skip to Main Content
18e eeuwse brieven gevonden in achterwerk van houten christusbeeld in Spanje

18e eeuwse brieven gevonden in achterwerk van houten christusbeeld in Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Restauratie medewerkers hebben in het achterwerk van een houten beeld stammende uit de 18e eeuw een brief gevonden die geschreven werd in 1777 door Joaquin MInguez, de toenmalige kapelaan van de Kathedraal van El Burgo de Osma in de provincie Soria. In de brief beschrijft de kapelaan het dagelijkse leven waarbij experts menen dat hij dit opzettelijk deed om een tijdcapsule te maken voor de toekomst.

Het is een opmerkelijke vondst die gedaan werd in Madrid toen men met de werkzaamheden bezig was om het houten Christusbeeld te restaureren. Iemand merkte een klein luikje op in het achterwerk van het beeld Cristo del Miserere, afkomstig uit de kerk Santa Águeda in de gemeente Sotillo de la Ribera in de provincie Burgos.

Men vond in de opening een handgeschreven brief die de Spaanse kapelaan in 1777 verstopte in het achterwerk van het beeld wat gemaakt was door Manuel Bal, aldus de schrijver van de brief. Joaquin Minguez beschrijft in de brief hoofdzakelijk het dagelijkse leven van de tijd waarin hij leefde zoals over koning Carlos III en diverse andere gezagsdragers van die tijd.

Verder schrijft hij over wat er in de regio waar hij woonde geoogst werd zoals haver, gerst, tarwe en rogge en druiven om wijn van te maken. Ook de ziektes van die tijd, te weten malaria en tyfus, worden door de briefschrijver omschreven terwijl hij het ook heeft over de inquisitie, het feit dat er kranten zijn en wat er zoal als vertier gedaan werd.

Van de brief werd een kopie gemaakt die geheel naar wens van de schrijver opnieuw in het achterwerk van het christusbeeld werd gestopt terwijl de oorspronkelijke brief over werd gebracht naar de archieven van het aartsbisdom van de stad Burgos.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 2 reacties
  1. Altijd interessant als iets uit het verleden komt bovendrijven. Ik zag dit item reeds enkele weken geleden op de Spaanse televisie omroep voorbij komen.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken
1
Hola. Heb je een nieuwsfeit voor ons? Laat het de redactie weten via WhatsApp.
Powered by