skip to Main Content
Spanje is ook in de ban van het hindoeïstische en kleurrijke Holifeest

Spanje is ook in de ban van het hindoeïstische en kleurrijke Holifeest

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Wellicht heb je het wel eens gezien, honderden tot duizenden mensen die dansen op straat en dankzij poeders multi gekleurd zijn. Dat heet het Holifeest, een hindoeïstisch feest dat jaarlijks rond de maand maart gevierd wordt en in feite een combinatie is van een lentefeest, een feest van de overwinning van het goede op het kwade en een Nieuwjaarsfeest. Dit jaar werd het holifeest of Holi-Phagwas reeds begin maart gevierd op 1 en 2 maart maar de komende maanden kun je het feest ook meemaken in Spanje.

Volgens de gregoriaanse kalender wordt het Holifeest in het voorjaar gevierd en in de hindoekalender op de dag na de volle maan van de maand Phaalguna. Naar deze maand is dit feest ook genoemd, Phagua/Phagwa. Op de dag van de volle maan vindt Holikadahan plaats. Bastantpanchami, Shivaratri, Holikadahan en Holi zijn hindoe-gedenkdagen in het hindoeïstische jaargetijde Basant. Het Holifeest wordt gevierd met dans, zang, versnaperingen, het strooien met gekleurd poeder, parfum (Goellaal) en het sprenkelen van gekleurd water (Abier).

De Spanjaarden houden altijd wel van een feestje en dus worden er al enkele jaren ook varianten op het Holifeest georganiseerd in Spanje. Deze vallen niet zoals de Hindoekalender samen met het oorspronkelijke feest maar worden gehouden in april, mei en andere maanden. Hieronder een kort overzicht van de belangrijkste en grootste Holifeesten in Spanje.

17 maart – Holi Life Neon

Voor het eerst zal er een combinatie zijn van een Holi run en een neon of blacklight feest na afloop. Dit moet plaatsvinden in de gemeente Parla in Madrid op zaterdag 17 maart. Er is een run van 5 kilometer en aansluitend een “fiesta neon” wat uiteraard bol staat van de holi kleuren. De renwedstrijd begint om 19 uur en men dient zich van te voren in te schrijven. Meer informatie lees je hier.

18 maart – Holi Sabadell

Een van de eerste Holifesten in Spanje is die in de gemeente Sabadell, nabij Barcelona. Op zondag 18 maart vanaf 11 uur zal alweer voor het 10e jaar het Holi Sabadell feest gehouden worden. Dit vindt plaats in het Amfitheater van het Parc de Catalunya in de gemeente Sabadell. Ook dit jaar verwacht de organisatie weer zo’n 10.000 deelnemers aan dit gratis feest. Meer informatie lees je hier.

8 april – Holi Run Badalona

Het derde Holifeest in Catalonië wordt gehouden op 8 april waarbij dit niet alleen een feest is maar ook een sportief evenement ofwel de Holi Run georganiseerd door Holi life. Om 11 uur begint de renwedstrijd waarvoor je jezelf van te voren dient in te schrijven. Het is alweer de derde editie van deze kleurrijke renwedstrijd. Meer informatie lees je hier.

15 april – Holi Festival Barcelona

Dit jaar wordt alweer de 8e editie gevierd van het Holi Barcelona Festival wat moet plaatsvinden op 15 april tussen 11 uur en 18.30 uur in de gemeente Santa Coloma de Gramenet in het Parque de Can Zam. Het is een gratis te bezoeken festival met muziek, dans, theater en uiteraard het gekleurde poeder. Meer informatie lees je hier.

22 september – HOLI colours Málaga

Holi Colours organiseert op 22 september een HOLI feest in Málaga met DJ’s, optredens, veel kleur en een fantastische sfeer voor jong en oud. Meer informatie lees je hier.

6 oktober – HOLI Colours San Pedro de Alcantra

Op 6 oktober vindt in San Pedro de Alcantara aan de Costa del Sol (net onder Marbella) het HOLI Colours festival editie “fluor” plaats. Entreekaarten zijn hier te verkrijgen voor 12 euro. Er zijn verschillende DJ’s, optredens en uiteraard veel kleurige poeder.  Meer informatie lees je hier.

Meer data en plaatsen volgen…

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken