skip to Main Content

Hoeveel fooi hoor je te geven in Spanje? Bekijk het op de Europese fooien kaart!

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Als je vaak in Spanje komt en tevreden bent over een bepaalde service dan is het de normaalste zaak van de wereld om een fooi te geven. Dit is niet verplicht maar wordt door veel mensen die onder andere in de horeca of het toerisme werken wel gewaardeerd. De lonen zijn niet zo hoog in Spanje en wat extra bijverdienen door middel van de fooien is altijd meegenomen maar als de service en aandacht slecht is hoef je dus geen fooi te geven, een fooi hoor je immers te verdienen.

Als je al fooi (propina in het Spaans) wilt geven in Spanje, wat is dan de norm en wat wordt als normaal gezien. Dat vragen veel Spanje bezoekers zich waarschijnlijk af maar buiten het feit dat het geven van een fooi een gevoelskwestie en erg persoonlijk is zijn er toch wat regels om de fooienpot niet te overdreven snel te vullen (tenzij men dit waard is dan).

Op een kaart van de organisatie Go Compare zijn alle landen te zien waaronder dus ook Spanje maar daarnaast Nederland, België, Italië, Duitsland, Frankrijk en Portugal om er maar een paar te noemen. Op deze manier heeft men met de Tip Advisor geprobeerd een overzicht te geven van de te geven fooien in de landen die op de kaart staan. De verschillende fooien staan onderverdeeld in Hospitality (Restaurants en bars), Taxi’s en Hotels. BEKIJK HIER DE KAART (KLIK)

Fooien in Spanje

Volgens de Tip Advisor kaart is het in Spanje in restaurants gebruikelijk om tussen de 5% en 10% van de rekening fooi te geven. Je kunt echter ook, net zoals in bars, de rekening zo afronden naar de eerste volle euro waarbij het overschot als fooi gezien kan worden. Ook is het gebruikelijk om een fooi achter te laten als men met een creditcard betaald. Nogmaals, het geven van een fooi in een restaurant of bar is niet verplicht en dient alleen te gebeuren indien men tevreden is met de geboden service. De hoogte van de fooi is daarnaast een persoonlijke keuze.

In het geval van taxi’s schrijft men op de Tip Advisor dat het in Spanje normaal is om 10% bovenop de te betalen ritprijs te betalen en zelfs iets extra indien de chauffeur helpt met de koffers. Wat belangrijk hierbij is dat taxiritten vanaf en naar vliegvelden vaak al een extra prijs hebben voor het meenemen van koffers dus hoef je in principe niets extra daarvoor te geven. Ook hier is het een gevoelskwestie waarbij eenieder voor zichzelf dient te beoordelen of een taxichauffeur fooi verdient of niet.

In hotels worden over het algemeen altijd veel fooien gegeven waarbij dat al begint bij de kofferdrager (indien aanwezig) die, zoals vaak in films te zien is, bij het in de hotelkamer plaatsen van de koffers en bij het vertrek met zijn handje omhoog staat te wachten op een fooi. Dat gebeurt slechts in de films want niet elke “porter” of kofferdrager verdient fooi maar het wordt in Spanje als regel gezien om 50 eurocent per koffer als fooi te geven. In het geval van de kamerservice gaat men bij de Tip Advisor ook uit van 50 eurocent, hetzelfde bedrag als bij de portier of “doormen” die je dat bedrag kunt geven wanneer hij/zij de deur voor je openhoudt, vriendelijk gedag zegt en een taxi voor je regelt.

Nederland en België

Volgens de Tip Advisor is het in Nederland volgens de wet geregeld dat de extra service is doorberekend in de rekening. Het geven van fooien mag natuurlijk altijd als men tevreden is en men schrijft dat dit 10% van de rekening is. In bars en taxi’s is het normaal om de bedragen af te ronden naar de eerste volle euro, aldus de Tip Advisor. Een portier in een hotel mag van deze fooien kaart ook wel wat fooi krijgen al staat er geen concreet bedrag vermeld.

Net zoals in Nederland is het geven van een fooi in België volgens de Tip Advisor niet normaal aangezien er al 10% tot 15% doorberekent is in de rekening in restaurants. In bars en taxi’s is het niet normaal om een fooi te geven en wordt dat blijkbaar ook niet verwacht. Mocht je dat toch willen doen dan is een afronding naar een volle euro meer dan genoeg (tenzij men zeer tevreden is natuurlijk). In Belgische hotels is het niet verplicht om fooien te geven en wordt dit ook niet verwacht door het personeel. Ook hier geldt dat als iemand tevreden is over de geboden service men altijd fooi mag betalen.

