skip to Main Content
Stranden van de provincie Castellón hebben een alarm vanwege kwallenplaag
Wikimedia

Stranden van de provincie Castellón hebben een alarm vanwege kwallenplaag

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Parelkwallenplaag voor de kust van Castellón

Wikimedia

CASTELLÓN – De stranden in de Valenciaanse provincie Castellón hebben van de autoriteiten een alarm gekregen vanwege grote aantallen kwallen die de kust gaan naderen of al genaderd zijn. Het gaat in dit geval niet om de alom gevreesde en potentieel gevaarlijke Portugese oorlogsschepen kwallen maar om de tweede gevaarlijke kwallensoort, de parelkwal.

De laatste weken werden er steeds meer exemplaren van de carabela portuguesa kwal of Portugese oorlogsschip kwal gevonden op stranden of gezien in de zee voor de kust van Andalusië, Murcia, Comunidad Valenciana, Balearen en Catalonië. In deze laatste regio had men ook last van een invasie van de zogenaamde bezaantjes ofwel medusa velero in het Spaans, ongevaarlijk voor mens en dier.

Parelkwallen

In het geval van de kust voor Castellón kan er echter gesproken worden van grote aantallen parelkwallen die ook wel pelagia noctiluca genoemd worden in het Latijns en in het Spaans de naam “medusa luminescente” hebben gekregen, een rose gekleurde en lichtgevende kwal die als plaag gezien wordt.

Vervelend en pijnlijk

De medusa luminescente kan oplichten in het donker en heeft een diameter van 10 cm, heeft 8 tentakels en 8 lange draden bedekt met netelcellen, deze kunnen een lengte bereiken van 3 meter. Deze soort komt voornamelijk voor aan de Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee.

Bij aanraking met deze kwal kan ernstige pijn ontstaan. Andere symptomen zijn jeuk, het rood worden en opzwellen van de huid, duizeligheid, misselijkheid en braken.

[su_note]Leestip: Welke kwallen komen voor in Spanje[/su_note]

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken