skip to Main Content
40 verdachten opgeroepen in grote “Gürtel” fraude- en corruptiezaak in Spanje

40 verdachten opgeroepen in grote “Gürtel” fraude- en corruptiezaak in Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

gurtel1MADRID – De rechter Pablo Ruz heeft, daags voor dat hij plaats moet maken voor een vervangende collega, 40 verdachten opgeroepen om voor de rechter te verschijnen. Deze verdachten, waaronder drie ex penningmeesters van de Partido Popular, zijn verdachten in de allesomvattende en wellicht wel grootste fraude- en corruptiezaak ooit in Spanje genaamd Gürtel. Er is nog geen datum bekend wanneer de rechtszaak zal beginnen.

Na een onderzoek van meer dan zes jaar meent rechter Pablo Ruz dat het nu tijd is om de 40 verdachten op te roepen en hen een straf toe te gaan kennen. Al deze verdachten waren betrokken bij een enorm fraude- en corruptieschandaal tussen 1999 en 2009 waarbij niet alleen zakenmensen betrokken waren maar ook politici, met name van de regerende PP partij.

Onder de verdachten bevinden zich drie ex penningmeesters van de Partido Popular (PP) uit Madrid waaronder ook de bekende Luis Barcenas. Alle verdachten samen moeten een enorm bedrag van 449 miljoen euro aan borg betalen. De grootste borg is voor Barcenas die met 88 miljoen euro zijn vrijheid zou kunnen kopen maar uiteraard dat geld niet heeft. De zakenman Francisco Correa moet 60 miljoen euro ophoesten voor zijn vrijheid terwijl andere verdachten de rest van het totaalbedrag moeten overhandigen mochten ze op vrije voeten willen blijven.

De Gürtel zaak komt als zeer ongelegen voor president Mariano Rajoy die ziet hoe ex leden van zijn politie partij betrokken zijn bij weer een ander fraude en corruptieschandaal. En dat allemaal in een verkiezingsjaar met lokale, regionale en waarschijnlijk nationale verkiezingen. Waarschijnlijk had men binnen de PP de hoop dat rechter Pablo Ruz, nog voordat hij eind maart zijn baan aan een ander moet overhandigen, de zaak niet rond zou kunnen krijgen maar niets is minder waar nu Ruz de verdachten heeft opgeroepen zich in de nabije toekomst te melden voor de rechtszaak – (Remco Stoffer)

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top
×Close search
Zoeken