skip to Main Content
De vreemdste en lelijkste rotondes van Spanje
123rf

De vreemdste en lelijkste rotondes van Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Een rotonde is een bijzonder soort gelijkvloers knooppunt dat zo ontworpen is dat het aantal conflicterende bewegingen geminimaliseerd wordt. Maar dat lukt niet altijd en al helemaal niet als men besluit vreemde objecten te plaatsen in het midden van zo’n rotonde. Over het algemeen kiezen gemeenten ervoor om het midden van een rotonde als een tuin te gebruiken maar soms gaat men iets te ver met de kunstzinnige creaties.

We hebben een collectie gemaakt van wellicht wel de vreemdste en lelijkste rotondes van Spanje. Er zullen er ongetwijfeld veel meer zijn maar we kunnen ze niet allemaal hier plaatsen. Op onderstaande rotondes heeft men besloten kunst of iets dat daarop moet lijken te plaatsen wat in sommige gevallen ook nog eens duizenden euro’s heeft gekost.

Oordeel zelf of onderstaande rotondes de vreemdste en lelijkste van Spanje zijn. Mocht je nog tips hebben (het liefst met foto’s) laat het ons dan weten 😉

Archieffoto

Zwembad (León)

We beginnen met de beste rotonde van de hele lijst … die met een zwembad in het midden. Zwemmen is toegestaan (aan het trapje te zien) maar pas op met het verkeer als je naar de douche wilt lopen. Niet alleen is een zwembad in het midden van een rotonde absurd te noemen, ook het feit dat er naast het zwembad een elektriciteitsmast staat is een giller.

La Voz de Galicia

Ledscherm (Vigo)

Ok, deze rotonde is door de gemeente Vigo na veel klachten aangepast maar het was zeer origineel en ook heel duur. Op een rotonde in Vigo in Galicië heeft men besloten een rond led scherm te plaatsen waarop video’s, foto’s en reclames te zien waren. Logischerwijze werden veel automobilisten afgeleid en als er iets leuks te zien was duurde het heel lang voordat men de rotonde opreed. Er waren ook automobilisten die veel rondjes bleven rijden als er iets interessants te zien was. Kosten: 750.000 euro!

Google Maps

Begraafplaats (Madrid)

In het dorp Villanueva de la Cañada ligt een begraafplaats maar men wilde daar ook een weg aanleggen dus hoe lossen we dat op … juist, het kerkhof in het midden van de rotonde waarna de auto’s om de begraafplaats heen moeten rijden. Logisch toch. Het slechte nieuws is dat er geen plaats meer is op dit kerkhof.

Archieffoto

Halve auto (Murcia)

Dichtbij de Universiteit in Murcia is deze rotonde te vinden waar een auto staat maar dan doorgezaagd. Niemand begrijpt de betekenis hiervan. Begrijp jij deze?

Wikimedia

De kalkoen en fazant (Jaén)

Kunst is een ruim begrip en ongetwijfeld is de maker van de kalkoen (pavo) en fazant (faisán) op een rotonde in Jaén van mening dat het maken van deze dieren met verkeersborden, cement, beton, buizen etc. kunst is. Wat vindt jij?

Pixabay

Het beertje (Madrid)

Haribo maakt kinderen blij …. maar om nou een hele grote groene Haribo beer te plaatsen op een rotonde met daaromheen boomstronken geverfd in verschillende kleuren gaat wellicht iets te ver. Je krijgt na het zien van de 7 meter hoge ‘gummibär’ wel trek in een Haribo goudbeertje.

Twitter

Hola, hallo, hello (Valladolid)

Als je met de auto aan komt rijden bij deze rotonde in Valladolid moet je niet op zoek gaan naar het Spaanse ‘Hola’ want zeker weten dat je het andere verkeer niet meer zult zien. Op deze rotonde staat het woord ‘Hola’ in 300 talen op ronde bordjes vermeld.

Wikimedia

Balancerend huis (Valladolid)

Wellicht is deze rotonde bedacht door dezelfde maker van de ‘Hola’ bordjes. In dit geval gaat het om kleurige glazen blokken met helemaal boven op een rand een balancerend huis. Reden is onbekend.

Archieffoto

Planeet ‘jamón’ (Murcia)

Natuurlijk lust je wel een lekker Spaans hammetje en de bedenker van dit kunstwerk dacht wellicht dat alle automobilisten graag een wereldbol gemaakt van verroeste metalen platen in de vorm van de Spaanse beenham willen zien. Zo gezegd zo gedaan!

Diario de Mallorca

Psychedelisch paard (Mallorca)

Op het Balearen eiland Mallorca vinden we in Alcudia een rotonde met in het midden een psychedelisch paard dat op de achterpoten staat. Het paard is gemaakt door een Italiaanse kunstenaar wiens naam niet bekend is.

Facebook

De sneeuwpop (Tenerife)

Natuurlijk sneeuwt het wel eens op het hoogste punt op het eiland Tenerife maar om nou een grote betonnen sneeuwpop met groene pan die als hoed dienst doet te maken gaat wellicht een beetje erg ver. Wat heeft de sneeuwpop met Tenerife te maken en waarom draagt deze een groene pan?

Twitter

Dinosaurus (Burgos)

Een dinosaurus op een rotonde in de provincie Teruel waar veel overblijfselen van dino’s zijn gevonden is wellicht logisch maar in Burgos? Op een rotonde in Castilla y León staat een enorme dinosaurus die waakt over de rotonde en diegene die daar verkeerd gebruik van maakt opeet.

Archieffoto

Michelinmannetje (Cádiz)

In Jerez de la Frontera vinden we een grote Michelin man in het midden van een rotonde. Niet omdat daar veel Michelin restaurants te vinden zijn maar omdat het kunst is (of verkapte reclame).

Twitter

Michelinvrouwtje (Murcia)

In de tijden van het feminisme en gelijkheid tussen mannen en vrouwen moet er naast de Michelman in Jerez de la Frontera ook een Michelinvrouw zijn. Deze is te vinden op een rotonde in Murcia. Het gaat om een combinatie van de Michelinman-vorm met Koningin Mariana van Oostenrijk geschilderd door Velázquez.

Archieffoto

Metalen wand (Cantabrië)

De gemeente Torrelavega in Cantabrië heeft het geniale idee gehad om grote reflecterende metalen platen op een rotonde te plaatsen waardoor de automobilist niet kan zien wat er aankomt aan de andere kant en waardoor hij/zij verblind wordt door de reflectie van de zon. Hoeveel ongelukken zouden daar al gebeurd zijn?

Archieffoto

Zinloos ijzer (valencia)

In Valencia heeft men op een rotonde een enorm groot kunstwerk geplaatst waarbij de meeste mensen geen idee hebben wat het eigenlijk is. Voor diegene die het niet zien … het is een libelle!

Archieffoto

Antarctica (Guadalajara)

Het kan koud maar ook heel warm zijn in Guadalajara in Castilla-La Mancha maar om de regio nu te vergelijken met Antarctica en om dit nu op een rotonde na te bootsen…

Twitter

Vagina (Valencia)

Naast de vormloze libelle heeft Valencia ook een reuze vagina op een rotonde staan. Uiteraard is dat niet zo bedoeld maar de fontein die eigenlijk de vorm van een artisjok moet hebben lijkt meer op het vrouwelijk geslachtsdeel dan op de groente.

Facebook

Giraffe-glijbaan (Lerida)

In het Catalaanse dorp Balaguer staat aan de zijkant van een kale rotonde een glijbaan in de vorm van een giraffe. Men weet niet of het de bedoeling is dat kinderen midden op deze rotonde gaan spelen omdat de burgemeester zich niet druk maakt om de kindersterfte of dat het om een foutje gaat.

Google Streetview

Gebrek aan ideeën (Lerida)

Op zich was de giraffe-glijbaan origineel (maar gevaarlijk) maar de twee betonnen rioolbuizen met daarop een kapotte gele wals in het midden van een mini rotonde is nou niet echt geniaal te noemen.

Archieffoto

Rotzooi (Valencia)

In Valencia is op een rotonde een hoop rotzooi te zien. Dat wil zeggen rotzooi van ijzer en metaal dat in een bepaalde vorm op een hoop is gelegd waarbij het erop lijkt dat dit door de wegenbouwers daar is achtergelaten. Of is dit ook kunst?

Twitter

Kleurige paarden (Cádiz)

In Jerez de la Frontera vonden we eerder al een rotonde met een Michelinmannetje maar ze hebben in zuid Spanje ook een rotonde met daarop paarden die geverfd zijn in verschillende opvallende kleuren. De rotonde heeft de naam ‘Glorieta de los Caballos’ gekregen.

Ken jij nog een lelijke of vreemde rotonde in Spanje, laat het ons weten (liefst met een foto) … dan kunnen we deze lijst aanvullen 😉

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 9 reacties
 1. Ik mag dat wel , zit vaak met de camera klaar om al dat fleurig goed op beeld te zetten , moesten ze in Ned: eens doen ,of het nu meteen iets moet betekenen hoeft van mij niet, vind dat heel vrolijk om te zien ,vind het ook beter dan stoplichten waar iedereen staat met draaiende motor.

 2. Staat er in Nederland niet ergens een ronddraaiend (!) onbewoond huis midden in een rotonde?
  Nee hoor, ik vindt het wel leuk zo die uitingen van kunst.
  De rotondes zelf zijn vooral in de dorpen een ramp natuurlijk. Slecht voor je humeur, slecht voor het millieu, slecht voor de auto… een regelrechte ergenis. Dus laat ze er maar wat mee doen, dat verzacht de pijn…

 3. We love de rotondes…… als je een afslag gemist hebt, maak je nog een rondje. Als je de weg niet meer weet, staat er vaak een aardig meisje waar je dit kunt vragen, je weet dat je niet lang hoeft te wachten. Nee echt beter dan de stomme stoplichten in Nederland…. En geen rotonde is hetzelfde. Wat een fantasie en humor hebben de Spanjaarden……

  1. Dat ‘aardige meisje’ waar je het over hebt is meestal een slachtoffer van mensenhandel, dat had je nog niet in de gaten zeker. “Dames van lichte zeden” worden ze ook wel genoemd, of gewoon “putas” op zijn Spaans.

   En Stoplichten zijn een noodzakelijk kwaad, maar rotondes zijn verworden tot een irritante manier om locale bouwbedrijven aan het werk te houden die dus elke kruising die meer dan 2 auto’s per dag moet verwerken tot ‘verkeers veilige’ rotonde mogen ombouwen.
   Rotondes zijn nog erger dan onkruid. Ze schieten te pas en te onpas uit de grond maar onkruid kan je nog verwijderen. Die ronde krengen blijven je de rest van je leven kwellen…

 4. Aan de nieuwe luchthaven van Corvera staat een eenhoorn met een lange … Maar ook in België in de buurt van Aarschot is een rond punt met duracellbatterijen…

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken
1
Hola. Heb je een nieuwsfeit voor ons? Laat het de redactie weten via WhatsApp.
Powered by