menu: rubrieken, zoeken & meer

¡Adiós mascarilla! in de openlucht in Spanje

¡Adiós mascarilla! in de openlucht in Spanje
Beeld: Canva

¡Adiós mascarilla! in de openlucht in Spanje

Dit artikel is 12 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Eindelijk is het zover, een moment waar veel inwoners en bezoekers van Spanje op hebben gewacht … het mondkapje mag af in de openlucht! Sinds donderdag 10 februari is het dragen van een ‘mascarilla’ niet meer verplicht in de openlucht en buitenruimtes. Het woord ‘verplicht’ is nu ‘aangeraden’ geworden want het Ministerie van Volksgezondheid raadt het dragen van mondkapjes nog wel aan, zeker wanneer de anderhalve meter afstand niet gehandhaafd kan worden en wanneer het erg druk is.

Op woensdag 9 februari werd de BOE-A-2022-2062 in de officiële Staatscourant gepubliceerd waarmee de dag daarna, op donderdag 10 februari, een einde is gekomen aan de ‘obligatoriedad del uso de mascarillas en el exterior’. 

Vanaf nu moet het mondkapje nog wel gedragen worden door personen vanaf 6 jaar in gesloten openbare en publieke ruimtes (binnenruimtes) en bij grote evenementen die plaatsvinden in de buitenlucht waarbij de deelnemers (publiek) staat. Als de deelnemers bij deze evenementen zitten moet het mondkapje gedragen worden wanneer de 1,5 meter afstand niet gehandhaafd kan worden.

Voor personen met een medische indicatie of ademhalingsproblemen, handicap of gedragsproblemen gelden uitzonderingen en hoeft geen mondkapje gedragen te worden wanneer dat voor iedereen wel verplicht is. Wanneer het vanwege de activiteit of handeling niet mogelijk is om een mondkapje te dragen (zoals o.a. drinken en eten) hoef je in binnenruimtes ook geen mondkapje te dragen.

Kinderen hoeven op school tijdens de pauze op de speelplaats ook geen mondkapje meer te dragen, iets wat nog wel verplicht is in de klaslokalen, gangen en andere binnenruimtes.

Sinds 24 december 2021 was het vanwege de Omicron-variant weer verplicht om altijd een mondkapje te dragen, ongeacht waar en ongeacht of de anderhalve meter afstand gehandhaafd kon worden. Het ging om een tijdelijke corona-maatregel die dus sinds donderdag 10 februari niet meer geldt.