skip to Main Content
Hebben de huizenprijzen in Spanje hun bodem bereikt?

Hebben de huizenprijzen in Spanje hun bodem bereikt?

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

sevende9MADRID – Als we de verhalen moeten geloven van de experts hebben de huizenprijzen in Spanje hun bodem bereikt en zullen de prijzen vanaf nu alleen nog maar gaan stijgen of in ieder geval stabiel blijven. Daarom zeggen veel makelaars dat het nu een goed moment is om eventueel te investeren in een eerste of tweede woning in het land.

Ondanks het feit dat er na bijna zeven jaar een einde aan de prijsdalingen van woningen lijkt te zijn gekomen zal het nog wel even duren voordat de woningprijzen zullen gaan stijgen. Kredietbeoordelaar Fitch meldde in een vorige week donderdag verschenen rapport dat Spaanse banken ook weer geld beschikbaar stellen voor hypotheken. Maar de kredietbeoordelaar waarschuwt voor te veel optimisme. Onder meer vanwege de hoge werkloosheid in Spanje mag niet verwacht worden dat de huizenprijzen snel weer fors omhoog zullen gaan. Ook het overschot aan onverkochte nieuwbouwhuizen vormt belemmeringen voor (sterk) prijsherstel.

Sinds het begin van de huizencrisis in Spanje zijn de huizenprijzen gemiddeld met 70% gedaald, zegt Fitch. Makelaars zijn ook aanzienlijk met hun prijzen gezakt. Die ontwikkelingen hebben gezorgd voor een nieuwe marktconsensus en meer transparantie in de markt. Hierdoor kwamen er de laatste jaren al steeds meer buitenlanders naar SPanje om een eerste of tweede woning te kopen tegen veel voordelige prijzen dan de jaren voor de crisis.

Volgens het Spaanse bureau voor de statistiek (INE) hebben 768.000 tussen 2002 en 2011 nieuwgebouwde woningen geen bewoners. De zich geleidelijk aan herstellende huizenmarkt weerspiegelt het eveneens voorzichtige economische herstel in Spanje en de bereidheid van Spaanse banken om tegen lagere winstmarges dan voorheen geld uit te lenen voor bijvoorbeeld hypotheken – (Remco Stoffer)

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top
×Close search
Zoeken