skip to Main Content
Verboden natuur op Mallorca te fotograferen: Duitser eist verwijdering foto’s van internet

Verboden natuur op Mallorca te fotograferen: Duitser eist verwijdering foto’s van internet

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

PALMA – De op Mallorca wonende wandelaar Fernando De Angulo kan het nog steeds niet geloven. Na meer dan 35 jaar gewandeld te hebben op het Balearen eiland en vele honderden tot duizenden foto’s te hebben gemaakt van de schoonheid van de natuur tijdens zijn wandelingen, heeft de mallorquin nu een brief ontvangen van een Duitse eigenaar van de Finca Fartàritx dat hij met onmiddellijke ingang de foto’s van internet moet halen waarop zijn land en zijn huis te zien zijn.

Volgens de Spanjaard is de natuur van iedereen op het eiland en niet alleen van iemand die meent dat het stukje land van hem is. Het gaat over de Duitse eigenaar van de Finca Fartàrtix in de gemeente Pollença op het eiland Mallorca. Volgens de Duitse eigenaar heeft de fotograaf en wandelaar de wet overschreden inzake gegevensbescherming en het beschrijven van de illegale toegang tot zijn terrein. De Duitser meent dat het verboden is het stuk land te betreden buiten de openbare weg en het is met name verboden om met een voertuig over het land te rijden. De Duitse eigenaar wil dan ook dat alle foto’s en beschrijvingen onmiddellijk van internet worden gehaald.

De Spanjaard De Angulo heeft in zijn 35 jaar wandelen op Mallorca nog nooit zoiets meegemaakt waarbij iemand het niet toelaat om het Mallorcaanse landschap en de natuur te fotograferen. Volgens de Spanjaard is het landschap van iedereen en dat mag natuurlijk ook gefotografeerd worden. Volgens een advocaat die de Spanjaard ingeschakeld heeft is het geval van het binnentreden van het grondstuk via een weg complex maar als dat gebeurt via een openbare weg, zoals in dit geval, dan kunnen wandelaars zonder de wet te overtreden de wandeling voortzetten.

Volgens de Spanjaard ligt het probleem hoofdzakelijk bij buitenlandse eigenaren van grond op het eiland waarbij zij menen dat als zij iets gekocht hebben alles van hen is. In het geval van een openbare weg die dat stuk grond doorkruist is dat echter niet meer zo en mag eenieder vrij rondlopen en fotograferen.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 21 reacties
 1. Stomme mensen sterven nooit uit, dat is wel jammer.
  Met dit soort stomme praatjes moeten wij helaas leren leven, jammer.

 2. Het gaat erom wat staat er op die fotos ? staat daar alleen natuur op bloemen , planten , bomen , of deels landschap zonder teveel prive eigendommen ?Ik kan me voorstellen als iemand prive zaken op fotos publiceert , waarom een bepaalde auto , of waardevolle zaken te zien zijn , die een inschatting kunnen geven voor criminelen dit niet gewenst is. Dieven kijken graag naar situaties van woningen en bezit , cameras aanwezig , honden , maar ook antiek of duurzame materialen. Vaak kan een aanzicht buitenzijde woning ook iets zeggen over de waarde die in een huis vertegenwoordigd is . Ook hoeveel mensen er wonen of alleen als vakantiehuis dient. Ik denk meer dat dit het motief van de duitser is ter bescherming van zijn huis en omgeving situatie . Mogelijk ontvangt hij daar ook gasten die geen publiciteit wensen .In dit stuk komt het motief de reden niet aan het woord.

  1. Dan zullen er veel een klacht kunnen neerleggen. Zoals ik al zei: wens je geen pottekijkers plaats dan een haag of muur

 3. Tijdens mijn actieve jaren was ik namens mijn werkgever beheerder van een heel groot stuk van Amsterdam. Daarop waren ook openbare wegen en kan de eigenaar niemand de toegang weigeren, de gemeenschap is dan verplicht tot onderhoud tenzij anders afgesproken zoals bij mij het geval was. Ten tweede geldt in Nederland het gewoonterecht en als iemand kan aantonen meer dan 20 jaar van die weg gebruikt te hebben gemaakt dan heeft hij of zij het recht tot gebruik daardoor verworven. Hoe het in Spanje geregeld is weet ik niet maar ik heb gemerkt dat veel zaken hetzelfde geregeld zijn.

 4. Het gaat de Duitser enkel maar om zijn land en zijn huis, ik zou ook niet graag mijn land en huis zo open op het internet willen zien als ik dit zou hebben.

 5. Hij kan er eventueel cipressen -haag planten. Dan kunnen er geen foto’s meer genomen worden.

 6. Welke extranjero het ook moge wezen heeft geen enkel belang, een openbare weg wel ! Het woord zegt het ” openbaar ” en daarmee is de kous af. Toch ?

 7. Als de fotograaf geen naam en/of adres bekend gemaakt heeft van het betreffende huis dan kan de eigenaar niets beginnen, je mag (overal) gewoon fotograferen in de natuur en vanaf de openbare weg en als er toevallig een deel van jouw “bezit” op staat is dat jammer.

  1. “Jammer”. Jawel. Toch is dat precies mijn bezwaar tegen die Google programma’s waar je vanuit de lucht, maar ook vanaf de straat alles kunt zien. Je ziet dus precies hoe je woont, hoe je perceel is ingedeeld etc etc. Niet alleen jij ziet het, iedereen kan het zien. Het is een onuitputtelijke bron voor criminelen op zoek naar geschikte locaties. Ik meen me ter herinneren dat er in Duitsland rechtszaken over deze opnames zijn geweest in verband met de privacywetgeving. Ik weet niet meer hoe de uitspraak luidde, maar ik dacht dat Google moest stoppen met deze opnames. Misschien dat de Duitser vanuit deze achtergrond redeneerde. Ik vind dat niet helemaal onbegrijpelijk.

 8. Waarom al die negatieve reacties betreffende de duitse eigenaar van de finca. Ik denk dat niemand het leuk vindt dat hij zijn huis op internet ziet staan wat door iemand anders daarop is geplaatst. Het ging hier niet alleen maar over het fotograferen van de natuur en landschap die op internet zijn gezet.

 9. Een perceel grond dat je in Spanje koopt, mag je omheinen, met een hek of een muur, bijvoorbeeld om je eigen huisdieren tegen loslopende wilde jagers te beschermen. Maar als er een openbare weg over je grond loopt, het woord zegt het al: wat openbaar is, kun je niet kopen. Recht van overpad voor buren van belendende percelen is weer iets anders. Eigendomsverhoudingen en eigendomsrechten op grond liggen in Spanje vaak zeer ingewikkeld, zeker in natuurachtige gebieden.

 10. Een perceel grond dat je in Spanje koopt, mag je omheinen, met een hek of een muur, bijvoorbeeld om je eigen huisdieren tegen loslopende wilde jagers te beschermen. Maar als er een openbare weg over over je grond loopt, het woord zegt het al: wat openbaar is, kun je niet kopen. Recht van overpad voor buren van belendende percelen is weer iets anders. Eigendomsverhoudingen en eigendomsrechten op grond liggen in Spanje vaak zeer ingewikkeld, zeker in natuurachtige gebieden.

 11. Het kan zijn dat we hier te maken hebben met een stokoude Duitser, zonder internet, zonder krant, die nog niet weet dat de WO2 is afgelopen.

 12. Ik denk dat die Duitse mijnheer, de weg kwijt is.
  Geniet van de natuur, maar met respect.

 13. Majorca en ALLE spaanse eilanden zijn Spaans grondgebied en vallen onder de Spaanse wet en grondwet. Dat een extranjero een stuk grond koopt wil nog niet zeggen dat hij het voor het zeggen heeft en zeker een duitser niet.

  1. Hoezo ZEKER EEN DUITSER NIET…een Belg of een Nederlander of een…..wel?

  2. Wat een idiote opmerking van dhr. Hoogwegt, zeker een Kaaskop, Rassist !!!

 14. Die arogante duitsers denken dat ze het over de ganse wereld al voor het zeggen hebben, ze denken met hun centen alles en iederen te kunnen kopen.
  Mocht ik in een ander land mij een eigendom kunnen permiteren, dan zou ik mij aanpassen nar de normen en de wetten aEN respect hebben voor de mensen aldaar.
  Je bent er imm er s “te gast”.

 15. Jammer dat dit soort mensen die sfeer en hobby’s van de Spanjaard bederven, als ze wat geld hebben, denken ze alles te kunnen kopen en opeisen. Ik hoop de die rechter zijn verstand laat werken. Het is niet alleen op Mallorca en heb het gehoord en mee gemaakt ook in Andalucia. Misselijkmakende praktijken.

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken