skip to Main Content
Verdeeldheid, spanningen en onzekerheden over de videoconferentie beëdiging van Puigdemont

Verdeeldheid, spanningen en onzekerheden over de videoconferentie beëdiging van Puigdemont

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

BARCELONA – Terwijl de nummer twee van de ERC partij bij de gevluchte ex-regiopremier Carles Puigdemont in België op bezoek was om over de beëdiging van hem als nieuwe regiopremier en de samenstelling van de zogenaamde Mesa del Parlement te praten, komt er steeds meer onduidelijkheid, verdeeldheid en onzekerheid wat betreft de telematische stemming en mogelijke beëdiging via Skype van Puigdemont. Het is een vreemde situatie welke nog nooit eerder is voorgekomen en het zou, mocht alles doorgaan, de eerste keer zijn dat een regiopremier of welke andere president dan ook via Skype gekozen zal worden.

Logisch denkend slaat het allemaal nergens op, een kandidaat voor het zijn van regiopremier die niet naar het Catalaanse Parlement komt om zijn beëdiging te bekrachtigen door een debat aan te gaan met de overige parlementariërs en daarna zichzelf in te lijven door de eed af te leggen via Skype of welk ander videoconferentie middel dan ook. Het is voor Puigdemont echter wel de enige manier om gekozen te worden tot regiopremier. Er is haast bij want het moet allemaal gebeuren op 17 januari.

Arrestatie

Carles Puigdemont leeft sinds eind oktober in een eigen gekozen ballingschap in België en riskeert gearresteerd te worden wanneer hij terugkeert naar Catalonië. Daarom wil hij op afstand gekozen worden tot de nieuwe legitieme regiopremier door dit via Skype te doen waarna hij als democratisch gekozen regiopremier terug zal keren naar Catalonië. Ook bij die terugkomst zal Puigdemont gearresteerd worden want of hij nu de nieuwe regiopremier is of niet, hij wordt door de Spaanse justitie gezocht. Hij hoopt alleen op veel internationale aandacht want het is niet hetzelfde of hij als kandidaat of als regiopremier gearresteerd wordt. Feit blijft echter dat er volgens het Hooggerechtshof en de Staats Officier van justitie strafbare feiten zijn gepleegd waar hij zich voor moet verantwoorden.

Advocaten

Het lijkt er echter op dat de separatistische partijen JxCat, ERC en CUP het onderling niet met elkaar eens zijn. JxCat verdedigt de beëdiging van Puigdemont via Skype of een ander middel op afstand maar handig en normaal is dat niet. ERC ziet dat anders en richt zich tot de advocaten van het Catalaanse Parlement die reeds hebben aangegeven dat het niet legaal zal zijn om Puigdemont telematisch in te lijven als regiopremier.

Weliswaar staat er in de Catalaanse regels wat betreft de beëdiging van een regiopremier via een videoconferentie niets (omdat daar logischerwijze nooit aan gedacht is omdat het een absurde situatie is) maar er staat ook niet echt duidelijk dat iemand in persoon aanwezig moet zijn. Er staat echter in de regels “A la vista, en presencia de” wat inhoudt dat een regiopremier in pesoon aanwezig moet zijn. Een andere manier is dat een lid van de JxCat partij als vertegenwoordiger optreedt voor Puigdemont maar ook daar zitten haken en ogen aan volgens de advocaten. De vraag is echter of naar de advocaten geluisterd wordt aangezien bij eerdere momenten in het Parlement alle adviezen van hen opzij werden gelegd en compleet werden genegeerd door de separatisten.

Oppositie

Logischerwijze zullen de oppositiepartijen Ciutadans, PP en PSOE een beëdiging van Carles Puigdemont via videoconferentie niet accepteren en ook niet als iemand anders dat voor de gevluchte kandidaat doet. Zij hebben al aangegeven dat mochten de separatisten doorzetten met deze absurde “matrix” plannen zij naar het Grondwettelijk Hof stappen. Ook de partij Podemos is tegen een telematische beëdiging van Puigdemont.

Regiopremier vanuit België

Stel dat Puigdemont het voor elkaar krijgt om via videoconferentie gekozen te worden tot de nieuwe regiopremier maar hij komt zijn belofte niet na dat hij terug zal keren naar Catalonië en hij blijft in België, kan hij dan vanuit dat land of elk ander land de autonome deelstaat regeren? Theoretisch zou dat mogelijk zijn maar logisch en praktisch is dat niet. Er moet gediscussieerd en gestemd worden in het Catalaanse Parlement en daar dient de regiopremier in persoon ook bij te zijn. Daarnaast zijn er nog veel meer taken die hij zou moeten uitvoeren wat logischerwijze vanuit België niet mogelijk zou zijn. Het zou dus een absurde matrix-achtige situatie (zoals Ciutadans het graag noemt) zijn die niet echt serieus te nemen is.

Regiopremier vanuit de gevangenis

Stel Puigdemont komt zijn woord na en hij komt na beëdiging inderdaad terug naar Catalonië, dan wordt hij, ongeacht of hij regiopremier is of niet, gearresteerd omdat er een nationaal arrestatiebevel voor de afgezette regiopremier is voor rebellie, opruiing en verduisetring van staatsgeld. Ook hier geldt dat het theoretisch wel mogelijk zou zijn om vanuit de gevangenis als regiopremier van Catalonië op te treden maar in de praktijk is het een onlogische en ondenkbare manier van regeren.

Herhaling problemen

Bij de verkiezingen op 21 december 2017 wist de Ciutadans partij deze te winnen met de meeste zetels en meeste stemmen. Ciutadans heeft echter niet genoeg steun van de overige constitutionele partijen zoals PP, PSOE en ook Podemos om de meerderheid in het Catalaanse Parlement te hebben. Ondanks dat de separatisten in aantallen minder stemmen kregen (te weten 2 miljoen tegenover 2,2 miljoen) hebben ze vanwege het kiessysteem toch meer zetels en ook de meerderheid verdeeld tussen JxCat, ERC en CUP.

De ERC en JxCat partijen zeggen dat ze alleen nog een bilaterale afscheiding willen hebben en geen unilaterale afscheiding, met andere woorden de vorming van een Catalaanse Republiek door te debatteren met de Spaanse staat. De CUP partij wil hoe dan ook een eigen Republiek en eist een unilaterale afscheiding. Al met al gaat het nog steeds om die afscheiding van Spanje, iets wat nu gebleken is wat niet te realiseren is zonder steun van Spanje, de Europese Unie en de rest van de wereld. Het artikel 155 blijft geldig zolang er geen nieuwe regering en een nieuw parlement in Catalonië gevormd zijn.

Foto: La Vanguardia

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 34 reacties
 1. Jongens, jongens toch ! Uit alle voorgaande reacties is er maar één waar ik me in kan vinden. Deze van Willy (12/01/2018) en in het bijzonder over de houding van Europa in deze.
  Ik wil er van mijn kant nog het volgende aan toe voegen: Steeds wordt er aangehaald dat Puigdemont is gevlucht. Zolang je binnen Europa blijft ben je, juridisch bekeken, niet gevlucht. Het uitgevaardigde, en ingewilligde, aanhoudingsbevel voor P. is daarvan het bewijs. Echter, het meest hypocritische hierbij is dat Madrid de nattigheid voelde aankomen dat juist de Belgische justitie P. niet zou uitleveren aan Madrid omdat de aangehaalde Spaanse argumenten in België niet strafbaar zijn en het bevel dus vroegtijdig heeft ingetrokken. Hiermee wou Madrid dus geen nederlaag ondergaan. Ook zou hiermee de publieke opinie zich dan ook kunnen afvragen of die Spaanse argumenten voor aanhouding wel zo democratisch zijn.
  Kortom, deze Catalaanse situatie is zo gegroeid doordat Madrid nooit heeft willen onderhandelen en ligt duidelijk aan de basis van huidig probleem.

  1. Als mensen nu eens ophouden alleen maar NVA propaganda te posten op een website die over Spanje gaat, dan zou het ons allen al een hele hoop ergernis schelen. Zo overduidelijk ook hier weer rechtstreeks uit een partij blaadje gehaald….
   Als jullie zo druk maken over wat er speelt tussen de Vlamingen en de Walen en heel graag Puigdemont daar willen houden. Doe er wat aan, sta zelf op, zorg voor een afscheiding van Vlaanderen, en laat ons in Spanje gewoon lekker met rust! De heer P. heeft prima voorgedaan hoe je zoiets vooral NIET aan moet pakken, dus blijf hem volgen, dan lukt het vanzelf…eehh NOOIT! En van mij mogen jullie hoor. Vlamingen en Walen apart, als iedereen daar gelukkig van wordt, ga je gang. Maar hou nou eens op dat hele gedoe tot in de eeuwigheid herhalen hier in een discussie die gaat over Catalanen en Spanje.

   En je geneuzel over ¨juridisch gevlucht¨ Das helemaal een goeie.
   Dus de TBS-er die in Groningen niet van verlof is terug gekeerd, is helemaal niet gevlucht?? Want hij is nog binnen de EU….mooie definitief van ¨gevlucht¨ hebt u daar te pakken. De heer P. is zeker op een lange vakantie gegaan. Hij geeft zelf ook aan dat hij GEVLUCHT is.

   Hou nou toch eens op met dat elkaar napraten. Valt me op dat alle mensen die uit de NVA hoek komen, precies hetzelfde praten en schrijven, is daar een cursus voor ofzo??

   En of de Belgische Justitie hem nu wel of niet zou uitleveren zullen we nooit weten. Vaststaat dat uw eigen Vlaamse advocaten, juristen en andere deskundigen het er over eens waren, dat er feitelijk uiteindelijk geen andere keuze zou zijn geweest om hem te moeten uitleveren.

   En het is dus niet Spanje dat het bevel in trok, maar de rechter. Een briljante zet want kijk maar wat er nu gebeurd, in plaats van een gedwongen terugkeer naar Spanje, krijgt de heer P. nu de keuze. Dus de bal ligt volledig bij hem. Ik vermoed dat jullie er binnenkort een nieuw Vlaams Staatsburger bij hebben. Al klinkt zijn naam meer Waals….als dat maar goed komt.

   Dan uw laatste opmerking. Madrid, zoals u het noemt, wilde altijd onderhandelen. De Separatisten kwamen alleen nooit opdagen. Daarna overtraden zijn de wet en eisten voor welk overleg dan ook, dat ¨Madrid¨ vooraf toe zou stemmen met een overleg waarin de wet zou worden overtreden.
   Zeg mij nu eens, welk persoon of partij zou dan aanschuiven? Separatisten dachten vooraf de voorwaarden te kunnen stellen. Ik weet niet of u wel eens aan onderhandelingen deel neemt, maar als je vooraf al eisen gaat stellen de ander domweg meedeelt dat je ook nog eens de wet daarmee wilt overtreden….zou u dan aanschuiven? Ik denk toch van niet.

   Resultaten boek je tijdens onderhandelingen, dus niet door op voorhand alvast een resultaat te eisen. Dus prachtig dat u alleen de reactie van Willy mooi vind, wellicht bent u zelf Willy maar dan schrijft u nu iets correcter Nederlands in plaats van Vlaams. Hoe het ook is, al uw argumenten houden nog geen 1% stand. Dat komt omdat u uw NVA verstand en uw Vlaamse onafhankelijkheid wens, in de war brengt met wat er in Spanje en Catalunya aan de hand is!

