skip to Main Content
Kan de Spaanse kust ook te maken krijgen met vleesetende zeevlooien?

Kan de Spaanse kust ook te maken krijgen met vleesetende zeevlooien?

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Vorige week werd de hele wereld opgeschrikt door de zaak van de jonge Australiër Sam Kanizay die klaarblijkelijk door iets was aangevreten in de zee tijdens het zwemmen. In eerste instantie leek het om een vis of iets dergelijks te gaan maar na bestudering van de vleeswonden aan de voeten van de jongeman, kwamen de experts tot de conclusie dat het om een agressieve vleesetende zeevlooi gaat, de Anilocra physodes ofwel in het Spaans “piojo de mar”. Deze soort schijnt veel voor te komen in zeewater wat warmer is dan 27 graden en dus is de vraag, kunnen deze vleesetende vlooien ook voorkomen in de Spaanse zee nu het zeewater steeds warmer wordt?

Langs de Spaanse kust worden deze zomer records verbroken wat betreft de zeewatertemperaturen waarbij deze op meerdere plaatsen langs de Spaanse kust boven de 27 graden komt. Dat is allemaal leuk en aardig voor de strand genieters maar hogere temperaturen zijn niet goed voor het flora en fauna die in de zee leven. De vleesetende zeevlooien dijen goed in water wat warmer is dan 27 graden en dus is nu de vraag, komen deze beestjes nu ook voor of kunnen deze voorkomen in de Spaanse zee?

Vooralsnog menen de experts dat de vleesetende vlooien niet voor kunnen komen in de Middellandse Zee aangezien de hoge temperaturen niet constant genoeg zijn waardoor deze beestjes niet kunnen leven. Weliswaar worden hoge temperaturen bereikt in de zee voor de Spaanse kust maar deze worden op sommige momenten gemeten en zijn niet constant genoeg zodat de zeevlooien kunnen leven. Daarnaast worden deze vlooien hoofdzakelijk gezien in Caribisch water en daar is voorlopig nog geen sprake van in Spanje.

De Austrañlische jongeman had de pech te zijn beland in een groep van zeevlooien die zich bedreigd voelden en de jongen begonnen te bijten. Overigens is slechts de aanraking van de menselijke huid met deze zeeluizen ook al genoeg om schade aan te brengen aan de huis. In het geval van de Australische Sam werden de voeten van hem aangevreten en moest hij in het ziekenhuis behandeld worden aan zijn verwondingen. Experts menen dat het stom toeval was dat Sam terecht kwam in een groep zeevlooien die zijn voeten begonnen op te eten. Dat doen deze vlooien normaal gesproken alleen bij dode dieren zoals vogels en vissen.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 4 reacties
  1. De zee de oceanen wat weten de zogenaamde deskundigen nu eigenlijk !. Het is voor deze mensen ook dmv. literatuur en recente gebeurtenissen niet altijd betrouwbaar aan te nemen. Logisch het is een andere wereld onder water. Het blijft een uitdaging waar veel meer aandacht voor moet komen.. Zeker met veranderingen van zeewater-temperaturen. De oorzaken zijn niet altijd eenzijdig te verklaren. Als mens zodra je in de zee stapt weet je niet met zekerheid waar je in terecht komt. Veranderingen vinden ook plaats onderwater. Alles wat adem haalt leeft en volgt een bepaalde levenslijn. Stel je voor dat deze vleesetende vlooien in grote getallen in het zeewater leven. Dan wordt zwemmen zonder bescherming ondenkbaar en niet meer toegestaan aan het zeestrand. Zeevlooien , kwallen , kogelvissen , zee-egels met scherpe punten , haaien , scherp koraal om er maar een paar te noemen . Goed opletten anders is de zeepret gauw voorbij. Waar je ook door gebeten wordt het is altijd pijnlijk of zelfs dodelijk. Kijk uit wees wijs en controleer goed voor dat je de zee ingaat. Hasta Luego !

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken