skip to Main Content

Aena kondigt 22 dagen stakingen aan rond Pasen en deze zomer

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – (Redactie) De Spaanse luchtverkeersdienst Aena heeft hun kalender bekend gemaakt waarop staat aangegeven op welke dagen men van plan is te gaan staken tegen de geplande hervormingen en privatisering van de Spaanse luchtverkeersdienst. Het gaat in totaal om 22 dagen waarbij de werknemers hun werk zullen neerleggen maar wel minimum service zullen verlenen. Aena heeft in hun dienstverband meer dan 13.000 werknemers waaronder brandweermannen, computerspecialisten, doctoren en andere professionals.

Samen met de vakbonden CCOO, UGT en USO hebben de medewerkers van Aena dinsdag een kalender bekendgemaakt met daaro de 2 dagen waarop men van plan is het werk uit protest neer te gaan leggen. Ondanks het feit dat er nog onderhandelt wordt met het ministerie van binnenlandse zaken en minister José Blanco, is men bij Aena ervan overtuigd dat de stakingen door zullen gaan. Het is echter wel een van de laatste middelen waar de medewerkers gebruik van willen maken, aldus een woordvoerder, maar wel een van de middelen die schijnbaar als enige lijkt te werken.

Het grootste probleem van Aena is het feit dat men 49% van de werkzaamheden wil privatiseren waarbij door de werknemers gevreesd wordt dat er banen verloren zullen gaan en de arbeidsomstandigheden achteruit zullen gaan. De vliegvelden van Madrid-Barajas en Barcelona-El Prat zullen zelfs 100% geprivatiseerd worden. Op dit moment verzorgt Aena alle activiteiten op 47 vliegvelden en 2 helikopterbasissen (in Ceuta en Algeciras). Daarnaast is Aena ook present op 16 buitenlandse vliegvelden in met name Latijns Amerikaanse landen. In 2010 verzorgde Aena op de Spaanse vliegvelden de afhandeling van maar liefst 193 miljoen passagiers. Toch meent men pas in 2014 winst te gaan maken nadat er jarenlang meer dan 17 miljard euro is geïnvesteerd door Aena en de Spaanse regering in vliegvelden en materiaal.

De data

Vooralsnog heeft Aena laten weten te zullen gaan staken op de volgende data:

  • 20, 21, 24 en 25 april (Semana Santa, Pasen/meivakantie)
  • 30 april (Koninginnedag, maar niet in Spanje)
  • 2 mei (feestdag in Madrid)
  • 14, 15, 19 en 20 mei
  • 13, 23 en 30 juni
  • 1, 2, 3, 4, 15 en 31 juli

1, 15 en 31 augustus

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal, altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top

Send this to a friend