skip to Main Content
Houdt je portemonnee in de gaten nu er “Catalaanse eurobiljetten” in omloop zijn

Houdt je portemonnee in de gaten nu er “Catalaanse eurobiljetten” in omloop zijn

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

BARCELONA – Of je het nu eens bent met de Catalaanse onafhankelijkheidsdrang of niet, creatief zijn de separatisten wel. Veel mensen beginnen langzaamaan genoeg te krijgen van alle nieuwtjes over Catalonië, over het feit dat ze “geen vrijheid” hebben of “onderdrukt” zijn en dat zij democratisch zijn en de rest van Spanje niet maar de Catalanen die geloven dat zij onterecht behandeld en onderdrukt worden door met name de Spaanse regering hebben nu weer een nieuwe manier gevonden om hun strijd aan de wereld bekend te maken: de eurobiljetten.

Afgelopen weekend werd er via de sociale media al een idee geopperd om vijf euro biljetten te voorzien van een leus die met Catalonië te maken zou hebben zoals “libertat”, “freedom for Catalonia”, “independence” en “help us”. Op deze manier zou de Catalaanse boodschap via de portemonnee de Europese Unie binnen no time gaan rondreizen.

Via de sociale media werd de Catalaanse separatisten gevraagd om vijf euro biljetten te voorzien van de eerder genoemde het liefst in het Engels of Frans geschreven leuzen en slogans door die met de pen op de biljetten te schrijven of gebruik te maken van stempels zoals op de foto te zien is. Het was van oorsprong een idee van de Facebook pagina República Catalana die bijna 170.000 leden heeft. Het idee was eigenlijk alleen bedoeld voor de vijf eurobiljetten maar de slogans en leuzen zijn inmiddels ook te vinden op de 10, 20 en 50 eurobiljetten. Het is ons onbekend of ook de 100, 200 en 500 eurobiljetten zijn volgeschreven 😉

Op zich is het een slimme actie omdat op deze manier de Catalaanse boodschap snel verspreid kan worden maar buiten Catalonië, en dan met name in de rest van Spanje, zal men de biljetten met de vrijheidsleuzen liever niet zien. Er is dan ook weer een tegenactie gekomen waarbij onder andere in het Engels geschreven wordt “Catalonia is a joke republic” en diverse andere slogans. Er zijn volgens diverse berichten op de sociale media ook al bedrijven of winkels die de met Catalaanse slogans volgekrabbelde of bestempelde euro biljetten uit protest niet accepteren.

Volgens de Spaanse Bank is er op zich niets mis mee met biljetten die worden beschreven, dat gebeurt al veel langer. De biljetten zijn gewoon rechtsgeldige betaalmiddelen en in principe kan men geen problemen verwachten wanneer iemand betaalt met een Catalaanse euro biljet zolang maar tenminste 50% van het biljet duidelijk herkenbaar is. Mochten mensen toch deze volgeschreven euro biljetten willen ruilen dan kan dat zonder problemen bij de banken en dependances van de Banco de España. Dat geldt overigens altijd voor vieze, gescheurde, onleesbare of verbrande biljetten.

Ben jij al een “Catalaans euro biljet” tegengekomen?

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 25 reacties
 1. Allez weeral een idee dat de Vlamingen kunnen oppikken. Ik ben een geboren en getogen Belg en geniet nu van het leven in Spanje maar ik hoop niet dat ze mijn nationaliteit ooit wegnemen, die heb ik toch voor het leven ? Of zijn er geen zekerheden meer. Mijn gedacht …

 2. Als goden bestaan en deze goden volgen de gebeurtenissen op deze planeet van boven naar beneden .
  Dan zou je kunnen aannemen dat zij wat zij hebben gemaakt nooit meer van dichtbij willen meemaken.

  Compleet misvormd en verschrompeld. Geen samenwerking te bekennen.
  Het is dus wachten op een totale chaos in en rondom Spanje.
  De EU is al een soort van grabbelton . Geen volwassenheid aanwezig en zo te zien en te lezen komt die er ook niet.

  Wat een bizarre tijd die in de geschiedenisboeken verdwijnen ergens achter in een verlaten ruimte dik onder het stof.
  Een corrupte EU taart met een zure smaak. De spaanse politieke tapas gaat hard achteruit. Spanje moet goed gaan nadenken voor dat het weer fout gaat met het land.. Terug naar af net als in de tijd van de peseta bakken vol met papier geld en geen drol meer waard.

 3. Als de seperatisten straks hun zin krijgen, vallen ze automatisch buiten de Europese Unie en zal men over moeten gaan naar een eigen munt.
  Dan zitten de Euro-landen met die vervelende briefjes vol slogans opgescheept.

 4. Meng mij niet in de Spaanse politiek want ben een 2de verblijver, maar vind dat bankbiljetten vol met wat dan ook schrijven ongemanierd is.
  Ik stel mij alleen de vraag of de Catalanen er bij een afscheiding beter zullen van worden, want dit betwijfel ik ten zeerste !

 5. Walter: Institut Nova Història zegt dat Columbus, los Pinzón, Cortés, Pizarro, Santa Teresa, Américo Vespuccio, Erasmo de Rotterdam, Cervantes en Leonardo da Vinci allemaal Catalanen zijn, wiens oorsprong door de Spanjaarden veranderd is. Het zijn dus niet mijn woorden, doch die van de onderzoekers van dit Institut. Ze zullen nog wel met meer verrassende ontdekkingen of toestanden komen, want het is zaak grote belangstelling op te wekken voor hun nationalism.

 6. Ik zou er ééntje bewaren als souvenir aan deze “woelige tijd”.Kan later misschien wel eens het 3voudige (of meer) opbrengen,verzamelaars zijn er in alle soorten.

 7. Ik zou er ééntje bewaren als souvenir,kan later mischien wel het 3dubbele waard zijn verzamelaars zijn er in allerlei soorten.

 8. “Catalaan” wordt het nieuwe synoniem voor “Nar”. “Je gedraagt je als een Catalaan!” en iedereen barst in lachen uit en loopt hoofdschuddend verder.

 9. Zoiets als “Catalunya primer” lijkt of we dat onlangs meer hebben gehoord.

 10. De handelaar die hem zou weigeren is uiteindelijk de domste … hij heeft dan geen verkoop!

  1. Je kan het ook omdraaien. Gewoon weigeren zo’n biljet. De Catalaan heeft dan geen spullen. Nu hoor ik al zeggen; “Maar ja, het is nog steeds een geldig betaalmiddel.” Tja, maar ik ben toch niet verplicht aan iedereen te verkopen? Dus als jij met zo’n biljet aankomt dan heb ik ineens geen zin meer in jouw als klant.

   Nu zal dit laatste binnen Catalonie natuurlijk anders gaan. Nou ja, dan blijven ze toch lekker aan hun eigen biljetten kleven. Hebben ze toch nog hun eigen (krimpende) economie….

 11. De grens naar Frankrijk is ook afgesloten. Wat een stelletje imbicielen zijn het toch. Wat gaat dit weer kosten.
  Ze hebben er geen idee van dat ze Catalunya naar de afgrond loodsen.

 12. Ik hou wel van dit soort acties, protesteren op een ludieke vreedzame manier.

  1. of dit ludiek is vraag ik me af. wij stonden bij het begin van hun acties vorige maand 5 uur op de autoweg in heet weer en werden tegengehouden samen met 20 km andere mensen, waaronder veel vrachtvervoer. hun roep om sympathie en roep om hulp vonden de wachtenden alleen maar zot. je houdt mensen tegen en vraagt dan om hulp…duh hoe blond kan je wezen.

 13. Dit is beschadigen van publiek eigendom, kost ook weer een hoop geld. Hopelijk pakt de politie dit aan. Te zot voor woorden. Wat gaan ze straks doen, stickers op munten en auto’s plakken?

 14. Dat is dan weer typisch Catalaans. Ze blijven bezig met van alles om maar de aandacht te trekken. Columbus de ontdekkingsreiziger komt niet uit Spanje, doch uit Catalonië. Leonardo da Vinci, Miguel Cervantes de Saavedra ook. En mijn voorvader Erasmus komt echt niet uit Rotterdam doch uit Catalonië. Derhalve moeten we de geschiedenis helemaal herschrijven en Spanje heeft grote misbruik gemaakt van iets wat aan Catalonië toebehoort. Al die toestanden worden met regeringsgeld van Catalonië betaalt en helaas ik die in Spanje woon, betaal daar ook voor.

  Dacht ik een interesante naam te hebben met Erasmo de Blanca, en nu maken die Catalanen me weer het leven zuur. Je bent er maar klaar mee. En nu weer die biljetten. Puinhoop overal dus.

 15. Bedankt voor de waarschuwing, ik zal het extra goed bekijken vanaf nu en zulke biljetten onverbiddelijk weigeren. Hoop dat de ECB dzezlfde behandeling erop nahoudt. Dan is deze nieuwe waanzin snel over.

 16. ” Ben jij al een “Catalaans euro biljet” tegengekomen?”

  Nee, en ik zou hen ook promt weigeren!!!

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken