skip to Main Content
88 nieuwe graven van slachtoffers van het Franco-regime gevonden in Andalusië

88 nieuwe graven van slachtoffers van het Franco-regime gevonden in Andalusië

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

SEVILLA – Er zijn opnieuw graven gevonden met slachtoffers van het Franco-regime in Andalusië waarmee dat aantal nu oploopt naar 702 graven en meer dan 48.000 slachtoffers. De autonome deelstaat Andalusië was ten tijde van de dictatuur van Francisco Franco een van de regio’s waar veel doden vielen en waar veel mensen vermoord werden die nooit meer werden teruggevonden omdat de lichamen in massagraven werden gedumpt.

De Junta de Andalucía is actief wat betreft het zoeken naar deze graven en heeft recent bekend gemaakt dat er nog eens 88 nieuwe graven werden gevonden de laatste jaren waarmee dat aantal is opgelopen naar de 702 graven. Er is nu bekend dat er in Andalusië 136 graven zijn in de provincie Sevilla, 124 in Huelva, 118 in Cadiz, 108 in Granada, 99 in Málaga, 79 in Córdoba, 27 in Jaén en 11 in de provincie Almería.

Wat betreft het aantal slachtoffers wordt gesproken over een aantal van 48.349 personen in graven die in Andalusië, in andere deelstaten of in het buitenland zijn gevonden. Om precies te zijn gaat het om 367 personen in de provincie Almería, 1.555 in Cádiz, 5.139 in Córdoba, 11.563 in Granada, 10.382 in Huelva, 2.039 in Jaén, 7.241 in Málaga en 10.063 personen in de provincie Sevilla.

Al deze gegevens staan vermeld op een speciale interactieve website met gedetailleerde kaart die de Junta de Andalucía op internet heeft staan. De Junta is sinds 2005 bezig met het documenteren en opsporen van graven en slachtoffers van het Franco-regime waarmee het de eerste autonome deelstaat is die zich hier actief mee bezig houdt door middel van de Dirección General de Memoria Democrática. De Junta de Andalucía geeft jaarlijks financiële steun aan de onderzoekers, iets wat lijnrecht staat op het beleid van de Spaanse regering die ook in de nieuwe staatsbegroting (die nog moet worden goedgekeurd) geen euro gereserveerd heeft voor dit doeleinde.

Het Franco-regime duurde van 1939 toen Franco aan de macht kwam tot 1975 toen de dictator overleed. Onder zijn bewind werd iedere vorm van oppositie hardhandig de kop ingedrukt waarbij duizenden mensen overleden. Toen Franco in 1975 op 82-jarige leeftijd overleed, kwam een einde aan het laatste niet-communistische totalitair regime in Europa.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 1 reactie
  1. Ik ben blij dat Andalusie zich net als Catalonie dit werk doet. Ik hoop dat meerdere deelstaten hieraan gaan beginnen .ondanks het feit dat de Spaanse regering weigert hier geld voor beschikbaar te stellen zich beroepend op de Amnestiewet van 1977.
    Helaas zijn er nog vele archieven niet geopend of zelfs maar overhandigd zodat men nog beter kan onderzoeken waar de massagraven gevonden kunnen worden.
    Een nationaal project voor het openleggen van de massagraven laat nog steeds op zich wachten.
    De Spaanse regering zegt dat ze “geen oude wonden` wil openhalen.
    Men denkt dat er nog zo´n 114.000 nationalisten en republikeinen in anonieme massagraven verspreid liggen over geheel Spanje.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken