skip to Main Content
Redding van banken in Spanje heeft elke Spanjaard 861 euro gekost

Redding van banken in Spanje heeft elke Spanjaard 861 euro gekost

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Volgens de gegevens van de Banco de España heeft de redding van de Spaanse banken elke Spanjaard 861 euro gekost. Dat bedrag hebben ze kunnen berekenen omdat de Spaanse staat voor een bedrag van 54,3 miljard euro de banken hebben gered maar men waarschijnlijk slechts 14 miljard euro terug zal ontvangen. Met andere woorden men zal 40 miljard aan staatsgeld verliezen, geld wat van elke Spaanse inwoner is die belasting betaald.

In totaal heeft de Spaanse staat diverse banken in Spanje leningen gegeven omdat de situatie in de beginjaren van de crisis zo slecht was dat er geen geld meer was. Om te voorkomen dat het hele bankensysteem in elkaar zou storten leende men geld aan de banken wat samen oploopt tot 54,3 miljard euro in de jaren 2009 tot en met 2016. Van dat geld is er tot nu toe slechts 3,8 miljard terugbetaald (een 7%) en hoopt de Banco de España nog eens 10,4 miljard euro te verdienen met de verkoop van Bankia en BMN waardoor er totaal 26% terug kan worden ontvangen.

Ten tijde van deze redding van de banken werd er door de conservatieve regering van PP altijd gezegd dat deze redding – of eigenlijk meer financiële hulp/lening zoals de regering dit omschreef – de Spanjaarden niets zou gaan kosten. De Spaanse Bank trekt nu een geheel andere conclusie en heeft uit kunnen rekenen dat deze redding van de banken elke Spanjaard 861 euro zal kosten.

Veel banken hebben tussen 2009 en 2016 financiële steun gekregen van de Spaanse regering waaronder: Banco Sabadell 245 miljoen (alles terugbetaald), Unicaja Banco 1,1 miljard (nog niets terugbetaald), Caixabank 6,5 miljard (977 miljoen terugbetaald), BBVA 12,1 miljard (782 miljoen terugbetaald), Kutxabank 800 miljoen (alles terugbetaald), NovaCaixa Galicia 9,1 miljard (783 miljoen terugbetaald), Bankia/BFA 22,4 miljard (terugbetaald onbekend), BMN 1,6 miljard (terugbetaald onbekend), Ibercaja 407 miljoen (alles terugbetaald en Liberbank 124 miljoen (alles terugbetaald).

Hetgeen de regering dus altijd geroepen is klopt dus niet en elke Spanjaard zal dus 861 euro betalen aan de redding van de banken die zelf hun huiswerk voor en ten tijde van de crisis hun huiswerk niet goed deden waar dus, zoals altijd, de bevolking toch voor op moet draaien.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 3 reacties
    1. Kan men ook eens zeggen hoeveel de omschakeling van elke lokale munt naar de euro gekost heeft? Een veelvoud van de vermelde som! Maar… dank u wel, EU!?

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken