skip to Main Content
Plan B in plaats van Ikea in Tarragona is winkelcentrum van Nederlanders
Puerta de Algete / Madrid (Ten Brinke)

Plan B in plaats van Ikea in Tarragona is winkelcentrum van Nederlanders

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

TARRAGONA – Het lijkt erop dat de gemeente Tarragona zich erbij heeft neergelegd dat de Ikea niet meer naar de hoofdstad van de Costa Dorada zal komen. Het Zweedse meubelconcern lijkt geen zin meer te hebben om de eerste vestiging buiten de provincie Barcelona in Tarragona te openen en dus moet de gemeente op zoek naar een andere kandidaat met een plan B.

Het was 2007 dat de eerste geruchten de kop op staken dat de Ikea naar Tarragona wilde komen. Na vele jaren van administratieve en bureaucratische problemen leek het erop dat de Ikea dan toch eindelijk zou komen, eerst in 2012, toen in 2014 en 2015 en toen weer in 2018 en …. toen was het einde verhaal blijkbaar. Het lijkt erop dat Ikea voor een ander business model gaat met kleinere winkels en meer verkoop via internet zoals we hier al eens schreven.

En dus met Ikea in het geheugen moest de gemeente op zoek naar andere gegadigden voor het stuk grond want er worden immers woningen/huizen/appartementen voor 4.000 mensen gebouwd in Campclar langs de T-11 weg en tegenover het commerciële centrum Les Gavarres.

Nederlanders

In de krant Diari de Tarragona spreekt men nu over twee gegadigden, de Spaanse projectontwikkelaar Bogaris en het Nederlandse Ten Brinke. Het Nederlandse bouwbedrijf heeft aan de Catalaanse krant bevestigd dat ze interesse hebben om in Tarragona een winkelcentrum te bouwen in de lijn met het complex Puerta de Algete dat men vorig jaar 15 november opende in de provincie Madrid.

Volgens de lokale krant heeft Ten Brinke veel ervaring met grote projecten en heeft het bedrijf goede contacten met grote merken zoals Aldi, Burger King, Ahorramás, Shell, Midas en Dulces Tentaciones. Het volgende project dat reeds bevestigd is, is een winkelcentrum in San Fernando in Cádiz.

Spanjaarden

De andere kandidaat voor het terrein is het Spaanse bedrijf Bogaris die reeds op meerdere plaatsen in het land en andere landen winkelcentra heeft met een totaal van 95 centra.

Vorig jaar opende Bogaris nog Torrecárdenas in de provincie Almería met bekende winkels zoals Mercadona, Leroy Merlin, Zara, Media Markt, Primark, Sfera en Yelmo Cines.

Dus

Dus waarschijnlijk zal de Ikea in Tarragona niet meer doorgaan en zal er een ander winkelcentrum voor in de plaats komen. Dat houdt in dat de inwoners van de provincie Tarragona maar ook Castellón (Comunidad Valenciana) aangewezen zijn op de drie Ikea vestigingen (Hospitalet de llobregat, Sabadell, Badalona) bij Barcelona.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 8 reacties
 1. Les Gavarres is een winkelcentrum Amerikaanse stijl, een industrieterrein omringd door autowegen en je gaat er ook met de auto heen en rijdt van de ene naar de andere winkel. Daar bestaan er wel meer van.

  Op zich een goede plek voor de Ikea. Ik denk dat bureaucratie geen rol speelt, ze hebben al heel veel Ikea’s in het land geopend. Wat waarschijnlijk dwars zit is de Catalaanse isolementspolitiek.

 2. Ik dacht dat in Nederland de bureaucratie en regelgeving al zo moeilijk was, maar in Spanje bakken ze het kennelijk nog bruiner! Komt dat misschien ook door het klimaat?! -lol- Overigens wel jammer dat er zover ik weet (nog) geen Ikea zal komen tussen Barcelona en Valencia? Eén ding wil ik nog wel kwijt. Redactioneel vind ik vrij veel best, maar het spreken en schrijven over DE Ikea en o.a. ook DE Blokker, dus ook DE Kruidvat enz. is voor mij best irritant en ik vermoed niet alleen voor mij. Sorry redactie, ik moest dit even kwijt. Verder niets dan lof voor jullie berichtgeving, met of zonder taalfouten zal me een biet zijn, als het maar leesbaar is, dus dat gezever over een d of een t en dergelijke moet echt maar eens afgelopen zijn!

 3. Het lijkt me een logisch gevolg dat door de bureaucratie, administratieve fouten, de meest kromme wetgevingen en verandering op de markt grote bedrijven zoals IKEA, Uber etc de beslissing maken om niet meer verder te investeren. Ook voor de kleinere onderneming wordt opstarten haast onmogelijk gemaakt. Er wordt voor de middenstand hoge eisen en regelwetgeving opgesteld terwijl het met opkomst van internet deze het al moeilijk genoeg hebben.

  1. Jan, mee eens.
   Als ondernemer was ik al eerder afgehaakt door dat oeverloze gemekker van de lokale overheid.
   Graag of helemaal niet, dan maar elders je geluk zoeken….
   Weer een stuk werkgelegenheid wat (voorlopig) wegvalt.
   Het shopping gebeuren in Tarragona “les Gavarres” is het duidelijke gevolg van incompetente planning uit het verleden, logistiek gezien is het een onoverzichtelijke chaos, zeg maar een bende en je mag je afvragen welke verkeers-ingenieurs de toegangswegen/infra-structuur hebben ontworpen voor dit afgrijselijke en uiterst ongezellige “winkelcentrum”.
   Goed gedaan Ikea, blijf daar maar lekker weg.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken