skip to Main Content
Het Grondwettelijk Hof verklaart Catalaans referendum illegaal en staat de viering daarvan niet toe

Het Grondwettelijk Hof verklaart Catalaans referendum illegaal en staat de viering daarvan niet toe

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – De Spaanse regering heeft op verzoek van de Partido Popular (PP) een verzoek ingediend bij het Grondwettelijk Hof om te oordelen over het referendum in Catalonië. De twaalf rechters van dit Tribunal Constitucional hadden donderdagavond in een spoedbijeenkomst slechts enkele uren nodig om tot de conclusie te komen dat het Catalaanse referendum in strijd is met de Spaanse grondwet en dat dit dus verboden is en alle personen die meewerken strafbaar zijn.

De uitslag van het Grondwettelijk Hof komt niet helemaal als een verrassing en de Catalaanse politici hadden er waarschijnlijk al rekening mee gehouden. De rechters hebben besloten dat op grond van de Spaanse grondwet een referendum in Catalonië illegaal is en men heeft dit verboden. Daarnaast hebben de twaalf rechters gezegd dat alle politici die meewerken met het illegale referendum op 1 oktober strafbaar zijn en er acties kunnen volgen wanneer men niets doet met de uitspraak van het Grondwettelijk Hof.

Dat houdt in dat iedereen die meewerkt met het referendum strafbaar is. Dat zijn dus ook de politiechef van de Mossos d’Esquadra, de verantwoordelijkheden in de regering, verantwoordelijken bij de Catalaanse televisie en radio en ook de 947 burgemeesters van de gemeenten die meewerken met het illegale referendum. Zoals eerder al bekend hadden de burgemeesters 48 uur de tijd gekregen van de Catalaanse regering om aan te geven of ze wel of niet mee zouden werken en het stemmen in de gemeentehuizen toe zouden staan of niet. Veel burgemeesters hadden al aangegeven dat ze mee zouden werken maar de uitspraak van het Grondwettelijk Hof kan ervoor zorgen dat velen van hen hun mening bijstellen.

Volgens het Grondwettelijk Hof heeft deze week de grootste aanslag op de democratie van Spanje plaatsgevonden doordat een autonome deelstaat de Spaanse Grondwet waar ze zelf ooit voor getekend hebben niet gerespecteerd heeft. Daarnaast was de Parlementaire zitting in het Catalaanse Parlement volgens de rechters van het Grondwettelijk Hof antidemocratisch en waren de 72 ja-stemmers bij lange na niet genoeg om een zo’n belangrijke beslissing van een referendum aan te nemen. Daarnaast was de parlementaire zitting van woensdag in strijd met acht artikels in de Spaanse grondwet en met drie artikels in de Catalaanse Estatut.

De vraag is nu natuurlijk, wat gaan de Catalaanse autoriteiten doen. Verwacht wordt dat men gewoon door gaat met de plannen van een referendum waarbij de kans groot is dat de politici in de ergste en vergaande gevallen uit hun ambt gezet kunnen worden omdat men in strijd met de Spaanse grondwet handelt. Als de regio Catalonië door de hele onafhankelijksstrijd al in tweeën was verdeeld is dat sinds deze week alleen nog maar erger geworden.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 5 reacties
 1. De Catalanen zijn hun hand gigantisch aan het overspelen. Ze zullen (als ze deze waanzin doordrijven) internationaal volkomen geïsoleerd komen te staan en ook Spanje zal hen de rug toekeren. Chaos en economische ellende zullen het gevolg zijn.
  Hun zogenaamde vrijheidsstrijd is inmiddels ook pathetisch te noemen, vrijwel alle wensen die ze hadden zijn allang verworven, maar ze willen steeds meer. Vandaag de dag verdwijnt het Spaans meer en meer als taal uit het openbare leven door verdringing en uitsluiting, al met al een slechte zaak die laat zien dat Catalanen helemaal niet streven naar een vrij en open land. Ze streven naar een nationalistische Catalaanse staat en alle anderen, Spanjaarden maar ook buitenlanders wonend in Catalonië, worden met de nek aangekeken en steeds vaker alleen nog maar in die lelijke taal van ze aangesproken. De Catalanen graven zo hun eigen graf.

  1. Oh, oh, wat mooi geschreven! En hoe raak!
   Wie stopt deze volkomen idiote politici?

 2. Hoe dom kan Madrid zijn. Burgerlijke ongehoorzaamheid zal het gevolg zijn.

  1. Ik denk dat Frank het goed ziet. En natuurlijk zitten we niet in 1934. Toch maar eens in de Spaanse geschiedenis duiken!!!!!

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken