9 mei is ook in Spanje de Dag van Europa

123rf
Beeld: 123rf
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Spanje is sinds 1 januari 1986 lid van de Europese Unie en dat heeft het land sindsdien veel goeds gebracht al zeggen anderen natuurlijk het tegenovergestelde. In Spanje zou men vandaag, net zoals in de andere EU-landen, even stil moeten staan dat op 9 mei 1950 het idee van één Europa werd geboren, vlak na de Tweede Wereldoorlog dus.

Bijna niemand heeft ervan gehoord en zelfs politici weten het wellicht niet maar op 9 mei wordt elk jaar binnen de Europese Unie de Europadag of de Dag van Europa gevierd. Hiertoe werd besloten tijdens de eurotop in het Italiaanse Milaan in 1985, ongeveer een jaar voordat Spanje tot de EU toetrad in 1986.

Europadag 2020 wordt gevierd middenin de enorme corona-crisis en de groeiende kritiek op de Europese Unie vanwege de houding en het langzame optreden tijdens deze crisis en pandemie. Ook is tijdens deze gezondheidscrisis gebleken dat er een verschil is tussen, zoals de pers dat noemt in Spanje, het rijke noorden en het arme zuiden van de EU.

Op 9 mei 1950 werd er door de toenmalige Franse minister van Buitenlandse Zaken een belangrijke mededeling gedaan. Er moest een Europese Gemeenschap voor kolen en staal komen en dat wordt gezien als de voorloper van de EU zoals we deze nu kennen. Deze internationale samenwerking was nodig om de vrede tussen verschillende landen waaronder Frankrijk en Duitsland te handhaven.

De samenwerking op vele vlakken tussen Frankrijk en Duitsland was in die tijd zeer uitzonderlijk te noemen omdat enkele jaren daarvoor beide landen elkaar de dood wensten vanwege de Tweede Wereldoorlog. Het gebaar van deze twee aartsvijanden om de handen ineen te slaan om tot vrede te komen wordt gezien als de belangrijkste grondlegger van de Europese Unie.

Dat gebeurde allemaal lang voordat Spanje in 1986 tot de EU toetrad. In de vijftiger jaren van de vorige eeuw was Spanje meer met zichzelf bezig en wilde niemand iets met de toenmalige leider Franco te maken hebben. Het zou na 1950 nog 36 jaar duren voordat Spanje zich op 1 januari 1986 bij de EU voegde en misschien zouden de Spanjaarden liever die datum vieren … of niet natuurlijk.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.