Dus, met deze Tip Advisor bij de hand weet je nu wat normaal is om als fooi te geven in Spanje. Let wel, een fooi is, zoals we al eerder hebben vermeld, een gevoelskwestie en zeer persoonlijk. Als iemand niet aardig is en geen moeite doet om een goede service te geven hoef je jezelf echt niet verplicht te voelen om een fooi te geven. Daar tegenover staat dat als iemand wel extra zijn of haar best doet, men zo’n persoon best een fooi mag geven want nogmaals, de lonen in Spanje zijn vaak niet te vergelijken met die in Nederland en België dus alle extra’s zijn voor de meeste Spanjaarden meegenomen.

Geef jij fooi in Spanje en zo ja, hoe doe je dat dan? Geef je iets willekeurigs of rond je de bedragen af?

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal, altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 22 reacties
 1. Beste Peter,
  Veel reacties op dit artikel en naar ik lees geven ze bijna allemaal een fooi of heb ik het niet goed begrepen of gelezen?
  En ga je gelukkig maken, je hebt gelijk. Wat kan ik nog leren? Tips zijn altijd welkom!
  Jammer voor Ramon, hoop dat hij in de toekomst wel fooien krijgt.
  Tevreden Peter? Ik hoop het.

 2. Ik ben van nature niet zo vrijgevig ,maar alles is toch een beetje bij mij afhankelijk van de prijslijst kost mijn pintje 2,50 euro dan geef ik niets,betaal ik 1 euro per pint dan drink ik er meerdere en geef ik altijd 1 euro fooi.

 3. Ongeveer 16 jaar leven wij 9 maanden per jaar in Spanje. Eten minimaal 1 x per week in restaurant. Wat mij opvalt in Altea en Albir (7 km vóór Benidorm), dat de Spanjaard en Fransman in ongeveer 90 % van de gevallen geen fooi geeft. Constatering: Wisselgeld op schaaltje wordt leeggemaakt.
  Ik houd altijd rekening met je prettig voelen bij de bediening + voedsel. Daarom zal ik niet snel iets zeggen/denken van de Spanjaard /Fransman die geen fooi geeft. Hun beleving is op dat moment misschien wel slecht ivm bediening/voedsel.
  Maar % houd ik niet aan. Bij een rekening met meerdere personen van 180 euro geef ik 10 euro. Maar bij de chinees voor 16 euro geef ik weer 20 euro ( meer dan 10%)

  1. Klopt Fred,

   Maar meer dan 5% is ook niet nodig.
   Mij is gezegd 3 a 4% want ze willen steeds meer, anders zijn ze toch niet tevreden.

 4. Met of zonder creditcard, wij geven altijd een fooi. Mensen moeten er dikwijls hard genoeg werken voor ee minimumloon, of zijn maar enkele uren per dag ingeschreven n de rest zwart. Zo alsze ziek vallen is de vegoeding minimaal. Er zijn er genoeg die wat extra’s kunnen gebruiken.

 5. Beste Ramon,
  Zeggen dat er niets klopt van dit onderwerp vind ik niet kunnen!
  De meeste mensen geven wel een fooi, heb dit al genoeg gezien ook, ze laten wel bijna elke keer iets in het schaaltje achter voor de dienst, misschien niet altijd een euro zoals in de commentaar te lezen is.
  Kan wel zijn dat u misschien niet al te veel fooi krijgt, dat is dan spijtig voor u.

  1. Beste Noel,

   Vrijheid van meningsuiting is een mooi ding, daar kun je ook nog wat van leren. Wat Ramon schrijft moet dus wel kunnen.
   Daarbij gaat het hem niet over het onderwerp maar over het overzicht van Tip Advisor.
   En daar bovenop ben ik na ruim 10 jaar in Spanje gewoond te hebben het volledig met Ramon eens.
   Vraag het zelf maar aan de Spaanse obers en taxi chaufeurs.

 6. Ofwel rond ik af (naar boven natuurlijk) of wel geef ik 1 à 2 €, en dit in ieder land (USA uitgezonderd – daar is het %).

 7. Klopt niets van dat overzicht. Taxis wordt geen fooit gegeven, niet hier in Murcia en niet in Madrid. In bars wordy zo goed als geen fooi gegeven hier. Bij menus in restaurants sporadisch. Dat is het fooi gedrag van Spanjaarden.

 8. Ik geef quasi altijd een fooi, maar nooit op basis van percentages! Dit vind ik al te gek. Als een ober een schotel van € 10,00 , € 20,00 of € 40,00 voor je neus plaatst, heeft hij daar even veel of weinig werk aan.
  Afronden naar boven bij een drankje, of een of enkele euro’s bij een maaltijd (in functie van het aantal personen) lijkt me OK.
  Als ik (regelmatig…) een pintje van € 1,50 ga drinken op een terras in ons Spaans dorp geef ik vaak € 2,00. Dat is dat zelfs 33,33 % extra, maar toch “slechts” een halve euro. Procenten doen er dus niet toe voor mij.

 9. Ik vind dat een fooi niets te maken heeft met het bedrag dat je betaald In een restaurant gaan eten met twee geef ik max. 5€ in een bar of koffiehuis krijgen ze 0,5 of zelfs 1€ Indien je gaat eten met 4 personen en je betaald 180€ wie geeft er 18 of 20€ ???? ik niet

 10. niet iedereen is even gul maar leuk om te lezen dat jullie allemaal toch iets geven, wij ook tenzij één uitzondering eerder gezegd.
  die mensen die dat eurotje of wat dan ook krijgen zijn heel tevreden, dat leggen ze dan bij hun maandloon en zo komen ze dan toch nog aan misschien 1000 euro.
  goed zo, blijven doen!

 11. Wij wonen al 6 jaar in Spanje. Ik reken altijd tussen 5-10 procent fooi. Het is ons zeer zelden gebeurd dat we de bediening g e e n fooitje waard vonden!! De bediening verdient vrij weinig, zeker in de toeristische gebieden, dus kan wel iets extra’s gebruiken. Wat ook gebeurt: een NLhorecaeigenaar die de fooi van zijn personeelsleden opeist!! Je schaamt je als Nederlander toch!!

 12. Persoonlijk rond ik af. Is het bvb. 49 euro, geef ik 50 euro.
  Indien 34,30 wordt het 35.
  In feite geef ik nooit meer omdat wij dit in België niet doen omdat dit reeds verrekend is.
  Geef wel toe, moest eens 2,80 euro betalen en die mevrouw was zo aangenaam dat ze op 5 euro niet moest teruggeven.

 13. Het is gewoon een kwestie van hoe is de bediening en de rest.
  Wij eten regelmatig menu del día inclusief drank koffie etc. in een dorp “Favara” in Valencia.
  kost 7’50 euro per persoon. En er mankeert niets aan. We ronden dit altijd af naar 10 euro. pp.
  Niks mis mee, en er zijn graag geziene gasten.

 14. Zelf hebben we een restaurant in het zuiden van Spanje. Het is opvallend. De Engelstaligen en de Scandinaviërs geven altijd de meeste fooien. Fransen en vooral Belgen…Nada.
  Nederlanders over het algemeen geven ook fooien . Duitsers …. helaas ….

  1. Sorry hoor, ik ben Belg, woon in Spanje maar geef altijd drinkgeld! Mensen staan in deze hitte te werken aan kleine lonen dus !!👍👍👍

  2. Ik ben ook Belg en mijn man Nederlander.
   Wij geven altijd fooi.
   Zowel in Spanje, België en Nederland of waar dan ook.
   Ik heb dat van thuis uit ( Belgie) meegekregen.
   Ook aan de buschauffeur van bus die ons naar onze bestemming brengt.
   Of aan diegene die iets aan huis levert, meubels , gasfles of wat ook.

  3. Hoi Rik, wat grappig, dit. Wij hebben een bar en ons valt op dat juist Nederlanders geen fooi geven. Als ze merken dat je Nederlands bent willen ze alles weten en wij zien het als taak om, buiten correct serveren van lekkere drankjes, klanten zo goed mogelijk te helpen. Alles top, totdat de (voor hen lage) rekening komt en… geen dubbeltje fooi… Geldt idd ook voor Belgen, Fransen, én Finnen. Maakt niet uit hoeveel, maar iets is altijd welkom als men tevreden is, toch?

 15. we geven (bijna) altijd een fooi want iedereen is wel vriendelijk, de bediening goed maar toch eerst kijken of de rekening klopt wat niet altijd zo is dat is ons al enkele malen overkomen, dan ist van oh sorry dat is inderdaad niet juist, ja ondertussen kennen we dit al, dan geven we niks en gaan er ook niet meer terug
  deze zijn natuurlijk in de minderheid maar toch….

 16. Het verhaal klopt precies. Fooi moet je verdienen. Ik geef minimaal dus niks en maximaal ongeveer 10%.

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken