Brits onderzoek: thuisisolement heeft 450.000 levens gered in Spanje

Brits onderzoek: thuisisolement heeft 450.000 levens gered in Spanje
Beeld: 123rf
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Een onderzoek van het Imperial College Londen dat gepubliceerd is in het tijdschrift Nature laat zien dat dankzij het verplichte thuisisolement op grote schaal en andere niet farmaceutische maatregelen er tijdens het hoogtepunt van de corona-crisis ongeveer 3,1 miljoen levens zijn gered in Europa. Over Spanje is er in het onderzoek te lezen dat er tenminste 450.000 levens zijn gered door de vergaande corona-maatregelen die de Spaanse regering heeft genomen.

Zoals altijd gaat het hier om schattingen en berekeningen met ingewikkelde formules en rekenmodellen en zullen we nooit weten of het thuisisolement dat in Spanje net zoals in andere landen verplicht was geholpen heeft om tienduizenden levens te redden. 

In het onderzoek stelt men dat als er geen scholen waren gesloten, als men geen maatregelen had genomen wat betreft de meest kwetsbare groep de ouderen, als men niet de social distance had aangehouden en als men niet een verplicht thuisisolement zoals in Spanje, Italië en andere landen had ingevoerd of de bewegingsvrijheden van de inwoners van 11 landen in het onderzoek waren beperkt er veel meer corona-doden waren geweest.

De onderzoekers van het Imperial College schatten dat er in Europa tussen de 12 en 15 miljoen inwoners geïnfecteerd zijn geraakt met het coronavirus. Het hoogste percentage is geregistreerd in België waar 8% het coronavirus heeft gehad gevolgd door Spanje met 5,5%, Groot Brittannië met 5,1%, Italië met 4,6%, Zweden met 3,7% en Frankrijk met 3,4%. 

In Duitsland is dat percentage slechts 0,85%, in Noorwegen 0,46%, in Oostenrijk 0.76% en in Zwitserland 1,9%. Nederland staat niet op de lijst van 11 landen al wordt er in de Nederlandse pers gemeld dat 5,5% van de Nederlanders het coronavirus heeft gehad.

Feit is dat dit een onderzoek is met schattingen want het echte aantal doden dat er wellicht geweest zou zijn als men geen maatregelen had genomen is niet te achterhalen en zal waarschijnlijk ook nooit te bewijzen zijn. 

De landen hebben het al moeilijk genoeg om de huidige en geregistreerde corona-doden bij te houden, zoals in Spanje waar de cijfers steeds anders zijn of in België waar men andere criteria aanhoudt dan in andere landen.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.