skip to Main Content
Het internationale toerisme naar Catalonië is na 1 oktober met 20 procent gedaald

Het internationale toerisme naar Catalonië is na 1 oktober met 20 procent gedaald

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

BARCELONA – De nieuwe secretaris generaal Zurab Pololikashvili van de Wereldtoerismeorganisatie heeft woensdag bekend gemaakt dat het aantal internationale dus buitenlandse toeristen naar Catalonië na 1 oktober tussen de 15% en 20% gedaald is. Het laatste trimester van 2017 stond in Catalonië in het teken van de politieke problemen, geweld, stakingen, manifestaties en negatieve berichtgevingen over Spanje’s meest bezochte toeristische regio.

Het is niet helemaal duidelijk waar de nieuwe secretaris generaal van het World Tourism Organization zijn cijfers vandaan heeft gehaald aangezien er in november nog bekend werd dat er gedurende de eerste elf maanden van het jaar nog een 6,1% meer toeristen naar Catalonië waren gekomen met een totaal van 18.222.294 buitenlandse vakantiegangers. In de maanden oktober en november daalde het aantal internationale toeristen wel met respectievelijk 4,7% en 2,4%, iets wat waarschijnlijk ook in december is gebeurd al zijn deze cijfers nog niet bekend gemaakt.

Terwijl in alle overige autonome deelstaten in Spanje er juist meer toeristen bijkomen is dat op dit moment in Catalonië niet het geval. Dat heeft uiteraard grote gevolgen, zowel op economisch vlak maar ook op de werkgelegenheid. Hotels hebben al maanden te maken met lege kamers terwijl ook alle andere met het toerisme gerelateerde bedrijven al aangegeven hebben dat er minder toeristen zijn gekomen naar de rebellerende deelstaat.

Het is wellicht nog te vroeg om aan te geven wat de impact van de politieke problemen in Catalonië zal zijn op het toerisme voor de komende zomermaanden maar dat is deels afhankelijk van wat de de komende nieuwe Catalaanse regering en het regioparlement gaan doen. Gaan ze door met de plannen voor afscheiding van Spanje en het oprichten van een Catalaanse Republiek wat zeker gevolgen zal hebben op het internationale toerisme of gaan ze rustiger aan doen en het geschil met de Spaanse regering op een normale politieke manier proberen op te lossen.

Catalaanse cijfers

De Generalitat de Catalunya heeft ook cijfers bekend gemaakt waaruit blijkt dat Catalonië gedurende 2017 in totaal 19,1 miljoen buitenlandse toeristen heeft ontvangen. Dit zijn cijfers die niet door de officiële instantie zoals het Spaanse Bureau voor de Statistieken (INE) gepubliceerd wordt maar eigen cijfers. De Generalitat heeft zich wel op die INE cijfers gebaseerd met haar berekeningen waardoor er het afgelopen jaar 9,1% meer aan internationale toeristen zijn gekomen. Het valt volgens de Generalitat vooral op dat er 27,9% meer Amerikanen, 22,7% meer Russen, 7,3% meer Scandinaviërs, 6% meer Nederlanders en 4,9% meer Britten naar Catalonië zijn gekomen. Men geeft aan dat er inderdaad een daling is gemerkt na 1 oktober maar bij lange na niet tussen de 15% en 20% zoals men hierboven aangeeft.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 11 reacties
 1. Ik hoop nu toch dat ze niet gaan klagen in Barcelona. Vorig jaar waren er nog betogingen van de inwoners tegen de toeristen omdat er te veel waren. Wij voelden er ons in elk geval niet welkom

 2. Mag van mij nog wel even wat steviger zakken. De boodschap is nog steeds niet aangekomen bij de separatisten.

 3. Min 20 % ? Los van de pot gerukt ! Wat een vooringenomen reacties toch altijd op dit forum. Vorige maand nog in Barcelona geweest en er was zelfs 1 lege plaats op het vliegtuig. Laat die Catalanen toch eens doen, ze worden uitgezogen door de Spanjaarden en door die door het nieuwe corruptieschandaal gevolgde Rajoy. Dat lees ik hier nooit …

  1. nou Luc, ik werk ook in het toerisme en ik kan je wel degelijk zeggen dat deze sector zich zorgen maakt in Catalonië. Ondanks dat de vliegtuigen vol zitten, zijn er minder vliegtuigen en is het aantal passagiers op El Prat ook achteruit gegaan. HOtels zitten minder vol en er zijn veel kamers leeg. Erger is nog dat er congressen zijn afgezegd, dat is een hele grote klap en mocht ooit het Mobile World Congress wegvallen nou dat zou een ramp zijn. Reserveringen voor de komende zomer lopen ook achter en er wordt tot nu toe minder geboekt maar dat kan altijd nog beter gaan. Dus, ook al lijkt het druk, het is dus minder druk dan anders. Dan gaat het hier nog alleen over de internationale toeristen, wat dacht je van de Spanjaarden die geen zin meer hebben in Catalonië? Ook dat is achteruit gegaan.

  2. En wéér ene die steeds weer begint over het corruptieschandaal van Rajoy. Plaats dan eerlijkheidshalve ook de corruptie van de seps (bvb pujol en mas) … ooh: even wachten vanwaar de centjes kwamen om dat illegale referendum-circus te financieren…

 4. Of deze cijfers kloppen of niet? De vliegtuigen zitten minder vol de lastste maanden en ook de hotels en restaurants in Barcelona
  Het is jammer dat de separatisten een regering gaan vormen. De dwaasheid zal nog even doorgaan.

 5. Niet moeilijk dat de mensen wegblijven. Die matrakkendans, bottinenmodeshows en tikkertje spelen met rubberen kogels …. zijn iets te realistisch gespeeld.

  1. + niet te vergeten het misbruik van kinderen door dezen in de gebouwen te houden waarvan de voorstanders wisten dat daar de klappen gingen vallen! Wat voor een volkse is dat zeg! Al goed dat de meerderheid van de Catalanen hier niet aan meededen…

 6. Hoopvolle cijfers. Ook internationaal krijgt men het blijkbaar door dat de autoritaire puur franquistische hersenspoelingspolitiek van de separatisten zich uiteindelijk volkomen tegen de eigen bevolking zal keren. Duurt even, maar alles komt recht.

  1. Och waarschijnlijk is deze hele commotie weer wat verwaterd tegen juli en zit alles weer volgeboekt als vanouds…

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken