De ‘sabio tranquilo’ coronavirus expert: Fernando Simón

De ‘sabio tranquilo’ coronavirus expert: Fernando Simón
Beeld: Fernando Simón / Europa Press
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Het mag duidelijk zijn dat de wereld een nieuwe crisis heeft, een COVID-19 crisis, coronavirus crisis of zoals sommigen het noemen de crisis van het ‘paniekvirus’. In Spanje is er hoofdzakelijk één persoon die zorgt voor de dagelijkse communicatie over alles wat met het coronavirus te maken heeft. We hebben het over de ‘sabio tranquilo’ ofwel Fernando Simón.

Er gaat geen moment voorbij of deze man met grijs haar, schorre stem en een ongeschoren baard van 2 dagen zonder doktersjas of net pak is op de Spaanse televisie te zien. We hebben het over de directeur van het Centrum voor gezondheidswaarschuwingen en noodsituaties (Centro de Alertas y Emergencias sanitarias) die overuren maakt nu Spanje te maken heeft met het coronavirus.

Naast de minister van Volksgezondheid, die wel netjes in een pak met stropdas zijn dagelijkse persconferentie houdt, is Fernando Simón de man die de Spanjaarden voorziet van alle nuttige en actuele informatie over het coronavirus. Dat doet de arts en onderzoeker op een kalme en vriendelijke maar tegelijkertijd professioneel en makkelijk te begrijpen manier.

Ondanks de ernst van de situatie weet Fernando Simón waar hij het over heeft en heeft hij een antwoord, dat te begrijpen is, op alle vragen van journalisten. En dat is maar goed ook want vanwege dit imago is er (nog) geen collectieve paniek in Spanje wat betreft het coronavirus al laat de arts duidelijk weten dat men ook niet te licht moet nadenken over dit virus waarbij het gebruik van gezond verstand nodig is.

Wie

De nu 57-jarige Fernando Simón werd in 1963 in Zaragoza (Aragón) geboren en wist van jongs af aan dat hij arts wilde worden. Na zijn studie in Zaragoza, Madrid, Frankrijk en Groot Brittannië besloot hij voor verschillende niet-gouvernementele organisaties te gaan werken in verschillende landen zoals Burundi (ten tijde van de oorlog), Guatemala, Ecuador en Mozambique. 

Fernando Simón is getrouwd en heeft drie kinderen en is niet aanwezig op de sociale media. Hij vraagt aan zijn kinderen wat mensen op Twitter en Facebook over hem zeggen. Samen met zijn familie woonde hij tot 1998 in Afrika waarna ze besloten terug te keren, hoofdzakelijk voor zijn kinderen.

Tussen 2003 en 2011 werkte Simón als baas van de Unidad de Alerta y Respuesta bij het Instituto Español de Salud Carlos III gevolgd door een baan als nationale coördinator bij het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding. 

Sinds 2014 is Fernando Simón de directeur van het Centrum voor Coördinatie van gezondheidswaarschuwingen en noodsituaties (Centro de Alertas y Emergencias sanitarias) en geeft hij les bij de Escuela Nacional de Sanidad bij het Instituto Español de Salud Carlos III.

Ebola crisis

Ten tijde van de ebola crisis in 2014 en de paniek die daarbij om de hoek kwam kijken, was Fernando Simón al te zien op de Spaanse tv als spreekbuis voor de toenmalige regering. Die regering stond toen onder leiding van de Partido Popular (PP) met Mariano Rajoy als premier van Spanje. 

Ana Mato was toen de minister van Volksgezondheid maar met haar nerveuze en onzekere houding en onbeantwoorde vragen vanwege het ontbreken van de kennis, werd Fernando Simón ingeschakeld om het Spaanse volk en de journalisten toe te spreken.

Nu men in Spanje en wereldwijd te maken heeft met de coronavirus crisis heeft de huidige regering van Pedro Sánchez ervoor gekozen weer gebruik te maken van de kennis en kalmte van Fernando Simón, de man die nu handtekeningen op straat uitdeelt en een van Spanje’s herkenbaarste personen is geworden.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.