skip to Main Content

ETA kondigt permanent staakt-het-vuren af maar …

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – (Redactie) De Baskische terroristische afscheidingsbeweging ETA heeft maandag een permanent en controleerbaar staakt-het-vuren afgekondigd. “ETA heeft besloten om een permanent staakt-het-vuren af te kondigen dat gecontroleerd kan worden door de internationale gemeenscha”, aldus de verklaring van de drie personen die op een video te zien zijn. De regering ziet deze mededeling als een stap voorwaarts maar lang niet genoeg aangezien er niet gesproken wordt over het neerleggen van de wapens, aldus de minister van binnenlandse zaken Rubalcaba.

De ETA zinspeelde al langer op een blijvende wapenstilstand. De leider van de politieke vleugel van de ETA, de gedetineerde Arnaldo Otegi, maakte eind december al bekend dat hij bereid was het geweld definitief op te geven en via een vreedzame strategie te werken aan de vorming van een onafhankelijke Baskische staat. Op 5 september 2010 kondigde de ETA al aan alle gewelddadige acties op te schorten. Vier jaar daarvoor, op 22 maart 2006, kondigde de ETA voor het laatst een staakt-het-vuren aan maar werd dit 437 dagen later met de aanslag op een parkeerplaats op het vliegveld van Madrid-Barajas verbroken.

Sinds de ETA werd opgezet in 1959 zijn er tenminste acht staakt-het-vuren geweest die allemaal later zijn afgelast door aanslagen met vaak doden tot gevolg. Het bericht van maandag 10 januari 2011 was op video opgenomen en geplaatst op de website van de Baskische krant Gara die vaker door de ETA gebruikt wordt. Om het bericht internationaal te maken, werden er video’s in het Baskisch, Spaans en Engels opgenomen. De video werd geplaats rond 12.00 uur maar was al twee dagen eerder op 8 december opgenomen door de terroristische afscheidingsbeweging.

ETA decreta un alto el fuego permanente y verificable

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal, altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top

Send this to a friend