skip to Main Content
Het Catalaanse naturistendorp wat door een windmolenpark verwoest werd

Het Catalaanse naturistendorp wat door een windmolenpark verwoest werd

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

el-fonollTARRAGONA – Tot voor kort was het Catalaanse dorp El Fonoll in de provincie Tarragona het paradijs voor diegene die graag puur natuur, dus zonder kleding, op vakantie wilde gaan of wilde wonen. El Fonoll bestaat al 16 jaar als naturistendorp nadat de Catalaanse eigenaar Emili Vives het door de Spaanse burgeroorlog verwoeste dorp in 1995 kocht en geheel restaureerde. Sinds 2012 echter heeft men besloten in de nabijheid windmolens te plaatsen en vanwege het vervelende geluid van de windgenerators komt bijna niemand meer naar het paradijs voor naturisten.

El Fonoll ligt in een afgelegen beboste vallei in het midden van het regionale landbouwplateau in het noorden van de provincie Tarragona, bijna op de grens met de provincies Barcelona en Lleida. Het naturistendorp heeft geen toegangsbeperkingen voor mensen op doorreis, maar er staan bordjes aan de grenzen van het gebied die bezoekers vragen hun kleding uit te trekken, niet te roken en geen camera’s te gebruiken. Het gaat immers om een dorp waar men puur natuur rondloopt, ecologische of biologisch leeft en zoveel mogelijk respect voor de natuur heeft.

Oorsprong

De oorsprong van El Fonoll gaat terug tot de middeleeuwen met de documentatie van een kasteel in 1305. Van het kasteel zelf is niets meer overgebleven. Er staat een kerkje dat vermoedelijk eind 12e eeuw gebouwd is. Halverwege de 20e eeuw liep het dorp leeg waarna de gebouwen in verval raakten. In 1995 kocht zakenman Emili Vives uit Barcelona het dorp met inbegrip van 150 hectare van de omliggende percelen met de bedoeling deze te herstellen en er een naturistendorp van te maken. Tijdens de bouw ondervond Vives veel weerstand van lokale en regionale autoriteiten. Toch bleef hij in het project geloven en slaagde erin bijna alle gebouwen weer op te bouwen.

De inzet van Vives is een zekere eco-efficiënte– dan wel idealistische levensstijl met de nieuwe dorpelingen. Zo produceert men zoveel mogelijk voedsel van eigen biologische percelen, genereert men eigen elektriciteit met behulp van kleine windmolens en zonnepanelen en exploiteert men een vrij losloopgebied of reservaat voor dieren, voor de Catalaanse ezel in het bijzonder. Deze ezel  of “Ruc” is het nationale symbool van Catalonië.

Het dorp

Er is accommodatie voor ongeveer 200 mensen, zowel voor lang verblijf en vaste bewoners als vakantiegangers. Opties zijn onder andere een camping, caravanverhuur, appartementen in de gerestaureerde gebouwen en een aantal geïsoleerde stenen huisjes verspreid over het gebied. Faciliteiten voor bewoners en gasten zijn een winkel, een vegetarisch cafetaria, een bibliotheek, een zwembad, sportvelden, picknick en barbecue plaatsen. Regelmatig organiseert men activiteiten, zoals sport, wandelingen, muzikaal entertainment en cursussen en conferenties met betrekking tot alternatieve levenswijze. De faciliteiten zijn het gehele jaar beschikbaar, maar variëren met de seizoenen wanneer er ook speciale activiteiten gehouden worden.

Minder interesse

Tegenwoordig heeft het dorp El Fonoll minder belangstelling van de naturisten nu men sinds 2012 besloten heeft een windmolenpark te openen nabij het dorp. Het probleem van deze windmolens is nog niet eens het zicht op de hoge molens maar meer het geluid wat door de windturbines 24 uur per dag geproduceerd wordt. Hierdoor kan men bijna niet meer slapen en normaal leven in het naturistendorp waardoor de belangstelling sinds enkele jaren met maar liefst 80% achteruit is gegaan.

Ander dorp

Het naturistendorp functioneerde geweldig sinds dat het geopend werd in 2000 maar sinds dat 4 jaar geleden de windmolens begonnen te werken is de aandacht en interesse voor het ooit naturistenparadijs achteruit gegaan. Ook de eigenaar zag dat in en kocht in januari van dit jaar Conill, een ander verlaten dorp niet ver van El Fonoll maar dan in de provincie Lleida en niet Tarragona. De bedoeling van Vives is om dat dorp niet zozeer als naturistendorp te gaan gebruiken maar meer als dorp voor creatievelingen oftewel een “espacio creativo”. Helaas werkt de gemeente Tarrega niet echt mee en heeft de Franse zakenman nog steeds geen vergunningen om te gaan bouwen. Hij heeft al water bij de wijn gedaan door het toestaan van kleding dragen maar waar eenieder kan doen en laten wat hij/zij wil.

Compost

Helaas stapelen de problemen voor de zakenman zich op. Daar waar de gemeente Tarrega wil dat de Catalaan zelf de kosten voor de wateraansluiting, riolering en elektriciteit voor rekening neemt, iets wat tienduizenden euro’s kan gaan kosten, is nu ook bekend geworden dat de Catalaanse regering besloten heeft op slechts één kilometer van Conill in het gehucht Ossó de Sío een composthoop voor natuurlijk afval te gaan bouwen. De stank die daarmee gepaard gaat zal waarschijnlijk alle plannen van de Catalaanse zakenman in water doen vallen.

Emili Vives heeft inmiddels al via een brief geklaagd bij de regionale premier Carles Puigdemont omdat hij van mening is dat een toeristisch project zoals wat hij van plan is met Conill niet hand in hand gaat met een composthoop. Hij vraagt dan ook om de bouw daarvan ergens anders te doen zodat hij rustig verder kan gaan met zijn plannen voor een hopelijk succesvol nieuwe dorp met creatievelingen. De toekomst ziet er echter voor zowel El Fonoll alsook Conill niet zo rooskleurig uit – (Remco Stoffer)

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 4 reacties
 1. Je hebt groot gelijk Cornelis van vliet
  De Spanjaarden weten nog steeds niet waar hen voordeel ligt mischien moeten ze het een tijdje zonder
  toerisme doen
  kunnen ze weer honger lijden zoals in de tijd van Franco
  Maria

  1. Weet niet zo zeker of dat een spaanse eigenschap is maar in elk geval wel typisch in Catalonië. Kom je niet van hier dan krijg je geen hulp, geen favors en moeten ze niks van je hebben. Ja, je mag even blijven als het de staat geld oplevert maar als dan minder wordt dan wordt er toch echt van je verwacht dat je vertrekt.

 2. Typisch voorbeeld weer van ondernemertje pesten. Elk initiatief, expliciet ondernomen door mensen niet van hier, de grond inboren.
  Mochten de Catalanen echt zelfstandig willen worden, dan moet men zich toch anders gaan gedragen.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken