skip to Main Content
Een op de vijf Spanjaarden heeft te maken met geluidsoverlast wat invloed heeft op de gezondheid

Een op de vijf Spanjaarden heeft te maken met geluidsoverlast wat invloed heeft op de gezondheid

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Bijna 20% van de inwoners van Spanje heeft dagelijks te maken met geluidsoverlast wat van invloed is of kan zijn op de gezondheid. Dat valt te lezen in een onderzoek van de World Health Organization. Het wonen dichtbij grote wegen, vliegvelden of in het drukke centrum van een stad hebben op de lange duur invloed op de gezondheid en kan meer ziektes veroorzaken.

In Spanje wonen 9 miljoen mensen die dagelijks te maken hebben met geluidsoverlast wat op den duur van invloed zal zijn op de gezondheid van de personen. Steden als Vigo, Girona, Barcelona, Logroño, Madrid en Castellón worden genoemd als steden waar men veel te maken heeft met geluidsoverlast en waar men onder andere te maken heeft met slaapstoornissen, hart- en vaatziekten, dementie, stress, prikkelbaarheid en gehoorverlies.

Buiten het feit dat Spanje zo’n beetje het luidruchtigste volk van Europa is, heeft men in Spanje ook te maken met veel geluidsoverlast op straat en/of het werk. Te denken valt aan bouw- en schoonmaakwerkzaamheden, het auto- vlieg- en treinverkeer en de overlast van geluid op straat wat van alles en nog wat kan zijn.

Wat betreft het verkeer is de stad Alicante de plaats waar de meeste wegen te vinden zijn die geluidsoverlast veroorzaken, niet alleen overdag maar zelfs nog meer ‘s-nachts. Wat betreft vliegvelden is de stad Madrid waar de meeste mensen last hebben van het vliegveld Madrid-Barajas gevolgd door het vliegveld van Ibiza en Alicante-Elche.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 3 reacties
 1. En dan te bedenken dat er zoveel toeristen zo overtuigend overkomen bij anderen , als er wordt gevraagd en hoe was het de vakantie in Spanje. Dan hoor je in veel gevallen meer positieve antwoorden dan de veel mindere ervaringen niet echt volledig zou ik zeggen. Dan komt waarschijnlijk door het overheersende vakantie gevoel . Dat zou kunnen , maar dat geeft niet een duidelijk beeld van de realliteit. De feiten zoals ik heb ervaren. Op veel toeristische plaatsen is het druk en veel uitstoot van uitlaatgassen. De warmte met weinig of geen wind . Dat hakt er in. Dat er genoeg andere plaatsen zijn met veel minder drukte die zijn er ook.

  De keuze van vakantie vieren de ene zoekt de drukte op de ander niet ! Als boulevards en straten door woongebieden ontlast worden van extreme verkeersdrukte. Dat zal een hoop lawaai minder zijn. En minder stank. Dat valt tegen als de huizen en villa,s bergopwaarts zijn gebouwd. Elektrisch rijden zal misschien de juiste oplossing zijn. Spanjaarden maken herrie ok. Net als anderen nationaliteiten . Ik zie niet zoveel verschil dan heb je mijn familie nog niet meegemaakt en dat zijn hollanders. Vakantie stemming is nu eenmaal duidelijk aanwezig. Er zijn grenzen het moet wel leuk blijven . Alcohol heeft voor velen de normen en waarden ver achter zich gelaten en zijn helemaal los van de pot. Werkzaamheden zijn op rare tijden erg irritant. Dat is minder .
  Het boek alleen op de wereld zit dik onder het bouw-stof.

 2. Leo, Spanjaarden zijn dol op lawaai…
  Hun luide optreden is nu eenmaal deel van hun folklore en moet ook zo blijven.
  Wel heb ik problemen met de afgrijselijke vorm van nieuwe urbanisatie in de steden, welke schuld is aan toegevoegd lawaai van verkeer, hoe meer mensen boven elkaar en naast elkaar, hoe meer auto’s, vrachtwagens, drillboren, bromfietsen en motoren met gemodificeerde uitlaat, vuilniswagens, treinen en vliegtuigen.
  En dan heb ik niet eens over de uitermate slecht geisoleerde flatwoningen (zowel voor koude als voor lawaai, met die wakkelige schuiframen die overal gemonteerd zijn).
  Gemeentes en architekten die het in hun bol halen om vergunningen te geven voor woningen die pal een provinciale weg liggen, rij maar eens over de N-340 in Catalonië dan weet je meteen wat ik bedoel.
  En op weinige kilometers landinwaarts heb je een overvloed aan onontgonnen land…………rust alom, konijnen, vogels, vossen.
  Daar willen de asfalt-spanjaarden zeker niet naar toe, ze willen de apotheek, hun gestor, het schreeuw-cafetaria en de Mercadona om de hoek hebben en dicht bij de familie wonen.

 3. Jaren in de hoofdstad Alicante gewoond en last van lawaai niet echt, wel van de uitlaatgassen die op je keel slaan, het lijkt me dat je daardoor juist een stuk zieker wordt dan wat geluid. Ik woon nu een stukje verderop buiten de stad en voel me zonder al die uitlaatgassen weer een stuk beter. Wel heb ik nu een buurman die op de gekste tijden een hamer bediend of gaten staat te boren, zijn huis zal inmiddels geen muur meer hebben. Vervelende is daarvan dat hij me heel vaak wakker maakt met zijn lawaai, vooral in de siesta tijd als ik even 2 uurtjes wil liggen. Daarnaast hoeven er maar 4 Spanjaarden aanwezig te zijn in het lokale cafe en je komt er zelf met je stem al niet meer boven uit, en kan ik mijn eigen vrouw die letterlijk in mijn oren moet schreeuwen maar nauwelijks verstaan.

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken