skip to Main Content
Leden van Catalaanse Arran formatie vallen toeristenbus Barcelona aan met rookbommen
20 Minutos

Leden van Catalaanse Arran formatie vallen toeristenbus Barcelona aan met rookbommen

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Anti-toerisme actie in toeristenbus Barcelona

20 Minutos

BARCELONA – Twee leden van de Arran formatie, een jeugdafdeling van de Catalaanse CUP partij, hebben maandag de aanwezigen in een dubbeldeks toeristenbus in Barcelona de stuipen op het lijf gejaagd door hun protestactie. De twee mannen maakten gebruik van het moment dat een bus stil stond in de Port Olimpic in de haven van Barcelona door aan boord te gaan, een spandoek op te hangen en twee rookbommen te gooien op het bovendek.

Op het spandoek was te lezen “Paremos la masificación turística en los Països Catalans” wat zoiets wil zeggen als we stoppen het massatoerisme in de Catalaanse landen (wat Catalonië, de Balearen en de Comunidad Valenciana zijn).

Het is niet de eerste keer dat leden van Arran een toeristenbus in Barcelona aanvallen, dat gebeurde vorig jaar juli ook al nabij het stadion van FC Barcelona toen diverse gemaskerde leden de met toeristen gevulde bus tot stoppen dwongen om daarna de bus aan de buitenkant te bekladden met leuzen tegen het toerisme en een band lek te prikken.

Vorig jaar waren er meer acties zoals in de haven van Palma op Mallorca waar diverse leden van Arran een restaurant al schreeuwend binnen stormden en confetti gooiden over de aanwezige klanten. In Barcelona hebben diverse Arran leden vorig jaar ook de banden van huurfietsen lek geprikt met grote messen. Op 19 juni dit jaar voerde Arran ook al een anti-toerisme actie uit in het Park Güell in Barcelona.

Valencia

Op bijna hetzelfde moment voerden leden van Arran in Valencia ook een actie uit bij een toeristenbus door ook daar een spandoek aan de bus te hangen en rookbommen te ontsteken. Valencia hoort immers volgens Arran bij de Catalaanse landen dus ook daar zien zij zich gemachtigd om actie te voeren tegen het model van toerisme en het massatoerisme.

Wat is Arran

“Arran” omschrijft zichzelf in het Catalaans als “Organització juvenil de l’Esquerra Independentista. Independència, socialisme i feminisme” ofwel “Links georiënteerde jeugdorganisatie voor onafhankelijkheid, socialisme en feminisme”.

“Arran” werd in juli 2012 opgericht door de Maulets Unie, de CAJEI en diverse andere kleinere groeperingen om samen georganiseerd en gestructureerd te protesteren en demonstreren in het “land” Catalonië.

De bedoeling van “Arran” is om alle revolutionaire jeugd die naar onafhankelijkheid lonkt in een organisatie samen te voegen als jeugdige tak van de linkse onafhankelijkheidsstrijders zoals onder andere de Catalaanse politieke partij CUP.

“Arran” wil volgens de eigen website drie dingen: Onafhankelijkheid van de Catalaanse landen, een einde aan het kapitalistische systeem en een socialere gemeenschap en de feministische strijd opvoeren om een einde te maken aan de overheersing van de mannen in de maatschappij.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 16 reacties
 1. Ja de nuance, het fatsoen en het onderlinge respect spat weer eens vanuit de koker van de lezers. Hoe we ook wenden of keren we zijn niet in staat gebleken om een veilige omgeving te creëren voor de jonge mens op deze aarde. Daar komt hun weerstand vandaan. De wijze waarop ze die uiten is niet fatsoenlijk maar wel zeer begrijpelijk. Zij moeten straks leven met de ‘Greed is Good” cultuur die onze economie ze door hun strot duwt. Slechts gebaseerd op een groot appel doen op het laagste deel van de mens. Pakken, nemen en uitbuiten. Zolang bestemd voor jezelf vind je vanzelf wel een excuus. Kijk eens in de spiegel? Wat schonk jij vandaag om deze nieuwe generatie op weg te helpen? Zodat ze met vertrouwen het leven aandurven?

  1. Mooie reactie op zich, maar voor mij persoonlijk een tikje te negatief.
   Ik denk dat er hier zat lezers zijn die het goed voor hebben met de jeugd.
   Om te stellen dat de jeugd geen veilige omgeving heeft en dus dit maar mag doen, dat gaat wel erg ver.
   Respect voor je mening Rosita, maar kom op, blijf positief, de jeugd heeft de toekomst.
   En je hebt helemaal gelijk dat de ¨ik eerst cultuur¨ heerst, maar ik ken genoeg mensen en instanties die dagelijks bezig zijn om de jeugd een kans te geven.
   Wij hebben binnen onze bedrijven ook altijd plekken vrij voor jongeren die een bepaalde begeleiding nodig hebben. Dat zijn vaak wat men noemt, probleem jongeren, maar komt altijd neer op een gebrek aan aandacht en sturing en die geven we ze.
   Dus om je vraag te beantwoorden wat heb jij gedaan om de nieuwe generatie op weg te helpen, is bij deze denk ik dan helder toch?
   Een fijne avond gewenst aan allen!

