skip to Main Content
Voormalige minister van Defensie Cospedal stopt met politiek vanwege opnames
El Confidencial

Voormalige minister van Defensie Cospedal stopt met politiek vanwege opnames

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Het leven van een politicus gaat niet altijd over rozen, iets wat veel politici van diverse politieke partijen in Spanje kunnen beamen. Dit keer is het “slachtoffer” María Dolores de Cospedal, voormalige partijsecretaris van de Partido Popular, voormalige nummer twee en rechterhand van de voormalige premier Mariano “el jefe” Rajoy en ex-minister van Defensie in de vorige regering.

Cospedal verlaat na tien dagen van publicaties van problematische opgenomen gesprekken tussen de voormalige politiecommissaris Villarejo en Cospedal en haar echtgenoot definitief de politiek. Deze gesprekken vonden plaats in het kantoor van Cospedal in het partijgebouw van de PP in Madrid en kunnen gezien worden als zeer problematisch.

Zo is op de opgenomen gesprekken die gedurende de afgelopen tien dagen werden gedeeld op o.a. de website moncloa.com, te horen dat María Dolores de Cospedal als partijsecretaris samen met haar echtgenoot en zakenman Ignacio López del Hierro en de voormalige politiecommissaris José Manuel Villarejo gesprekken voert over het afluisteren en laten volgen van bepaalde personen.

Onder die personen bevond zich een andere PP-politicus, Javier Arenas die in opdracht van Cospedal onderzocht moest worden. Ook wordt er een verzoek tegen betaling gedaan om de broer van de voormalige PSOE minister van Justitie en ooit premierskandidaat van de socialisten Alfredo Pérez Rubalcaba te onderzoeken om te proberen Rubalcaba te beïnvloeden.

Uiteindelijk zijn deze opgenomen gesprekken, die overigens niet ontkend worden door Cospedal die nog steeds overtuigd is van haar onschuld omdat ze gehandeld heeft om haar partij te beschermen, haar teveel geworden. Als eerste gaf ze haar zetel binnen de PP partijraad op maar weigerde ze haar zetel in het parlement in te leveren.

Uiteindelijk is ze toch overstag gegaan en heeft ze haar parlementszetel op woensdag opgegeven om verder geen last te zijn voor haar partij en verdere schandalen te voorkomen. Verwacht wordt namelijk dat er nog meer opgenomen gesprekken zijn.

Casado

Gedurende de hele problematiek rondom Dolores de Cospedal heeft de huidige Partido Popular partijvoorzitter Pablo Casado zich redelijk afzijdig gehouden. Zo steunde hij Cospedal die hem op haar beurt openlijk steunde bij de verkiezingen als partijvoorzitter. Ondanks dat Cospedal het ontkent wordt er in de Spaanse pers geschreven dat Casado druk heeft uitgeoefend op Cospedal om op te stappen.

Gesprekken

Het schandaal van de opgenomen gesprekken gaat terug naar 2009 en zijn bijeenkomsten die tussen juni en november dat jaar op verschillende plaatsen persoonlijk en over de telefoon gehouden werden. De voormalige politiecommissaris Villarejo zit momenteel in de gevangenis maar iemand lekt al maanden opgenomen en problematische gesprekken naar buiten om deze te delen met de Spaanse pers.

Deze gesprekken hebben al voor veel problemen gezorgd zoals in het Koningshuis en de voormalige Koning Juan Carlos, de huidige PSOE minister van justitie Dolores Delgado die in 2009 (toen ze nog niet in de politiek zat) opgenomen werd tijdens een etentje en Cospedal die dankzij de gesprekken haar politieke carrière heeft moeten beëindigen.

Het wachten is nu op de volgende publicatie van opnames om te kijken wie nu het slachtoffer wordt van de vendetta van de voormalige politiecommissaris Villarejo, een man die blijkbaar veel connecties heeft, veel informatie heeft verzameld en alle gesprekken als gewoonte (en verzekeringspolis) heeft opgenomen.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken