat groeide in 2010 sterker dan het marktgemiddelde en verkocht 89.392 auto’s (+6,7 %), waarmee het als enige merk meer dan 9 procent marktaandeel haalt. Na Seat volgen Volkswagen (83.356 stuks), Peugeot (82.678 stuks), Renault (81.558 stuks) en Citroën (81.177 stuks).

In totaal schreven de Spanjaarden vorig jaar 982.015 nieuwe auto’s in, een groei van 3,1 procent ten opzichte van het erg zwakke 2009. Maar die kleine groei geeft een vertekend beeld. Het aantal inschrijvingen is al zes maanden op rij sterk gezakt, in december nog met 23,9 procent. Dat komt omdat de overheid in juli gestopt is met een reeks subsidies voor autokopers. De vooruitzichten voor de Spaanse automarkt zijn dus niet zo positief.

Renault Mégane populairst

De populairste auto was trouwens geen Seat, maar de Renault Mégane. Op plaats twee en zeven staan wel binnenlandse creaties: de Ibiza (sinds 2001 leider in zijn klasse) en de Leon. Daartussen vinden we de Citroën C4, Nissan Qashqai, Peugeot 207 en Volkswagen Golf. Binnen het Seat-gamma zorgden vooral de Exeo, nieuwe Alhambra en Ibiza ST voor een groter verkoopvolume.

Keerpunt?

James Muir, de CEO van Seat, ziet in het eerste marktleiderschap sinds 1979 een bewijs dat Seat weer op de goede weg is. Hij verwacht dat dit succes “de groei in andere Europese markten ondersteunen” en verklaarde eerder al dat het merk binnen vier jaar weer winst zal maken. Onder meer een nieuwe stadsauto, kleiner dan de Ibiza, en een nieuwe Leon moeten daarvoor zorgen.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal, altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top

Send this to a friend