   1. Mijn beste. Ik was benieuwd naar de stand van zaken. Spanjevandaag leek me een goede keus. Van enige journalistieke neutraliteit is er echter geen sprake. Onbetrouwbaar en uitermate amateuristisch. De duizenden mensen die de straat op zijn gegaan voor de vrijlating van de politieke gevangenen (!) zijn niet uit de lucht komen vallen. Ook Europa en de E.U. heeft de terugval van de democratie in Spanje duidelijk veroordeeld! Mariano Rajoy heeft van het mooie democratische Spanje, een dictatuur in de dop gemaakt. De naam van Spanje te grabbel gegooid. Politici die simpelweg hun mandaat gevolg gaven zitten nu vast. De stem van het volk wordt naast zich neergelegd. Met de onzin die u herkauwt heeft een dialoog geen zin. Bespaar u de moeite. Ik ga op zoek naar een objectieve berichtgever.
    Vriendelijke groet.

 2. Jos,
  Je woont in Noord-Cataluña. Waar ergens? Ikzelf zit rond Vidreres, op 20Km van Girona. En je hebt overschot van gelijk. Wanneer ik met de buren praat, zijn ze allemaal ANTI-afscheuring van Spanje. De jubilados zeggen ook dat hun pensioentje betaald wordt door Madrid, niet door Barcelona.
  Sommige ouderen denken nog aan de dictatuur van Franco, die op een gegeven moment zelfs het Catalaans verboden had, maar nu heeft Cataluña (dankzij de democratie die zij nu zo hekelen) wel zoveel vrijheden gekregen. Ze zijn een autonome deelstaat, met al zijn voordelen en nadelen. Dankzij het ego van een paar personen ligt dat mooie Cataluña nu even op zijn gat. Natuurlijk wil Puidgemont niet opstappen. Had ik niet ergens gezien op de Spaanse (en Catalaanse) zenders dat Rajoy een jaarsalaris heeft van +/- 95.000€ en Puidgke zo’n 280.000€. Je zou voor minder dwars gaan liggen.
  Op een dag was ik aan de praat geraakt met een lokale winkeluitbater in Girona. Ze kennen Puidgke nog van zijn burgemeesterschap in aldaar. De naam Puidgemont staat in Girona echter niet zo goed aangeschreven, zoals ik begrepen heb. Rij maar eens langs de NII (Nacional II, zoals ze hier zeggen) Girona binnen langs de Bauhaus (plaatselijke Hubo). Ik kan je verzekeren dat de leegstand sprekend is voor de toestand waarin Puidgke zijn stad heeft achtergelaten. Zoals mijn buurvrouw met Año Nuevo zei: Me siente Española y Catalána.
  Desitjo vosaltres un bon dia!!!

 3. “A la vista, en presencia de” Wil dit zeggen geestelijk, zichtbaar, hoorbaar of lichamelijk aanwezig. Tot discutie vatbaar denk ik. Present zijn wil zeggen aanwezig zijn maar dat kan op verschillende wijzen.

 4. Wordt nog een leuk weekje met Puigdemont in de nauw.
  Puigdemont is pislink dat niet alles volgens plan is verlopen. De Spaanse Staat heeft niet met de voorgenomen hardheid uitgehaald tijdens die nep referenda, dus moest hij zijn verlies nemen. Helaas is de drommel ingeluisd door de linkse Indeps rakkers, ze hebben hem tegen zijn zin gedwongen tot de unilaterale afscheiding en de harde confrontatie met de Spaanse Staat.
  Verliest de verkiezingen, desondanks wil hij zich revancheren tegen de Spaanse Staat en de linkse Indeps rakkers.
  Hij doet voorkomen dat de Indeps-blok weer een eenheid is en wil de ontbonden parlement en regering weer terug. De linkervleugel van de Indeps denkt; ‘je gaat je gang maar, we zien wel hoe ver je komt’.

 5. Het gros van de stemmen van de independentisten zijn gewonnen op het platte land en in de kleinere dorpen. Door het Catalaanse kiesstelsel is het mogenlijk om meer zetels te hebben en minder stemmen dan andere partijen.
  Juist de inwoners van de dorpen en kleinere steden (en independentisten stemmers) zijn van de agricultuur afhankelijk. Een agricultuur en ook veeteelt dat voor groot deel afhankelijk is van de subsidies uit Brussel.
  Bij een onafhankelijkheidsverklaring valt Catalonië uit de EU en ook buiten de europese subsidies. De independentisten snijden met hun stemmen zichzelf dus in de vingers.
  Maar zoals altijd geven ze daar een ander de schuld van en gaan ze in de slachtoffersrol zitten. Een “land” gebaseerd op een ziekelijk slachtoffergedrag kan geen trots land zijn. Het independentisme baseerd zich op een minderwaardigheids gedrag, geschiedenis vervalsing en mytes. Ze hebben hun eigen helden nodig (Puigdemont en Junqueras) en een gezamelijke vijand (Spanje) Iedereen die niet denkt zoals een independentist is een nazi (facha) en moet de mond worden gesnoeid.

  1. Leen,
   Top reactie.
   Precies zoals het is.
   Dat heeft niets met een Catalaanse haat te maken die mensen ons hier wilden aanpraten, maar dood simpel met feiten en bewijzen.

   Het valt met overigens wel op dat de fanatieke Pro-Seps ineens erg stil zijn gevallen.

 6. Ik heb een ander idee van democratie.
  De ‘moeilijkheden’ zijn niet begonnen met de organisatie van een referendum, of de stemming door een meerderheid in het Catalaanse parlement !
  De moeilijkheden zijn begonnen toen de Catalanen hun vertegenwoordigers kozen. Moeilijkheden? Ja, inderdaad, moeilijkheden. Want in Madrid erkennen ze geen uitslag van verkiezingen.
  Deze Vlaming is dus fier dat wij onze Catalaanse vrienden, afgedreigde bijna-politieke-gevangenen, onderdak verschaffen.

  1. Nou Luc.
   Deze Vlaming, wonende in noord-Catalonie, ergert zich kapot aan dat gore circus van Puigdemont en aanhang. Hij helpt met zijn arrogante narcisme deze schittrende regio(!) naar de kloten en het wordt hoogtijd dat die man wordt doodgezwegen. Diep triest vat de NV-A hem zo’n platform blijft geven.

   1. Ik ben reeds 50j(!) in zuid/west Catalonië.
    Madrid heeft zich tot nu toe wél aan de wet gehouden. Erkenning is er wel maar niet voor een illegaal referendum!
    Het zijn trouwens de separatisten die, herhaaldelijk, alle regels en wetten negeren en maar roepen over de corruptie van de pp maar eigenlijk nog erger zijn (Mas! Pujol!) + even afwachten waar het geld vandaan is gekomen voor de opzet van dat “referendum”! Daar worden uw Catalaanse vrienden van beticht: van o.a. FRAUDE. Het zijn dus bijna-fraudeurs gevangenen die onderdak krijgen via hulp van o.a. De nva (vanaf nu met kleine lettertjes!). Ik ben vlaming in BELGIË, en ik heb geen behoefte aan vlaming te zijn in Vlaanderen. En dit is in se eigenlijk wat de meeste Catalanen ook wensen: een Catalaan zijn in Spanje…

    1. Ik woon in Gent, Vlaanderen, België en ben dus Gentenaar, Vlaming en ook Belg. Ik ben fier dat ik Gentenaar en Vlaming ben, niet alleen in Gent en Vlaanderen maar overal, waar ik ook ben ter wereld.
     Ben ik Belg? Natuurlijk want ik woon in dat land maar ben ik daar fier op? Neen! en om uw woorden te gebruiken, ik zou voor het woord België geen hoofdletter gebruiken maar ik moet wel, anders is het een schrijffout. Reden waarom ik niet fier ben om België? U zegt dat u Vlaming bent in Vlaanderen dan weet u waarom wij geen fan zijn van België. Er zijn vele redenen maar laat me alleen verwijzen naar de verschillende staats(her)misvormingen met de vele ingebouwde grendels. Ben ik fier op Europa? Wanneer ik zie en lees wat er de voorbije maanden gebeurde in Spanje is er weinig reden voor fierheid. Ik zie nog altijd die beelden van de Guardia Civil die op eigen mensen klopt, bij de haren voorttrekt, van de trappen duwt . . . Ik denk aan het opsluiten van landgenoten omwille van hun politieke overtuiging . .de onwil van de politieke leiders in Madrid om te praten met Catalonië enz … en ‘Europa” reageert niet? “Dat is binnenlandse politiek en daar kunnen wij niet tussenkomen” is de reactie van de Europese leiders maar ze moeien zich wel met de binnenlandse politiek in Polen, Hongarije en Oostenrijk. Kunnen wij daar fier op zijn?
     Vlaanderen en dus ook een Vlaming is altijd gastvrij geweest en waarom mogen wij geen Catalanen huisvesten?

     1. Je mag ze van ons huisvesten, maar liever hebben we nog dat je ze daar permanent houdt. Spanje kan prima zonder deze op geldbeluste onruststokers.
      Dus gaarne, zet je deur wijd open, we sturen er dadelijk nog een paar, met veel plezier. Strik erom en nooit meer terug komen.

     2. Ik heb liever dat ze toch naar Spanje komen zodat ze veroordeelt kunnen worden voor hun frauduleuze praktijken én als voorbeeld voor de toekomstige seps in spe dat ze ook de bak invliegen zodra ze de wet overtreden.

     3. ” Ik denk aan het opsluiten van landgenoten omwille van hun politieke overtuiging”— antwoord : een staatsgreep plegen is geen “politieke overtuiging ”
      ” een bank overvallen ” is ook niet ” een ander manier van denken hoe geld verdeeld moet worden ” — en deze logica begrijpen nva aanhangers blijkbaar niet … wat dus wilt zeggen dat nva populistische leuzes uitroept t.o.v laaggeschoolden …. en daar zullen ze toch aan een plafond geraken

  2. Hey Luc,

   Doe ons allen een plezier en hou ze daar vriend.
   Bij de NVA rakkers zitten ze op hun plaats!
   Catalaanse vrienden, het zijn er maar 5 heh op een bevolking van dik 7 miljoen in die regio, misschien heb je meer vrienden nodig??
   Volgens mij heeft ¨Madrid¨ de uitslag gewoon erkend hoor.
   Dat die niet uitviel zoals de Separatisten en de NVA wilde, ja dat is een heel ander verhaal.
   Weet niet of je Spaans kan lezen, maar kijk even alle kranten, journaals, ook zelfs de Catalaanse bronnen na….jouw geliefde democratie heeft toch laten zien wat het volk wil!

   En nu vechten de Separatisten onder elkaar een smerig spel uit.
   ERC wil geen Puigdemont….moet je dat dan op ¨Madrid¨ afschuiven??
   De man is een huichelaar, een narcist en een dictator, als je daar zo ¨fier¨ op bent, kroon hem als de komende prins carnaval, want dat is dadelijk het enige waar hij nog goed voor is….een lelijke pruik met een ziekenfonds brilletje.

   Gegroet vanuit Spanje, waar we ¨fier¨ zijn op ons land en alle regio´s en ons niet de wet laten voorschrijven door een paar NVA Vlamingen die nog altijd denken dat ze van de Walen afkomen zonder enig vorm van democratie!

 7. Spanjaarden zijn doorgaans gezond kritisch op hun politici.
  Dat is maar goed ook.Onze volksvertegenwoordigers en bestuurders beslissen namelijk over ons leven.
  Daarom is het zo belangrijk dat politici open kaart spelen over hun achtergrond, ik mis dit in de discussie.
  Wie liegt over zijn capaciteiten, opleiding of zijn verleden draait de keizer een rad voor ogen.( hierdoor ongeschikt voor een bestuurlijke functie)
  Spanje zit niet te wachten op volksmenners, er zijn veel fouten gemaakt,zowel door Puigdemont , Rayoj en zelfs de Koning,
  Het probleem moet opgelost worden met respect voor de Spanjaarden.
  Er is maar een Spanje wat voor taal je ook spreekt.

 8. Het wordt tijd dat de Belgen eens druk gaan uitoefenen op deze clown om zich te gaan verantwoorden in Spanje.
  Ik zie ook niet wat PP hier voor schuld aan heeft,zij zijn gewoon de gekozen grootste partij.Daar veranderen nieuwe verkiezingen niets aan.

  1. Nu, er zitten nog wel een aantal van die rare snuiters in België hoor maar de regering kan op grond van de huidige stand van zaken niet zomaar iemand het land uitwijzen…men krijgt amper nog die zogenaamde vluchtelingen het land uit zonder ruzie te hebben met de EU.

 9. Als Rajoy en zijn PP de zaken nu eens neerleggen en nieuwe verkiezingen laten komen met als winnaar een andere partij houd het circus vanzelf op, zonder de PP was deze chaos er helemaal niet. Dus ik pak weer een zak chips en gaat er weer heerlijk voor zitten 🙂

  1. Heb ik ook meerdere keren aangehaald maar waarom zou hij opstappen? Catalonië is maar 1 regio van Spanje he dus die blijft minstens tot het einde van zijn mandaat!

  2. Hier schiet mijn Spaans verstand volkomen de gekte in: “Zonder de PP was deze hele chaos er helemaal niet” . Wie heeft die chaos in Catalonië dan veroorzaakt: toch maar een astrante idiote Don Quichote, De Puizemond! Die als oproerkraaier en putschicht achter de tralies thuishoort.

   1. Als je nu even nadenkt weet je wel wie de chaos veroorzaakt heeft, als de PP er niet was dan ook geen chaos. Het is 1 grote kleuter klas welles nietes, en vooral dat welles nietes is de PP een ster in, en vingertjes wijzen want het is nooit de fout van de PP. Van iedere aktie komt een reaktie, nou die reaktie zien we nu al een aantal maanden. De PP moet gewoon opstappen.

    1. Zo zie ik het nu ook weer niet hoor. Tot nu toe heeft Madrid gewoon volgens de wet gehandeld. Het zijn wel degelijk de separatisten die de kat de bel aanbonden en buiten de wet traden door een illegaal referendum te organiseren. Daar is alles mee begonnen, al de rest is een gevolg…

    2. Leo leo,

     Soms zeg je wat zinnigs, soms ook niet.
     Maar de PP is de landelijke regeringspartij sinds een paar jaar.
     Daarvoor was het de PSOE, die hele Catalaanse probleem is echt niet iets van de laatste paar jaren. Dat speelt veel langer.
     Separatisten zijn al veel langer bezig de boel op scherp te zetten en te houden.

     In de Catalaanse regio is de PP maar een zeer kleine partij. Je kan toch werkelijk niet denken dat ze daar een rol van betekenis spelen? En in de landelijke politiek zijn er meerdere grote partijen, waarvan 3 van de 4 grootste achter het hele artikel 155 plan van aanpak staan.

     Het is heel makkelijk om naar 1 partij of 1 persoon te kijken, en geloof me, ik ben zeker geen PP fan en ook geen Rajoy fan. Maar toen het land het nodig had, kregen zijn de verantwoording en hebben die genomen.

     Bij elk conflict zijn er 2 kanten, dus naar 1 kant wijzen, is te makkelijk.

     De PP en de regering hadden zaken wellicht anders moeten aanpakken, maar hebben zich tenminste nog aan de wet gehouden. De Separatisten, deden dat niet en als je goed overal leest en je oor te luisteren legt, zijn ze dat ook nu niet van plan.

     In het hele circus zouden de bekende namen moeten opstappen, en nieuwe gezichten het moeten oppakken en het als een stel volwassen en verstandige mensen moeten bekijken en naar oplossingen zoeken.
     Jammer dat de C´s niet zo groot zijn geworden dat ze die kans kregen, ik denk dat het een verademing zou zijn voor de hele regio daar, een nieuw en fris geluid, van mensen die het voor de hele bevolking opnemen en niet slechts voor een deel daarvan!

  3. Als er nu verkiezingen zouden gehouden worden in Spanje dan blijft de PP nog steeds de grootste partij, maar nu voor Ciudadanos i.p.v. de PSOE!

 10. Oftewel. De puinhoop is alleen nog maar erger geworden, dankzij de stemmen van 2 miljoen mensen die niet goed voorgelicht zijn door de partijen waarop ze stemden.

  Puigdemont toont eens te meer aan dat hij schijt heeft aan de democratie, de wetten en toch ook het volk. Geef die man AUB alleen de regio Girona, laat hem daar koning worden en laat de rest van de Catalanen gewoon doen, wat ze willen, namelijk bij Spanje blijven. Die laatste groep heeft heel goed door dat ze zonder Spanje en zonder de EU, totaal geen bestaansrecht hebben. Financieel kunnen ze helemaal niet zonder deze steun.

  Dit artikel laat ook nu de enorme 2-deling zien die er is tussen de partij van de op macht gerichte Puigdemont en de ERC partij. Ze hebben nog 6 dagen, hele grote kans dat ze in die 6 dagen het niet gaan redden….en dan? Nieuwe verkiezingen en nog meer puinhoop? Laten we hopen dat dan toch echt een dikke meerderheid inziet dat Puigdemont het echt niet goed met hen voor heeft, maar alleen maar met zichzelf bezig is. Mensen spreken hier telkens over democratie? Iemand die zich nu al als een dictator aan het gedragen is, heeft lak aan welke vorm van democratie of rechtspraak dan ook!

  1. Als deze chaos blijft voortduren, lijkt het mij beter dat de tegenstanders van de afscheiding hun initiatief voor Tabarnia werkelijk gestalte gaan geven!?

   1. Precies Jaap.
    Voordeel is, die oplichter is al eens burgemeester geweest van Girona, dus hij kent dan heel goed het gebied waarover die de dictator kan spelen hahaha.

    1. Lees de berichten er nu ook maar weer op na, in kranten en op internet.
     De ex-voorzitter van het parlement wil niet nog een keer voorzitter, of voorzitster worden.
     Het ERC gaat met Puigdemont spreken, in Brussel, zegt hem daar dat ze kijken of ze een maniertje kunnen vinden om hem een Skype-president te maken, waarbij dan Junqueras als vice-president en de voorzitter van het parlement feitelijk de tent gaan runnen.
     Als klap op de vuurpijl zegt nu Junqueras dat hij het NIET LEGAAL beschouwd als de president niet persoonlijk aanwezig is bij de verkiezing in het parlement en bij de instelling van de regering…..

     Begrijpt u het nog beste lezers??
     Het begint er sterkt op de lijken dat het ERC toch gaat proberen der Puigdemont te lozen, wat op zich ook wijs is, maar ze zouden er nog beter aan doen, allemaal nog eens goed na te denken en dat hele afscheiding gedoe achterwege te laten. Het gaat ze NOOIT lukken, kap er dan mee en ga je regio weer opbouwen.
     Zoveel moois opgebouwd in vele jaren en nu in minder dan 6 maanden totaal naar de knoppen helpen….ze moeten zich doodschamen.
     De kiezer was aan zet en heeft gesproken, GEEN afscheiding, einde verhaal, deal ermee en ga je werk doen of stap op!

     1. exactly my point; vandaag berichtten de kranten dat in vergelijking met vorig jaar er reeds 25% MINDER boekingen zijn. Dat zegt genoeg over de buitenlandse perceptie; daar tegenover zijn de iets lager gelegen regio’s quasi aan het volboekt raken; dus dat deel van de economie is ook naar de knoppen; 3000 bedrijven weg en nu de toeristen ook; goe bezig P. @ co. Natuurlijk dat je niet durft terug te keren. Al aan de grens wachten pek en veren, HET teken voor verraders. Maar media geef ze maar een forum, nietwaar dan prijzen ze zichzelf de hemel (nou ja) in.

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken