menu: rubrieken, zoeken & meer

Chaos in Madrid na gerechtelijke uitspraak corona-maatregelen

123rf
Beeld: 123rf

Chaos in Madrid na gerechtelijke uitspraak corona-maatregelen

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De hele corona-aanpak in de Madrid regio is chaotisch verlopen volgens veel experts. Dat was zo tijdens de eerste corna-golf en dat is nu ook weer middenin de tweede golf. Na de gerechtelijke uitspraak over de corona-maatregelen en het feit dat deze ongeldig zijn verklaard nadat het Ministerie van Volksgezondheid deze heeft opgelegd, lopen de politieke spanningen tussen de PP-regioregering en de PSOE-coalitieregering van Spanje alleen maar op terwijl de Madrilenen plannen om massaal de regio te verlaten gedurende de komende vakantiedagen.

Zoals al eerder vermeld heeft het regionale Hooggerechtshof van de Madrid regio op donderdag beslist dat de door het Ministerie van Volksgezondheid opgelegde corona-maatregelen en de daarbij horende reisbeperkingen niet binnen het wettelijk kader passen en de grondrechten van de getroffen inwoners schaden. Het gevolg van deze beslissing is een complete chaos waarbij de politici niet meer weten wat ze moeten doen en de inwoners van de regio helemaal de kluts kwijt zijn.

Ondertussen heeft de regionale premier van Madrid nieuwe maatregelen aangekondigd en opgeroepen om samen met het Ministerie opnieuw rondom de tafel te gaan zitten. Die gesprekken hebben tot nu toe niets opgeleverd en alleen maar tegenstrijdige beslissingen opgeleverd omdat zowel de regionale conservatieve PP overheid van de Madrid regio en de centrale socialistische PSOE regering veel te politiek bezig zijn.

Zowel de burgemeester (PP) van Madrid als de regionale premier (PP) hebben donderdag de inwoners gevraagd niet de stad en/of de regio te verlaten de komende dagen wanneer Spanje op 12 oktober een nationale feestdag heeft en veel inwoners van Spanje enkele dagen op vakantie of familiebezoek gaan.

Ondertussen sluiten de Spaanse premier en de minister van Volksgezondheid niets uit en wordt er in de Spaanse pers al geschreven over een staat van alarm in de regio Madrid (dus niet heel Spanje). Een ‘estado de alarma’ of noodtoestand staat boven de bevoegdheden van de rechters maar is het laatste middel wat men wil gebruiken.

Veel inwoners van de Madrid regio en met name de Spaanse hoofdstad blijken erg blij te zijn met de gerechtelijke uitspraak. De zoekopdrachten naar vakantiebestemmingen zoals Benidorm, Salou, Calpe en Granada zijn enorm gestegen op donderdag wat aangeeft dat veel mensen op pad willen, iets wat men juist probeert te voorkomen.

In de omliggende regio’s van de Madrid regio maakt men zich dan ook grote zorgen en vreest men voor een Madrileense invasie waardoor mogelijk het coronavirus door besmette personen verspreid zal worden.