skip to Main Content
Gaat Puigdemont een “symbolische” of een “unilaterale” afscheiding aankondigen op dinsdag? (2017)

Gaat Puigdemont een “symbolische” of een “unilaterale” afscheiding aankondigen op dinsdag? (2017)

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

BARCELONA – Vandaag dinsdag 10 oktober wordt om 18.00 uur bekend wat de regioleider van Catalonië Carles Puigdemont gaat beslissen rondom de afscheiding van Spanje. Wordt het een unilaterale afscheiding, een zogenaamde Declaración Unilateral de Independencia (DUI) of wordt het een symbolische afscheiding naar het voorbeeld van Slovenië. Volgens de Europarlementariër van de PDeCAT partij Marta Pascal gaat dat laatste gebeuren.

Scenario 1: Puigdemont geeft om 18.00 uur voor het Catalaanse parlement de definitieve uitslag van het (illegale) referendum van 1 oktober en zal de beslissing laten afhangen van de 2 miljoen SI stemmers. Dat wil zeggen dat Puigdemont een zogenaamde unilaterale afscheiding zal aankondigen waarbij Catalonië zich zonder toestemming van de centrale regering zelfstandig verklaart. Deze afscheiding zal niet meteen zijn maar een proces. De centrale regering zal dit niet accepteren en het zogenaamde artikel 155 in werking laten treden waarbij Puigdemont, Junqueras en het hele Catalaanse parlement en regering ontbonden kan worden en Puigdemont en andere politici gevangen genomen kunnen worden. Dat is een somber scenario want dit zal voor heel veel onrust gaan zorgen waarbij de politie en wellicht wel het leger moet optreden.

Scenario 2: Puigdemont verklaart een zogenaamde symbolische afscheiding waarbij er niet daadwerkelijk een unilaterale afscheiding zal plaatsvinden maar wel symbolisch als eerbetoon aan de uitslag van het referendum. Dit is eigenlijk een afscheiding maar die wordt meteen weer afgelast en voor maanden in de ijskast gezet. Gedurende de tijd dat deze afscheiding op een laag pitje staat wil Catalonië op internationaal niveau erkenning en steun zoeken en proberen met de Spaanse centrale regering tot een overeenkomst te komen. Dit systeem werd ook gebruikt in Slovenië waar ongeveer eenzelfde situatie plaatsvond.

Slovenië?

Slovenië werd een soevereine staat nadat het op 25 juni 1991 zijn onafhankelijkheid uitriep, een proces wat te vergelijken is met wat er nu gebeurd in Catalonië met als enige grote verschil de tiendaagse oorlog die na de onafhankelijkheidsverklaring volgde. De eerste manoeuvres van deze oorlog vonden plaats op 26 juni, de gevechten duurden van 27 juni tot een staakt-het-vuren op 3 juli, waarna de vrede werd getekend op 7 juli met het Akkoord van Brioni, waarmee de Sloveense onafhankelijkheid door Joegoslavië werd erkend. Vóór de onafhankelijkheidsverklaring maakte Slovenië deel uit van het voormalige Joegoslavië als (Socialistische) Republiek Slovenië. Op 1 mei 2004 werd Slovenië lid van de EU. Sinds 2007 hanteert Slovenië de euro als betaalmiddel.

Laten we vooral hopen dat het niet zover zal gaan komen dat er een (burger) oorlog uitbreekt tussen Catalonië en Spanje, iets wat door geen enkel land ter wereld geaccepteerd zal worden en waarbij Catalonië er alleen voor zal staan en op geen enkele steun van andere landen kan rekenen. Uiteraard is dit het meest erge scenario zijn waar niemand op zit te wachten.

Beslissing Puigdemont

Wat er gaat gebeuren zullen we vandaag dinsdag 10 oktober na 18.00 uur weten maar of deze beslissing in het geval van een symbolische actie geaccepteerd zal worden door de extremistische CUP partij en overige partijen van Junts Pel Si is nog maar de vraag. Ook de grootste separatistische organisatie ANC zet grote druk op regiopremier Puigdemont die ook nog eens door de burgemeester van Barcelona Ada Colau onder druk werd gezet om, ondanks de moeilijke situatie, tot een overleg te komen met de Spaanse centrale regering die volgens de burgemeester ook flexibeler moet zijn.

Dinsdagmiddag zal de hele wereld weten wat de toekomst van Catalonië wordt waarbij er dus meerdere mogelijkheden zijn waarbij gehoopt mag worden dat alle betrokken partijen eindelijk eens hun hoofd gaan gebruiken en ergere situaties voorkomwn kunnen worden.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 5 reacties
  1. Hopelijk zal Spanje in beide situaties direct optreden. Een symbolische onafhankelijkheidsverklaring is ook zeer onwenselijk omdat de wond dan maar blijft dooretteren. Het wordt tijd dat de Catalanen zich gaan beseffen dat ze 40 jaar geleden hebben besloten onderdeel uit te maken van een verenigd Spanje en dat afscheiding, zolang de democratische rechtsstaat naar behoren functioneert, geen optie is. Catalonië is het verwende kind dat, als het zijn zin niet krijgt, krijsend de kamer uitloopt.
    Als Spanje slim is wordt er nu gelijk doorgepakt en wordt er nieuwe wetgeving ingevoerd, die het bedrijven van separatisme in de politiek strafbaar gaat stellen (want ondermijning van de rechtsstaat). Politieke partijen moeten zich weer bezig gaan houden met vormgeven aan de samenleving en het behartigen van de belangen van alle burgers. JxS dient zo snel mogelijk te worden ontbonden.

  2. Deze rat heeft zijn centen allang veilig gesteld in het buitenland. Ik hoop dat hij vandaag, voor hij überhaupt iets kan zeggen, al opgepakt wordt en achter de tralies belandt, waar dit soort figuren thuishoort!

  3. In El Mundo is te zien hoe de mossos die het Catalaans parlement “beschermen” semiautomatische wapens dragen. Gaan ze dat gebruiken tegen demonstranten?

    1. De taken van de Mossos zijn op bevel van de hoogste instanties ingeperkt .
      Zal wel alles te maken hebben met hun slappe optreden tijdens het illegale referendum . Hun baas, Trapero, is hiervoor in Madrid al op het matje geroepen.

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken