Europese Commissie wil grenzen voor niet EU-burgers tot 15 juni sluiten

Europese Commissie wil grenzen voor niet EU-burgers tot 15 juni sluiten
Beeld: 123rf

Europese Commissie wil grenzen voor niet EU-burgers tot 15 juni sluiten

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De Europese Commissie heeft de Schengenlidstaten en de geassocieerde Schengenlanden op vrijdag 8 mei verzocht de tijdelijke beperking van niet-essentiële reizen naar de Europese Unie nogmaals met 30 dagen te verlengen, in dit geval dus tot 15 juni. Tot nu toe geldt o.a. in Spanje een beperking van reizen tot 15 mei maar de kans is groot dat als de Spaanse regering net zoals Frankrijk gehoor geeft aan de Europese oproep, het land ook de grenzen tot 15 juni gesloten zal houden voor personen van buiten de EU.

Op 16 maart heeft de Europese Commissie de staatshoofden en regeringsleiders van de Schengenlidstaten en de geassocieerde Schengenlanden verzocht om voor aanvankelijk 30 dagen een tijdelijke beperking van niet-essentiële reizen naar de EU op te leggen. Op 8 april heeft de Europese Commissie ertoe opgeroepen de reisbeperking te verlengen tot 15 mei. Alle EU-lidstaten (met uitzondering van Ierland) en de Schengenlanden buiten de EU hebben sindsdien nationale besluiten genomen om deze reisbeperking ten uitvoer te leggen en te verlengen.

Enkele EU-landen en geassocieerde Schengenlanden hebben nu eerste stappen gezet naar versoepeling van de maatregelen tegen de verspreiding van de pandemie. De situatie blijft echter zowel in Europa als in de rest van de wereld precair. Dit betekent dat men de maatregelen die aan de buitengrenzen zijn getroffen om het risico te beperken dat de ziekte zich verspreidt door reizen naar de EU moet handhaven. 

De reisbeperkingen moeten gefaseerd worden opgeheven: zoals wordt benadrukt in de gemeenschappelijke Europese routekaart voor de opheffing van de inperkingsmaatregelen, moet er een begin zijn gemaakt met de geleidelijke, gecoördineerde opheffing van de controles aan de binnengrenzen, voordat in een tweede fase de beperkingen aan de buitengrenzen kunnen worden versoepeld.

Letterlijk staat er in deze Europese routekaart het volgende: De controles aan de binnengrenzen moeten op een gecoördineerde wijze worden opgeheven. Reisbeperkingen en grenscontroles moeten worden opgeheven zodra de epidemiologische omstandigheden aan beide zijden van de grens vergelijkbaar zijn. De buitengrenzen moeten in een tweede fase worden heropend, waarbij rekening wordt houden met de verspreiding van het virus buiten de EU.

Met andere woorden, de Europese Commissie wil dat de grenzen tussen de EU-landen geleidelijke en gecoördineerd als eerste open gaan en daarna in een tweede fase pas de buitengrenzen voor reizigers van buiten de EU.

De reisbeperking geldt niet voor EU-burgers, burgers van geassocieerde Schengenlanden en hun familieleden en personen van buiten de EU die langdurig EU-ingezetenen zijn, zodat zij naar huis kunnen terugkeren.

LET OP: In dit geval gaat het dus NIET om de binnengrenzen tussen de EU-landen zoals de grenzen tussen Spanje en Frankrijk maar over de zogenaamde buitengrenzen voor reizigers van buiten de Europese Unie. Dat wil NIET zeggen dat de grenzen van Spanje op dit moment open zijn of dat er al een datum bekend is dat deze opengaan voor EU-burgers. Hier is voorlopig nog niets over bekend.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.