skip to Main Content
9 mei is ook in Spanje de Dag van Europa
123rf

9 mei is ook in Spanje de Dag van Europa

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Spanje is sinds 1 januari 1986 lid van de Europese Unie en dat heeft het land sindsdien veel goeds gebracht al zeggen anderen natuurlijk het tegenovergestelde. In Spanje zou men vandaag, net zoals in de andere EU-landen, even stil moeten staan dat op 9 mei 1950 het idee van één Europa werd geboren, vlak na de Tweede Wereldoorlog dus.

Bijna niemand heeft ervan gehoord en zelfs politici weten het wellicht niet maar op 9 mei wordt elk jaar binnen de Europese Unie de Europadag of de Dag van Europa gevierd. Hiertoe werd besloten tijdens de eurotop in het Italiaanse Milaan in 1985, ongeveer een jaar voordat Spanje tot de EU toetrad in 1986.

Dit jaar is de Europadag wellicht iets specialer aangezien er over ongeveer 20 dagen op 26 mei (in Spanje) Europese parlementsverkiezingen plaatsvinden.

Op 9 mei 1950 werd er door de toenmalige Franse minister van Buitenlandse Zaken een belangrijke mededeling gedaan. Er moest een Europese Gemeenschap voor kolen en staal komen en dat wordt gezien als de voorloper van de EU zoals we deze nu kennen. Deze internationale samenwerking was nodig om de vrede tussen verschillende landen waaronder Frankrijk en Duitsland te handhaven.

De samenwerking op vele vlakken tussen Frankrijk en Duitsland was in die tijd zeer uitzonderlijk te noemen omdat enkele jaren daarvoor beide landen elkaar de dood wensten vanwege de Tweede Wereldoorlog. Het gebaar van deze twee aartsvijanden om de handen ineen te slaan om tot vrede te komen wordt gezien als de belangrijkste grondlegger van de Europese Unie.

Dat gebeurde allemaal lang voordat Spanje in 1986 tot de EU toetrad. In de vijftiger jaren van de vorige eeuw was Spanje meer met zichzelf bezig en wilde niemand iets met de toenmalige leider Franco te maken hebben. Het zou na 1950 nog 36 jaar duren voordat Spanje zich op 1 januari 1986 bij de EU voegde en misschien zouden de Spanjaarden liever die datum vieren … of niet natuurlijk.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 2 reacties
  1. Jammer van al die barstjes…De EGKS en later de EEG zijn lange tijd een stabiele factor geweest in Europa.
    Helaas kunnen we dit van de EU niet meer echt zeggen!! De risico’s van een klein smeulend vuurtje zijn niet te overzien.
    Nationalisme is absoluut in heel Europa de nieuwe verwenkeutel….en die keutel stinkt niet alleen ontwikkeld ook veel kleine dictatortjes…75 jaar vrede is ook lang genoeg!!!
    Geniet van 9 mei… want 10 mei kent toch een meer trieste geschiedenis!!

    1. EGKS en EEG waren prima. De EU is een graaiende, zakkenvullende bende. Die lui zitten daar alleen voor zichzelf. Niet voor ons. En hebben we die lui kunnen kiezen? Nee! Weg met de EU !

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken