skip to Main Content
Enquête over de zomer/wintertijd binnen de Europese Unie kan nu ingevuld worden
123rf

Enquête over de zomer/wintertijd binnen de Europese Unie kan nu ingevuld worden

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Enquête over de zomer/wintertijd binnen de EU

123rf

MADRID – Er zijn voorstanders en er zijn tegenstanders. Er zijn inwoners van de Europese Unie die vinden dat alles moet blijven zoals het nu is en er zijn anderen die af willen van dat onnozele en achterhaalde systeem van zomer- en wintertijd. De Europese Commissie heeft alle ingezeten van de EU-lidstaten nu de kans gegeven een enquête in te vullen over de toekomst van de zomertijdregeling.

Naar aanleiding van verzoeken van burgers, het Europees Parlement en sommige EU-lidstaten, heeft de Europese Commissie besloten een onderzoek in te stellen naar de werking van de huidige zomertijdregeling in de EU, en te beoordelen of deze al dan niet moet worden gewijzigd. Meer informatie daarover is HIER in het Nederlands te lezen of HIER in het Spaans.

Mening

De Europese Commissie is benieuwd naar de mening van Europese burgers, belanghebbenden en lidstaten over de huidige regeling en eventuele wijzigingen. Daarom heeft de Europese Commissie (EC) een online-vragenlijst beschikbaar gesteld in alle officiële talen van de EU behalve het Iers. Er mag ook in al deze talen gereageerd worden maar toch vraagt de EC om indien mogelijk in het Engels te antwoorden (zodat de verwerking sneller gaat).

Europese zomertijd, waar gaat het om?

Volgens de huidige zomertijdregeling in de EU moet de klok twee keer per jaar worden verzet om rekening te houden met de tijdstippen waarop de zon opkomt en ondergaat, en zo beter te profiteren van het beschikbare daglicht.

De meeste EU-landen doen dat al lang, sommige sinds de eerste of tweede wereldoorlog, andere sinds de oliecrisis in de jaren 70. Oorspronkelijk werd de zomertijd vooral ingevoerd om energie te sparen. Maar er waren ook andere redenen zoals verkeersveiligheid, vrijetijdsbesteding (je kunt meer doen als het ‘s avonds langer licht is) of gewoon om aan te sluiten bij de buurlanden of belangrijke handelspartners.

De eerste afspraken over de zomertijd op EU-niveau dateren van de jaren 80 en liggen momenteel vast in Richtlijn 2000/84/EG. In die richtlijn staat dat de EU-landen moeten overschakelen op de zomertijd op de laatste zondag van maart, en weer terug moeten gaan naar de wintertijd op de laatste zondag van oktober. Met die wetgeving wilde de EU de bestaande nationale zomertijdregelingen, die nogal uiteenliepen, harmoniseren zodat alle landen in de interne markt voortaan op hetzelfde moment de klok zouden verzetten.

Daarnaast, maar los van de EU-afspraken, zijn de EU-landen verdeeld in drie verschillende tijdzones met elk een eigen standaardtijd. De standaardtijd als zodanig is niet afhankelijk van de EU-regels over de zomertijd, en dus ook niet van een eventuele wijziging van die EU-regels.

Natuurlijk varieert de hoeveelheid daglicht naargelang van de ligging van elk land. In de noordelijke EU-landen zijn de verschillen tussen de seizoenen vrij groot, met donkere winters en weinig zonlicht enerzijds en lichte zomers met korte nachten anderzijds. In de zuidelijkste lidstaten van de EU zijn de verschillen tussen zomer en winter, als het gaat om de hoeveelheid daglicht, dan weer erg klein.

Ga HIER direct naar de website waar de online-vragenlijst te vinden is (in het Nederlands) en ook meteen ingevuld kan worden. Ben jij voorstander of tegenstander? Wil jij dat alles zo blijft of is het tijd voor verandering?

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 8 reacties
  1. Bedankt Remco, in Nederland is hier niets over bekend gemaakt.
    Ik heb het meteen ingevuld.

  2. Tja, als ik op ‘online-vragenlijst’ klik krijg ik inderdaad een Engelstalige pagina. Rechtsboven staat ‘Language’ en dat betekent ‘taal’. Als je daarop klikt verschijnt er een lijst van beschikbare talen. Als je ‘Nederlands’ selecteert verschijnt de Nederlandstalige versie van de vragenlijst. Niet zo moeilijk, maar het is niet aan iedereen gegeven natuurlijk.

  3. Wat ik ook probeer, hij komt alleen in het Engels op. Ik vul hem dus niet in.

  4. Uiteraard zal ik dit niet in het Engels invullen. Deze taal wordt na de brexit in geen enkel land gesproken, behalve Ierland . En laten ze nu net die taal niet gebruiken! Achterlijk volk, daar in Brussel.

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken