Stads-sinaasappels in Málaga gaan naar het Nederlandse PeelPioneers (NL/ES)

Stads-sinaasappels in Málaga gaan naar het Nederlandse PeelPioneers
Beeld: Canva

Stads-sinaasappels in Málaga gaan naar het Nederlandse PeelPioneers (NL/ES)

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MÁLAGA – Aan het begin van 2021 werd door de vereniging ‘Almijara’ aan de gemeente Málaga gevraagd iets te doen met de duizenden kilo’s sinaasappels die aan de bomen hangen in de stad. Volgens de vereniging kan met goede ideeën voorkomen worden dat circa 600.000 kilo sinaasappels vernietigd wordt. Er werd een ideeënwedstrijd gehouden en als winnaar kwam daar het Nederlandse PeelPioneers uit. De op straat vallende sinaasappels gaan dus naar Nederland toe waar ze als verwerkte ingrediënten gaan dienen.

Wil je dit artikel in het Spaans lezen of doorsturen naar iemand die het Nederlands niet begrijpt, KLIK DAN HIER om naar de website HolandaNoticias.com te gaan voor een Spaanse versie van dit artikel, ook leuk voor de lezers die Spaans willen leren.

PeelPioneers noemt zichzelf de schillenboer van de 21ste eeuw. Het bedrijf in Den Bosch heeft een circulaire oplossing bedacht voor schillen die overblijven na het maken van vers sap of zoals in het geval van Málaga, de sinaasappels die op straat vallen. PeelPioneers verwerkt de sinaasappelschillen, die anders verbrand zouden worden als afval, tot functionele ingrediënten voor de levensmiddelenindustrie. Hiermee blijft niks van de sinaasappel onbenut en wordt een lokaal alternatief voor vele producten en bedrijven in de keten aangeboden.

Volgens deze krant lijkt het erop dat er nu dus eindelijk een duurzame en economische oplossing is gevonden voor de bittere stads-sinaasappels. Het enige wat de toekomst van de ‘naranjas amargas’ nog tegenhoudt is de overeenkomst en/of contact tussen de tuinbouwbedrijven en PeelPioneers, aldus een woordvoerder van de gemeente Málaga. 

In Málaga zijn 6.875 sinaasappelbomen te vinden die circa 600.000 kilo aan sinaasappels produceren op jaarbasis. Het merendeel van deze sinaasappels, die vanwege de situatie van de bomen niet geschikt zijn voor consumptie, valt op de grond of wordt door gemeentewerkers van de bomen gehaald om daarna vernietigd te worden.

In 2002 begon het bedrijf Tana S.A. met het verzamelen van de sinaasappels in Málaga om deze daarna naar Sevilla te sturen waar men deze gebruikte voor het maken van veevoer of als ingrediënten en voor parfums. De sinaasappels werden ook voor sinaasappelmarmelade gebruikt voor met name de Britse en Franse markt (vanwege de bittere smaak). Al wordt dat niet meer gedaan vanwege de luchtvervuiling in de steden. De sinaasappels werden in Sevilla ook gebruikt om biogas te creëren dat daarna gebruikt wordt om elektriciteit op te wekken.

Maar enkele jaren geleden veranderde dat en werden de sinaasappels in Málaga, in tegenstelling tot die van Sevilla, niet meer verzameld en hergebruikt. De huidige situatie is dat de sinaasappels die op straat vallen of van de bomen gehaald worden verdwijnen en vernietigd worden bij de stortplaats Los Ruices.

De vereniging ‘Almijara’ meende vorig jaar januari dat de gemeente Málaga serieuzer moest nadenken over het gebruik van de stads-sinaasappels. Zo wordt in Catalonië polycarbonaten gewonnen uit sinaasappelschillen en de witte pulp die vervolgens worden gebruikt in hoezen voor mobiele telefoons en zelfs voor vliegtuigramen.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.