 2. Ja die acties slaan nergens op en zijn tegengesteld aan democratosche waardes. Ze vertegenwoordigen ern kleine groep die sowieso hun mening willen dooedrukken zonder dit via de democratische weg te doen. Is sprekend voor de benadering door de seperatisten in catalonie. MAAR ben net een aantal dagen in Barcelona en Madrid geweest en het was er inderdaad crazy met toeristen, veel te veel wasrdoor die binnensteden hun “eigen” karakter dreigen te verliezen. Maar wat is belangrijker geld of behoud van karakter?

 3. HET WORD TIJD DAT FRANCO WEDERKEERT , DIE WEET WEL RAAD MET DIE LINKSE PAJARRACOS , MANO DURA CONTRA ESOS ROJOS

  1. Ik heb begrepen dat de huidige regering hem weg wil uit Valle de los Caídos. Ik zie het al voor me. De kist wordt opgegraven, geopend, men tikt hem op de schouders” hè ouwe, wakker worden, we hebben je weer nodig, er loopt allemaal straattuig rond”.

 4. als maar slecht nieuws is over catalonie, dan springen ze natuurlijk op met de hele meute
  als ik 1 ding geleerd heb door de jaren heen is dat de vrouwen de sloefkes van de mannen niet meer moeten klaarzetten na hun “zwaar en stressvol werk”
  natuurlijk haten er sommigen het feminisme maar dat zegt ook veel over hunzelf
  die “mannen” zijn niet meer de grote baas, ze kunnen ze niet meer aftroeven zoals 50 jaar geleden alhoewel er sommigen nog wel zin in hebben
  vrouwen kunnen hun plan wel trekken, mannen daarentegen zijn soms grote sukkels

 5. Gewoon massaal weg blijven de hele rest vande wereld simpel en effectief is de enige juiste methode er is meer moois in Europa

 6. Goed bezig Arran! Als de toeristen weg blijven kunnen jullie later misschien naar de voedselbedelingen gaan die door Europa georganiseerd zullen worden!; ben zopas terug uit het noorden (Vic, Besalu….); nergens aan de stadhuizen een spaanse vlag gezien (die zijn gezamenlijk naar de wasserij en blijven daar waarschijnlijk) maar veel gele linten, vraag naar democratia ( die Catalanen zijn natuurlijk nooit, zoals ik, in Oost-Duitsland, Polen en Roemenië vroeger geweest; ze zouden dan pas weten wat dictatura betekent!!). Behalve koeien heb ik daar niet veel bedrijvigheid gezien. Heeft er wel iemand de rekening gemaakt waar ze daar van zullen leven als de Europese ( en waarschijnlijk ook spaanse) subsidies zullen uitblijven?

  In Besalu een reuzespandoek aan de romaanse brug : “Europa wakker worden….democratie, politieke vluchtelingen bevrijden”. Verkeerd signaal : toeristen die de moeite doen om naar de stad te komen en daar geld spenderen willen een rustige dag en geen politieke “statements” door de strot gedraaid krijgen.

  1. Helemaal waar Redgy, als ze zo doorgaan, dan zullen de gaarkeukens de snelstgroeiende voedselketens van heel Spanje zijn, gefinancierd vanuit Brussel.
   De schuld daarvan ligt dan zoals gebruikelijk bij een ander.
   Ook met democratie weet men in heel Spanje nog steeds niet hoe je daar mee om moet gaan en socialisme en feminisme zit NIET in de genen van Spanjaarden en Catalanen.
   Die akties van die onbenullen worden (zoals altijd) eerst bestraft wanneer er slachtoffers vallen en dan heb je er weer een stel “politieke” gevangenen bij…..

 7. En als ze hun doel bereiken, hoe gaan ze dan protesteren tegen de economische ineenstorting van hun Catalaanse Landen!?

  1. Zal weeral de schuld zijn van Europa of de Noord Europeanen … Je ziet het overal.

   Er gaat iets mis door lokale wantoestanden en “Europa is de schuldige” want het is zo makkelijk de schuld bij andere te leggen dan bij hun eigen.

 8. Beseffen ze wel hoeveel inkomsten het toerisme genereert voor Catalonië? Kleine groep van linkse extremisten, een schande voor het anders zo vreedzame Catalaanse volk

  1. Niet extremisten maar feministen, die zijn net zo erg en komen ook steeds meer voor. Ik heb door de jaren heen 1 ding geleerd en dat is dat feministen egoisten zijn en dat het groeit als onkruid. Niet bepaald een goed toekomst gericht beeld krijg je hiervan. Een feminist was voorheen ook niet zo erg als nu want nu zijn ze zo extreem aan het worden dat er niet eens meer mee te praten valt. En ik zie weinig links in echte extreme feministen, ik ziet meer labiel gedrag wat in de toekomst een keer gaat escaleren. Het waait als de wind en de wind onvoorspelbaar kan zeer gevaarlijk zijn.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken