skip to Main Content
De Catalaanse kersttraditie van de “caganers” zal meer dan ooit politiek getint zijn dit jaar

De Catalaanse kersttraditie van de “caganers” zal meer dan ooit politiek getint zijn dit jaar

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

BARCELONA – Je bent pas iemand in Catalonië als je een eigen “caganer” hebt. Een caganer is een klein beeldje van een bekend iemand die al zittend zijn of haar behoefte doet. Een vreemde en banale voorstelling om onder de kerstboom te zetten maar een hele eer voor iemand die op deze manier uitgebeeld wordt. Dit jaar zal deze kersttraditie bol staan van de Catalaanse figuren die iets te betekenen hebben in het politieke conflict rondom de onafhankelijkheidsverklaring van de regio.

2017 is het jaar van de “Catalaanse revolutie” en de “Catalaanse Republiek” maar ook het jaar van de “Catalaanse problematiek”. Er zijn in het hele Catalaanse afscheidingsproces veel hoofdrolspelers maar de belangrijkste zijn natuurlijk Puigdemont, Junqueras, los jordis en Trapero. Zij hebben dan nu ook allemaal hun eigen “caganer” gekregen waarmee de separatistische Catalanen een beetje politiek onder hun kerstboom kunnen plaatsen. Diegene die Puigdemont willen vertonen als een schijtert, waarmee men verwijst naar zijn “vlucht” voor de Spaanse justitie naar Brussel, zullen zeker een poepende Puigdemont ergens willen neerzetten.

Voorbeelden

De caganers kun je kopen in winkels, op de kerstmarkten die vanaf eind november weer overal te bezoeken zijn maar ook via de website van caganer.com waar honderden beeldjes te vinden zijn (16 euro per stuk). Zo kun je daar kiezen uit de traditionele Catalaanse boeren figuurtjes en nationale en internationale bekendheden maar ook uit de afgezette regiopremier Carles Puigdemont die zit te poepen en de ex-vicepremier Oriol Junqueras, de in de gevangenis geplaatste Jordi Sanchez (ANC) en Jordi Cuixart (Omnium) en de burgemeester van Barcelona Ada Colau. Verder zijn er nog beeldjes van de ex-regiopremier Artur Mas, de CUP woordvoerster Anna Gabriel, de ERC parlementariër Gabriel Rufián en de ontslagen Catalaanse politiechef Josep Lluis Trapero. Natuurlijk ontbreken ook niet de Spaanse politici zoals de minister-president Mariano Rajoy, de PSOE leider Pedro Sánchez, de Ciudadanos leider Albert Rivera, de Podemos leider Pablo Iglesias en de Spaanse Koning Felipe VI niet.

Wat zijn caganers

Op het eerste gezicht ziet het er raar en vies uit maar nader bekeken is het eigenlijk wel grappig, de caganer beeldjes in Catalonië. Op de kerst en ambachtelijke markten in de Catalaanse regio worden de beeldjes verkocht aan Catalanen zelf maar ook aan toeristen die de beeldjes wel grappig vinden. De achterliggende gedachte bij dit kleine figuurtje brengt de mens terug bij de basis, het idee dat alles wat de natuur geeft ook aan de natuur moet worden teruggegeven. Deze “gift” aan de natuur werd beschouwd als een vorm van wedergeboorte, want de mest garandeert de eigenaar van de grond een jaar vruchtbare grond en dus een goede oogst. Het werd dan ook als een eer en zegen beschouwd als iemand die “grote boodschap” op zijn land achterliet.

Oorsprong

Het is mogelijk dat de eerste beeldjes al uit de 16e eeuw stammen en tijdens de Spaanse bezetting van de Zuidelijke Nederlanden ook in Nederland en België geïntroduceerd zijn. In Vlaanderen bestaat namelijk een rookmannetje en door het introduceren van een zogenaamd rookpilletje in de holte van de mond kan dit mannetje een tijdje echt roken. In de kerststalletjes worden de caganers bijna altijd een beetje achteraf neergezet achter een struik. In het politiek getinte jaar zullen de caganers misschien nu wel een meer prominentere rol gaan krijgen onder de kerstboom of bij de kerststal. Wie weet misschien ook wel bij de Vlamingen die de Catalaanse strijd steunen.

De traditionele Caganer is een boer met een pet op en meestal een sigaret of pijp in zijn mond heeft, terwijl hij zijn behoeften doet en soms wordt hij ook afgebeeld met een stuk papier of krant in zijn hand voor het werk daarna. tegenwoordig worden er ieder jaar populaire figuren “te kakken gezet”.

Kerstmarkt Barcelona

Dus, mocht je deze maanden in Catalonië op bezoek zijn dan moet je zeker eens kijken naar de caganers, het zijn vreemde maar toch ook wel leuke souvenirs om mee naar huis te nemen. De grootste collectie caganers is altijd te vinden tijdens de Fira de Santa Llucía die elk jaar gehouden wordt rondom de Kathedraal van Barcelona, dit jaar tussen 24 november en 23 december.

Foto’s caganers: www.caganer.com

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top
×Close search
Zoeken