¡Adiós mascarilla! in de openlucht in Spanje

¡Adiós mascarilla! in de openlucht in Spanje
Beeld: Canva

¡Adiós mascarilla! in de openlucht in Spanje

MADRID – Eindelijk is het zover, een moment waar veel inwoners en bezoekers van Spanje op hebben gewacht … het mondkapje mag af in de openlucht! Sinds donderdag 10 februari is het dragen van een ‘mascarilla’ niet meer verplicht in de openlucht en buitenruimtes. Het woord ‘verplicht’ is nu ‘aangeraden’ geworden want het Ministerie van Volksgezondheid raadt het dragen van mondkapjes nog wel aan, zeker wanneer de anderhalve meter afstand niet gehandhaafd kan worden en wanneer het erg druk is.

Op woensdag 9 februari werd de BOE-A-2022-2062 in de officiële Staatscourant gepubliceerd waarmee de dag daarna, op donderdag 10 februari, een einde is gekomen aan de ‘obligatoriedad del uso de mascarillas en el exterior’. 

Vanaf nu moet het mondkapje nog wel gedragen worden door personen vanaf 6 jaar in gesloten openbare en publieke ruimtes (binnenruimtes) en bij grote evenementen die plaatsvinden in de buitenlucht waarbij de deelnemers (publiek) staat. Als de deelnemers bij deze evenementen zitten moet het mondkapje gedragen worden wanneer de 1,5 meter afstand niet gehandhaafd kan worden.

Voor personen met een medische indicatie of ademhalingsproblemen, handicap of gedragsproblemen gelden uitzonderingen en hoeft geen mondkapje gedragen te worden wanneer dat voor iedereen wel verplicht is. Wanneer het vanwege de activiteit of handeling niet mogelijk is om een mondkapje te dragen (zoals o.a. drinken en eten) hoef je in binnenruimtes ook geen mondkapje te dragen.

Kinderen hoeven op school tijdens de pauze op de speelplaats ook geen mondkapje meer te dragen, iets wat nog wel verplicht is in de klaslokalen, gangen en andere binnenruimtes.

Sinds 24 december 2021 was het vanwege de Omicron-variant weer verplicht om altijd een mondkapje te dragen, ongeacht waar en ongeacht of de anderhalve meter afstand gehandhaafd kon worden. Het ging om een tijdelijke corona-maatregel die dus sinds donderdag 10 februari niet meer geldt.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.