menu: rubrieken, zoeken & meer

Half miljoen Spanjaarden hebben tijdens de corona-crisis voor het eerst hulp gevraagd bij Caritas

Half miljoen Spanjaarden hebben tijdens de corona-crisis voor het eerst hulp gevraagd bij Caritas
Beeld: Europa Press

Half miljoen Spanjaarden hebben tijdens de corona-crisis voor het eerst hulp gevraagd bij Caritas

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Zonder twijfel zorgt de corona-crisis ook voor en sociale crisis in Spanje. Volgens het 2020 jaarrapport van Caritas zijn er vorig jaar een half miljoen inwoners van Spanje geweest die voor het eerst hulp hebben gevraagd aan Caritas. De katholieke hulporganisatie spreekt over een ‘tsunami social’ waarbij ook aangegeven wordt dat het einde nog niet in zicht is.

Caritas heeft vorig jaar 35% meer mensen geholpen dan in heel 2019. De hoofdschuldige is de corona-pandemie en de daarbij horende crisis die ontstaan is door alle corona-maatregelen en beperkingen waardoor veel inwoners van Spanje in financiële problemen zijn gekomen. 

Daaronder dus ook veel inwoners van Spanje die voor het eerst hebben aangeklopt voor een vorm van sociale hulp. Daarbij wordt gesproken over iets meer dan één op de vier hulpzoekenden ofwel 26% van het totaal die nooit vóór de huidige sociale-corona-crisis hulp hebben gezocht bij Caritas.

Over heel 2020 gezien zijn er 35% meer personen bijgekomen die hulp nodig hadden in Spanje maar tijdens de piek van de eerste corona-golf was dat zelfs een stijging van 57%. 

Gelukkig spreekt Caritas ook over een explosie van solidariteit omdat Caritas 65 miljoen euro bij elkaar wist te sprokkelen van particulieren, bedrijven en instellingen. Verder is het aantal vrijwilligers in 2020 ook gestegen met meer dan 6.000 personen.

Wat is Caritas?

Caritas is een katholieke internationale hulporganisatie die vertegenwoordigd is in 165 landen. Deze landelijke organisaties vormen samen Caritas Internationalis met hoofdzetel in Vaticaanstad. 

De organisatie richt zich op het lenigen van armoede en bestrijden van sociale onrechtvaardigheid. Ze is bekend vanwege haar programma’s voor het geven van noodhulp, het ondersteunen van projecten van hulporganisaties en het beheren van instellingen en voorzieningen in de gezondheids- of welzijnszorg.