Europese Commissie wil grenzen voor niet EU-burgers tot 15 juni sluiten

Europese Commissie wil grenzen voor niet EU-burgers tot 15 juni sluiten
Beeld: 123rf

MADRID – De Europese Commissie heeft de Schengenlidstaten en de geassocieerde Schengenlanden op vrijdag 8 mei verzocht de tijdelijke beperking van niet-essentiële reizen naar de Europese Unie nogmaals met 30 dagen te verlengen, in dit geval dus tot 15 juni. Tot nu toe geldt o.a. in Spanje een beperking van reizen tot 15 mei maar de kans is groot dat als de Spaanse regering net zoals Frankrijk gehoor geeft aan de Europese oproep, het land ook de grenzen tot 15 juni gesloten zal houden voor personen van buiten de EU.

Op 16 maart heeft de Europese Commissie de staatshoofden en regeringsleiders van de Schengenlidstaten en de geassocieerde Schengenlanden verzocht om voor aanvankelijk 30 dagen een tijdelijke beperking van niet-essentiële reizen naar de EU op te leggen. Op 8 april heeft de Europese Commissie ertoe opgeroepen de reisbeperking te verlengen tot 15 mei. Alle EU-lidstaten (met uitzondering van Ierland) en de Schengenlanden buiten de EU hebben sindsdien nationale besluiten genomen om deze reisbeperking ten uitvoer te leggen en te verlengen.

Enkele EU-landen en geassocieerde Schengenlanden hebben nu eerste stappen gezet naar versoepeling van de maatregelen tegen de verspreiding van de pandemie. De situatie blijft echter zowel in Europa als in de rest van de wereld precair. Dit betekent dat men de maatregelen die aan de buitengrenzen zijn getroffen om het risico te beperken dat de ziekte zich verspreidt door reizen naar de EU moet handhaven. 

De reisbeperkingen moeten gefaseerd worden opgeheven: zoals wordt benadrukt in de gemeenschappelijke Europese routekaart voor de opheffing van de inperkingsmaatregelen, moet er een begin zijn gemaakt met de geleidelijke, gecoördineerde opheffing van de controles aan de binnengrenzen, voordat in een tweede fase de beperkingen aan de buitengrenzen kunnen worden versoepeld.

Letterlijk staat er in deze Europese routekaart het volgende: De controles aan de binnengrenzen moeten op een gecoördineerde wijze worden opgeheven. Reisbeperkingen en grenscontroles moeten worden opgeheven zodra de epidemiologische omstandigheden aan beide zijden van de grens vergelijkbaar zijn. De buitengrenzen moeten in een tweede fase worden heropend, waarbij rekening wordt houden met de verspreiding van het virus buiten de EU.

Met andere woorden, de Europese Commissie wil dat de grenzen tussen de EU-landen geleidelijke en gecoördineerd als eerste open gaan en daarna in een tweede fase pas de buitengrenzen voor reizigers van buiten de EU.

De reisbeperking geldt niet voor EU-burgers, burgers van geassocieerde Schengenlanden en hun familieleden en personen van buiten de EU die langdurig EU-ingezetenen zijn, zodat zij naar huis kunnen terugkeren.

LET OP: In dit geval gaat het dus NIET om de binnengrenzen tussen de EU-landen zoals de grenzen tussen Spanje en Frankrijk maar over de zogenaamde buitengrenzen voor reizigers van buiten de Europese Unie. Dat wil NIET zeggen dat de grenzen van Spanje op dit moment open zijn of dat er al een datum bekend is dat deze opengaan voor EU-burgers. Hier is voorlopig nog niets over bekend.

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Beste lezers. Wij zijn genoodzaakt om opnieuw de mogelijkheid tot reageren op onze artikelen te annuleren omdat we veel last hebben van spam-reacties en extra webverkeer. Hierdoor wordt de vraag naar onze website te hoog waardoor onze webhosting ons al meerdere keren op non-actief heeft geplaatst. We moeten opnieuw zoeken naar een oplossing om ervoor te zorgen dat jij als lezer kunt blijven reageren maar ook dat de website ‘in de lucht’ blijft.

Er zijn meer dan 30.000 reacties geplaatst op SpanjeVandaag en de mogelijkheid om te reageren willen we ook graag blijven handhaven maar dan wel op een manier dat de website in de lucht kan blijven. Ter vergelijking, op een normale dag worden tussen de 30 en 50 reacties geplaatst maar komen er net zoveel of meer spam-reacties binnen die weliswaar gescreend en gedetecteerd worden maar waardoor de website trager wordt en soms niet te bereiken is. Daardoor kunnen ook goedbedoelde reacties tussen de spam-reacties komen en dat kunnen we niet altijd controleren(ook omdat we niet 24 uur achter de computer zitten en de spam automatisch elke dag verwijderd wordt).

Excuses voor het ongemak en we zoeken opnieuw (het is de derde keer dat dit gebeurd) naar een oplossing. Je kunt altijd op onze Facebook pagina en Facebook groep of op Twitter terecht om te reageren op onze artikelen. Mocht je ergens vragen over hebben dan kun je ons altijd een email sturen of contact opnemen via WhatsApp. We proberen alle vragen die over Spanje gaan te beantwoorden. De redactie.

7 reacties op “Europese Commissie wil grenzen voor niet EU-burgers tot 15 juni sluiten”

 1. Met een beetje geluk ook geen gelukzoekers meer binnen, hebben die ¨ dichte ¨ grenzen toch nog voordeel.

 2. Wij zouden graag naar ons enige verblijf in Spanje gaan ,onze enigste eigendom ,en ja wij willen daar ook binnen blijven, we zitten daar zeer afgelegen, ???

 3. Als wij allemaal onze verantwoordelijkheid nemen, kunnen we hier wel mee omgaan, alles voor de veilige vakantie.

  1. dat is nu het punt Harrie .Als iedereen zijn verantwoordelijkheid neemt ,geraken we uit deze crisis .Goed voor onze gezondheid en een veilige vakantie ¡¡¡

   1. Maar als je een EU en regeringen hebt, die ongecontroleerde en ongevaccineerde mensen bij miljoenen toelaat .Laat je meer ziektes toe dan dat je kunt bestrijden .

    1. Als je graag gecontroleerd wilt worden, kijk maar eens naar China. Over het gezond zijn van maar alle vaccinaties zijn de meningen verdeeld…. Wij moeten ons verantwoordelijk en verstandig gedragen, maar in een vrij Europa.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.